ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Από την εμπειρία της «προσομοίωσης» στην εμπειρία της επίσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

0

Η πολύτιμη εκπαιδευτική διαδικασία της προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο 2017,  που με βιωματικό τρόπο έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να ενισχύσουν την ταυτότητα τους ως ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες, συμπληρώθηκε με την επίσκεψη τους στις αίθουσες του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες από τις 21-23 Νοεμβρίου 2017.

Η διοργάνωση της προσομοίωσης ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του  Ινστιτούτου Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών θεμάτων με τον Όμιλο Students4Europe του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης και υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της  Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, του Δήμου Ρεθύμνου, της Περιφερειακής Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και με την υποστήριξη του  Europe Direct Crete, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Συμμετείχαν εξήντα πέντε (65) μαθητές  από εννέα (9) Σχολεία της Κρήτης και πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Η παραγωγική  εμπειρία της καλλιέργειας και ενίσχυσης των δεξιοτήτων που πρέπει να διαθέτουν οι νέοι, ως μελλοντικοί πολίτες, απετέλεσε επιβράβευση για όλους τους συμμετέχοντες. Έξι(6) όμως απ’ αυτούς που, κατά τη διαδικασία της προσομοίωσης,  διακρίθηκαν για τη συμμετοχή, τη συνεργασία και την ευχέρεια λόγου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή κου Ανδρουλάκη. Την υπόσχεση αυτή είχε δώσει, ύστερα από συνεργασία του Ινστιτούτου Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, χαιρετίζοντας τη διοργάνωση ο  Ευρωβουλευτής.

Υλοποιώντας την υπόσχεσή του ο κος Ανδρουλάκης προσκάλεσε τρεις μαθητές να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ενώ άλλοι τρεις θα έχουν αυτή την ευκαιρία το εαρινό εξάμηνο. Οι μαθητές Δέμπλας Αθανάσιος (Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης- Βραβείο καλύτερου ευρωβουλευτή), Λαδιανός Χάρης (2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου- τιμητική μνεία) και Μελισσουργός Κων/νος (Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης- τιμητική μνεία), με τη συνοδεία της εκπαιδευτικού Σηφογιαννάκη Αγάπης, η οποία κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά υπηρετούσε στο 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, ξεναγήθηκαν στους χώρους του ευρωκοινοβουλίου, ενημερώθηκαν αναλυτικά για την σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας του και πήραν μια γεύση για το πώς λειτουργεί  ο πιο δημοκρατικός θεσμός της Ευρώπης, το ευρωκοινοβούλιο.

Ο κοσμοπολίτικος και πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της πόλης με τη μακραίωνη ιστορία ήταν η πρώτη μαγευτική εμπειρία του ταξιδιού. Ένας κοσμοπολιτισμός που γίνεται αντιληπτός από την ώρα που φθάνεις στο Zaventem, το Διεθνές Αεροδρόμιο Βρυξελλών, ως τα επιβλητικά κτίρια με τα μπαρόκ στοιχεία της Grand Place, της θρυλικής πλατείας που ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη στην καρδιά της Ευρώπης, όχι μόνο εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης αλλά και λόγω των Οργανισμών, των  πολυεθνικών και των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Γι’ αυτό και η πόλη των ευκαιριών που συγκεντρώνει ανθρώπους από όλα τα μέρη της γης σε ένα απίστευτο συνδυασμό πολυμορφίας και πολυγλωσσίας, οργάνωσης και ελευθερίας, μοντερνισμού και ρομαντισμού. Η γραφειοκρατία των θεσμών και η ζωντάνια των φεστιβάλ, των πολιτιστικών εκδηλώσεων, της τέχνης.

Και από το κέντρο της πόλης στο εντυπωσιακό, μοντέρνο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το, επίσης εντυπωσιακό, πάρκο στον περιβάλλοντα χώρο. Ένα εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής Art Deco σχεδιασμένο ώστε να εναρμονίζεται με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης.  Όπως αφηγούνται με ενθουσιασμό οι μαθητές: «Μας υποδέχτηκαν οι συνεργάτες του κου Ανδρουλάκη, οι οποίοι πολύ πρόθυμα μοιράστηκαν με εμάς την εμπειρία τους από το εργασιακό τους περιβάλλον και απάντησαν σε όλες τις απορίες και ερωτήσεις μας, προετοιμάζοντας μας για την είσοδο στους χώρους του Κοινοβουλίου, στους οποίους μας ξενάγησαν.  Και έφτασε η μαγική στιγμή που μπήκαμε στο Ημικύκλιο, τον χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει και τους 751 Βουλευτές του Κοινοβουλίου και στον οποίο, κατά τη διάρκεια των συνόδων της Ολομελείας, λαμβάνουν μέρος οι  πιο μεγάλες και σημαντικές συζητήσεις και ιστορικές ψηφοφορίες. Είδαμε τα έδρανα των Ευρωβουλευτών και γευτήκαμε τη συναρπαστική ατμόσφαιρα ακούγοντας τον υπεύθυνο να μας εξηγεί τον τρόπο που λειτουργεί το θεσμικό αυτό όργανο που αποτελεί τη φωνή των πολιτών της Ευρώπης».

«Τους προβληματισμούς μας για τον ρόλο των πολιτών στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι ενίσχυσε η επίσκεψη στη συνέχεια στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, που στεγάζεται στο εξωραϊσμένο και ανακαινισμένο κτήριο Eastman στο Parc Léopold,  πολύ κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εγκαινιάστηκε στις 6/5/2017. Αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με  το κύριο περιεχόμενό του να διατίθεται σε τουλάχιστον 24 γλώσσες, τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από τα εκθέματα, αυθεντικά αντικείμενα και αντίγραφα, γίνεται επισκόπηση της ευρωπαϊκής ιστορίας με έμφαση στα συγκλονιστικά γεγονότα του 20ού αιώνα, που οδήγησαν στη νεωτερική εποχή της Γηραιάς Ηπείρου, τον ρόλο που διαδραμάτισε  στον σύγχρονο κόσμο και τα ερωτηματικά που γεννιούνται όσον αφορά στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης».

Τη σύντομη αλλά εποικοδομητική παραμονή στις Βρυξέλλες συμπλήρωσε η επίσκεψη στο μουσείο René  Magritte, που στεγάζεται σε μια εντυπωσιακή νεοκλασική κατοικία του 19ου αιώνα (Μέγαρο Altenloh) στην Place Royale, σε μικρή απόσταση από τη Grand Ρlace. Διακόσιοι πίνακες που συνοδεύονται από πλούσιο αρχειακό υλικό, επιστολές του καλλιτέχνη, φωτογραφίες και σχέδια αποτυπώνουν το έργο του Βέλγου σουρρεαλιστή καλλιτέχνη.

Και, βέβαια, Βρυξέλλες χωρίς περιήγηση στις chocolaterie δε γίνεται! Γευστικά αλλά και οπτικά αριστουργήματα! Εξαιρετικής αισθητικής βιτρίνες και  ευφάνταστες σοκολάτες μπισκότα, βάφλες, κέικ, nougat και μαρέγκες που τις διακοσμούν σαν μπιμπελό μαγνητίζουν τα βλέμματα και αποτελούν τον απόλυτο πειρασμό.

«Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας έδωσε την εξαιρετική ευκαιρία να κατανοήσουμε το εφικτό της συμμετοχής του πολίτη στη διαμόρφωση των θεσμών που τον αφορούν και ενίσχυσε την πεποίθησή μας ότι πρέπει μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες, όπως η Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να αποκτούμε τις ικανότητες και δεξιότητες που απαιτείται να έχει ο σημερινός πολίτης.  Ήταν, επίσης, τώρα που βρισκόμαστε στο στάδιο των αποφάσεων, ένα ερέθισμα για την επαγγελματική μας εκπαίδευση και κατάρτιση», δηλώνουν οι μαθητές.

Οι εμπειρίες, οι γνώσεις αλλά και οι προβληματισμοί που χάρισε η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνουν τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δράσης της προσομοίωσης και τη συμβολή της στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης της Ευρώπης τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Η δράση θα διεξαχθεί και φέτος στις 5-6 Μαίου από τον Όμιλο Students4Europe του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών θεμάτων και μπορούν να συμμετάσχουν σχολεία από όλη την Κρήτη. Φέτος, μάλιστα, εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα S(t)imulating European Identity (EUSId), του οποίου το Πειραματικό Λύκειο ανέλαβε τον συντονισμό και το οποίο επικεντρώνεται, με βάση τη φιλοσοφία της πρότασης που κατατέθηκε, στην προσομοίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων των κύριων Ευρωπαϊκών Κοινοτικών οργάνων.

Το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ