ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Να αναγνωριστεί η Ανατολική Ιερουσαλήμ ως 'πρωτεύουσα της Παλαιστίνης'

0

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανάβοντας φιτίλι στην περιοχή, μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που συγκάλεσε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα να αναγνωριστεί η Ανατολική Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» και επανέλαβε τον χαρακτηρισμό«κράτος κατοχής» και «τρομοκρατικό» για το Ισραήλ.

«Καλώ τις χώρες που υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη να αναγνωρίσουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», είπε ο τούρκος πρόεδρος ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου και ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την «παράνομη και προκλητική τους» απόφαση.

Στη σύνοδο των μουσουλμάνων ηγετών παρέστη και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος απέρριψε οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ή των ιερών τόπων της και δήλωσε πως η ειρήνη δεν θα έρθει στην περιοχή αν δεν επιλυθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. «Κάθε βία ... είναι αποτέλεσμα αποτυχίας να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο ιορδανός μονάρχης.

Το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ο οποίος έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter πως οι ΗΠΑ δεν είναι «ένας έντιμος μεσολαβητής και δεν θα γίνουν ποτέ», προσθέτοντας πως το μόνο που θέλει η Ουάσινγκτον είναι «να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των σιωνιστών».

Ως «το μεγαλύτερο έγκλημα» και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, απ' το βήμα της συνόδου. Ο ηγέτης του παλαιστινιακού λαού δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να την ακυρώσει και σημείωσε πως είναι απαράδεκτο να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ρόλο στη Μέση Ανατολή επειδή είναι προκατειλημμένες υπέρ του Ισραήλ.

«Η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι πάντα η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», τόνισε ο Αμπάς και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δώρισαν την Ιερουσαλήμ στο σιωνιστικό κίνημα» σαν να ήταν αμερικανική πόλη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιθέσεις καθώς τη νύχτα ο ισραηλινός στρατός έπληξε μια θέση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από την εκτόξευση ενός βλήματος από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ένα «βλήμα» εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Μια εκπρόσωπός του δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» να επρόκειτο για μια ρουκέτα και πρόσθεσε ότι ακόμη δεν είναι γνωστό πού έπεσε.

Σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός έπληξε ένα στρατόπεδο της Χαμάς.

Συνολικά, τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ανακοίνωση του Τραμπ στις 6 Δεκεμβρίου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ