ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Με αδικαιολόγητη πτώση τιμών και άσχημη ποιότητα έφθασε η νέα σοδειά!

0

Άσχημα, δυστυχώς, είναι τα μαντάτα και για τις τιμές αλλά και για την ποιότητα της νέας σοδειάς η οποία μόλις πριν δύο εβδομάδες άρχισε να κάνει αισθητή την εμφάνιση της σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η ποιότητα, όπως αναμενόταν, μετά τις απαράδεκτες καθυστερήσεις και ατέλειες με τις οποίες εφαρμόστηκε για πολλοστή χρονιά η δακοκτονία στην Κρήτη, δυστυχώς δεν προσεγγίζει τα υψηλά επίπεδα των παλαιότερων ετών. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι, φέτος λάδια κάτω των 0,3 βαθμών οξύτητας είναι πολύ σπάνια και ότι τα πλείστα κυμαίνονται μεταξύ 0,5-0,8 βαθμούς ενώ αρκετά, ιδίως λάδια Τσουνάτης (Χανια) και Χονδρολιάς (Ρεθυμνο), φθάνουν και μέχρι 6-8 βαθμούς.

Επομένως, η ανάγκη για ριζική λύση στο πρόβλημα της δακοκτονίας κορυφώνεται και γίνεται πλέον επιτακτική. Και η λύση αυτή πρέπει να λύνει τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα της υπάρχουσας δοκιμασμένης μεθόδου δολωματικών ψεκασμών, ανεξάρτητα από την έρευνα για νέες μεθόδους που ασφαλώς θα πρεπει να συνεχίζεται.

Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Οι τιμές μέσα σε δυο εβδομάδες έπεσαν κατακόρυφα σε όλα τα ελαιοτριβεία της χώρας. σαν να υπήρχε συντονισμός μεταξύ τους. Έτσι, από τα 3,80-3,90 €/κ που ήταν αρχές Νοεμβρίου, έπεσαν στα 3,30€/κ στο σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών ελαιοτριβείων..

Το γεγονός είναι αδικαιολόγητο γιατί δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στην αυξημένη προσφορά, αφού η συγκομιδή ακόμα δεν άρχισε καλά-καλά, ούτε στο ότι η παγκόσμια αλλά και η εθνική και τοπική παραγωγή αναμένονται μεγάλες, σύμφωνα με έγκυρες διεθνείς προβλέψεις (βλ. ΕΛΑΙΟΝΕΑ 23.7.17, www.sedik.gr).

Παράλληλα, οι τιμές για τα καλά λάδια στην Ισπανία παραμένουν στα 4,30€/κ (βλέπε Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ 5.12.17) ενώ και οι πρώτες φετινές πωλήσεις στην Πελοπόννησο (Αγρ. Συν/σμοι: Αγ. Αποστόλων, Κορυφασίου, Γαργαλιάνων, Θερμασία Δήμητρα) έγιναν με τιμές 4,0 -4,40 €/κ σχεδόν ένα ευρω μεγαλύτερες από τις σημερινές στην Κρήτη.

Κατά συνέπεια η αιφνίδια πρόσφατη πτώση , πρέπει να αποδοθεί σε πρόθεση δημιουργίας τεχνητού κλίματος που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση της ανέχειας των παραγωγών που έχουν πιεστικές ανάγκες.

OI ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

Αντίσταση στο κλίμα αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο με αποφυγή συμμετοχής στις προσφορές (μειοδοτικούς διαγωνισμούς) που κάνουν οι μεγάλοι αγοραστές μέσω των μεσαζόντων τους σε Συν/κα και Ιδιωτικά ελαιοτριβεία. Η πώληση του ελαιολαδου των παραγωγών, τουλαχιστο από Συν/κα ελαιοτριβεία, πρεπει να γίνεται μόνο με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς στους οποίους θα μετέχουν οι αγοραστές.

Τα παραδείγματα των Συν/σμών της Πελοποννήσου και Ανατολικής Κρήτης, που πέρυσι αλλά και φέτος ο Συν/σμος Ζάκρου, πουλούν το ελαιόλαδο των συνεταίρων τους με διαγωνισμούς πρεπει να τα ακολουθήσουν όλοι.

Οι Ελληνες «βάζουν τη γάτα στο νερό» λένε οι Ισπανοί!

Ευθύνες για τη διεθνή πτώση των τιμών παραγωγού, αποδίδει στους εμπόρους και μεσίτες της Ελλάδας με άρθρο της (1/12/17) η μεγάλης αναγνωσιμότητας Ισπανική ιστοσελίδα Olimerca.

Στο άρθρο αυτό που φέρει τίτλο “ Η Eλλάδα βάζει την γάτα στο νερό στις πώλησης ελαιολάδου στην Ιταλία», σχολιάζει σκωπτικά τις πρόσφατες πώλησης Ελληνικών λαδιών σε τιμές χαμηλότερες απο εκείνες των Ισπανικών.

Όπως αναφέρει το άρθρο «σε μια χρόνια κατά την οποία οι διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου στις βασικές χώρες δεν είναι επαρκείς, κάποιες χώρες προσπαθούν να σπάσουν προς τα κάτω το φράγμα των τιμών που με μεγάλες προσπάθειες έχουν δημιουργήσει οι εμπορικοί φορεις της Ισπανίας. Και χαρακτηριστική περίπτωση είναι της Ελλάδας η οποία εξάγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τη τιμή παράδοσης 3,65€κ στα Ιταλικά λιμάνια»!

Το γεγονός αυτό κατά την Ισπανική ιστοσελίδα, αποδίδεται στο ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές της με επιθετικά χαμηλές τιμές, πράγμα όμως που δεν ωφελεί γενικότερα τους παραγωγούς της.

Από την άλλη πλευρά όμως μας πληροφορεί ότι η τιμή παράδοσης του Ελληνικών λαδιών στην Ιταλία είναι 3,65€/κ και άρα η διάφορα μέχρι την τιμή των 3,30€/κ που προσφέρεται στους παραγωγούς είναι 0,35€/κ ! Από αυτή, αν αφαιρεθούν τα μεταφορικά 0,03€/κ προκύπτει ότι τα μεσιτικά είναι 0,32€/κ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο που φαίνεται να αποτελει ισχυρό κίνητρο για τους εγχώριους εξαγωγείς.

Πάντως, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα, σύμφωνα με πηγές της, σε μερικές εβδομάδες οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία θα σταθεροποιηθούν γύρω στα 3,75-3,80 €/κ αφού οι Ισπανοί παραγωγοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πουλήσουν χαμηλότερα.

Τα “μαύρα λάδια” μήπως τελικά οδηγούν και σε πτώση των τιμών;

Καλό είναι οι αρμόδιοι να εξετάσουν το θέμα!

Έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις Συνεταιριστή προ ήμερων στην εκδήλωση του ΣΕΔΗΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς στο ΜΑΙΧ, όταν με έντονο ύφος αναφέρθηκε στην ύπαρξη «μαύρων λαδιών» για τα οποία οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονταν! Το θέμα διευκρινίστηκε μερικές μέρες μετά, όταν από δημοσίευμα των Χανιώτικων Νέων (20/11) φάνηκε ότι η καταγγελία αναφερόταν σε παραγωγούς και ελαιοτριβεία που δεν εκδίδουν παραστατικά έκθλιψης η εμπορίας για να αποφύγουν την φορολογία και ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς με παράτυπο τρόπο! Επομένως δεν πρόκειται για μαύρα λάδια, τα οποία πράγματι μπορεί να παραχωθούν σε περιπτώσεις παγετών , όπως έγινε προ ετών σε περιοχή του Ηρακλείου, αλλά για «μαύρα λεφτά» που κυκλοφορούν σε πολλές συναλλαγές που γίνονται χωρίς παραστατικά.

Πάντως, όπως και αν έχει το πράγμα, καλό είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες που θέλουν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα του κράτους να εξετάσουν την αλήθεια των καταγγελιών, γιατί αν αληθεύουν τότε δεν θίγονται μονό οι Συν/σμοι και τα Ελαιοτριβεία που λειτουργούν ευσυνείδητα. Επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και στις τιμές γιατί τέτοιες πράξεις δεν μπορεί να γίνονται χωρίς αμοιβαίο όφελος. Επομένως το γεννάτε και άλλο ερώτημα. Πώς τα ελαιοτριβεία που πληρώνουν κατά αυτόν τον τρόπο, αν υπάρχουν, προμηθεύονται το ρευστό χρήμα με το οποιο πληρώνουν: Μήπως το κύκλωμα φθάνει και μέχρι Ιταλία, οπότε μπορεί να έχει σχέση και με την πτώση των τιμών!

 

Dr Νίκος Μιχελάκης- ΣΕΔΗΚ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ