ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μυστήριο Μπουφφ» του Β. Μαγιακόφσκι στο Ρέθυμνο

0

Η θεατρική παράσταση «Μυστήριο Μπουφφ», από την θεατρική ομάδα Χανίων της ΚΝΕ

Η Τ.Ο. Ρεθύμνου του ΚΚΕ και η ΚΝΕ σας καλούν στην θεατρική παράσταση "Μυστήριο Μπουφφ", από την θεατρική ομάδα Χανίων της ΚΝΕ και σε κείμενο του Β. Μαγιακόφσκι το Σάββατο 16/12 στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις της Κ.Ο. Κρήτης του ΚΚΕ, που ήταν αφιερωμένες στα

100 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Δύο λόγια για την πλοκή...

Η Γη καταστρέφεται από ένα μεγάλο κατακλυσμό. Επτά ζεύγη «καθαρών» και επτά ζεύγη «μουτζούρηδων» θα επιβιβαστούν, για τη σωτηρία τους, σε μία Κιβωτό. Εκεί θα εξελιχθεί, μέσα από τη μορφή της καυστικής σάτιρας, η σύγκρουση του εκμεταλλευτή με τον εκμεταλλευόμενο, περνώντας διαδοχικά από το ένα κοινωνικό σύστημα στο επόμενο. Οι εργάτες θα απαλλαγούν από τα δεσμά της αστικής τάξης, πετώντας τους στα κύματα, ό,τι είχαν κάνει, άλλωστε, και οι αστοί - με τη βοήθεια των μουτζούρηδων - στο βασιλιά.

Δεύτερη πράξη της εργατικής τάξης, η έφοδος στον ουρανό, σκαρφαλώνοντας στα κατάρτια του πλοίου. Οι μουτζούρηδες θα περάσουν από τον Παράδεισο, την Κόλαση και το Χάος. Κανένας από αυτούς τους κόσμους δεν θα τους δώσει τίποτα, παρά μόνο λόγια υποταγής, στον Παράδεισο με τη φενάκη της πνευματικότητας, στην Κόλαση και το Χάος με το «βούρδουλα». Μόνο προχωρώντας ακούραστα μπροστά, ξεπερνώντας δυσκολίες και κόπους, θα φτάσουν στη γη της επαγγελίας τους. Στο νέο αυτό κόσμο, όπου τα μέσα παραγωγής πια τους ανήκουν και περιμένουν να τους υπηρετήσουν και να υπηρετηθούν.

Η πρώτη έκδοση του έργου ανέβηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2008, από τη Θεατρική Ομάδα Αθήνας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90χρονων της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Η δεύτερη έκδοση, που γράφτηκε για να παιχτεί το 1920, μεταφράστηκε από το πρωτότυπο ρωσικό κείμενο, για πρώτη φορά το 2017, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100χρονων της Οκτωβριανής Επανάστασης, από τη Θεατρική Ομάδα Χανίων της ΚΝΕ.

Είσοδος ελεύθερη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ