ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Να, γιατί δεν πρέπει να χαιρόμαστε εμείς...

0

Το ψάξαμε λίγο το πράγμα, μας βοήθησε πολύ και το εξειδικευμένο άρθρο του του Νίκου Ρογκάκου στο Site toy ant1, όπου ο συνάδελφος του οικονομικού ρεπορτάζ κάνει λόγο για τις επτά μεγάλες φορολογικές αλλαγές που “κρύβει” η τεχνική συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση.

Από τις νέες παρεμβάσεις, που θα εφαρμοστούν σταδιακά το 2018, ξεχωρίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο, που εκτιμάται ότι θα κάνουν και τη διαφορά στις φορολογικές εισπράξεις. Οι απλήρωτοι φόροι του μνημονίου βρίσκονται μία “ανάσα” από το ψυχολογικό όριο των 100 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με τα 20 δισεκατομμύρια των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συνιστούν την πιο μεγάλη «κόκκινη» οφειλή στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο, η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει στο «σφυρί» σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και γκαράζ στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία (όπως ισχύει για τα χρέη προς τις τράπεζες). Οι εισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, περιμένουν τη σχετική απόφαση, που θα υπογράψουν οι αρμόδιοι υπουργοί και θα καθορίζει αυτή τη διαδικασία.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς, «πικρό ποτήρι» θα πιουν το νέο έτος, όλοι οι ιδιοκτήτες από τις αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Άλλωστε και μόνο η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, από τον Μάρτιο, θα αλλάξει γενικότερα τον χάρτη της φορολογίας στα ακίνητα, ενώ μεγάλη αναστάτωση και νέα βάρη σε μια «πεθαμένη» κτηματαγορά, θα επιφέρει η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Άλλος «δράκος» για τους πολίτες, αλλά και για την ίδια την Κυβέρνηση, είναι και ο κίνδυνος για νέα δημοσιονομικά μέτρα. Το κείμενο αφήνει «παράθυρο» κατάθεσης νέας διάταξης στη Βουλή, μέχρι τον Μάιο του 2018, σε περίπτωση που το ΔΝΤ κρίνει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν επιτυγχάνεται.

Το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί παρακινδυνευμένη την πρόβλεψη για το πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς. Σε άλλο σημείο της συμφωνίας προβλέπεται η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Αναλυτικότερα το φορολογικό «πακέτο» του επικαιροποιημένου Μνημονίου περιέχει:

  1. Νομοθεσία, ώς τον Μάιο του 2018, για το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης του αφορολόγητου ορίου (από το 2019, αντί του 2020), σε περίπτωση που το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν «κενά» σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
  2. Καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία.
  3. Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα έως τον Μάρτιο του 2018. Τυχόν μείωσή τους, θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
  4. Εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2018 έως τον Ιούνιο.
  5. Εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης ακινήτων.
  6. Νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία. Με «κούρεμα» έως και 85% στις προσαυξήσεις τους.
  7. Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου. Ο ΦΠΑ από 5%, 9% και 17% που είναι σήμερα “ψηλώνει” σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα. Ας το πούμε άλλη μια φορά ως ευχή, καλή χρονιά να έχουμε και όσοι θέλουν και επιμένουν, ας το πιστεύουν…
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ