ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι στρατηγικές κινήσεις που δρομολογεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

0

Σημαντικού ύψους κεφάλαια σε νέα έργα εντός και εκτός Ελλάδος έχει δρομολογήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η εταιρεία που ηγείται της ελληνικής αιολικής αγοράς.

Σήμερα η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ελληνική αγορά, με εγκατεστημένη ισχύ 786MW, εκ των οποίων τα 516MW στην Ελλάδα. Μαζί με τα υπό κατασκευή και πλήρως αδειοδοτημένα έργα, η ισχύς φτάνει στα 980MW. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου προβλέπει ότι έως το τέλος του 2017 θα φτάσει τα 1.000 MW εγκατεστημένης ισχύος.

Η εταιρεία έχει επενδύσει, κατά μέσο όρο, 120 εκατ. ευρώ ετησίως την τελευταία πενταετία και τώρα βρίσκεται στο προθάλαμο νέων επενδύσεων, έχοντας ήδη ολοκληρώσει ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα για τον κλάδο των ΑΠΕ. Μεταξύ αυτών, το αιολικό πάρκο ισχύος 73,2 MW στη νησίδα Άγιος Γεώργιος, σε απόσταση 12 μιλίων από το Σούνιο, που ανέπτυξε και κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, υλοποιώντας επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υλοποιημένη επένδυση στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα. Το ρεύμα που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες στη νησίδα , μεταφέρεται με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 40 χιλιομέτρων στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο Λαύριο και από εκεί στην υπόλοιπη Αττική, μέσα από το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα,

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το πάρκο στον Άϊ-Γιώργη καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 40.000 νοικοκυριών της Αθήνας ή περίπου στο 1% των νοικοκυριών της χώρας, εξοικονομώντας περί τους 60.000 τόνους πετρελαίου και άνω των 180.000 τόνων εκπεμπόμενων ρύπων.

Ψηλά ο πήχης

Ο επόμενος στόχος, αφορά στην ανάπτυξη νέων ακόμη μεγαλύτερων project που σταδιακά θα οδηγήσουν την εγκαταστημένη ισχύ του ομίλου στα 2 MW. Το μεγαλύτερο εξ αυτών αφορά στο mega-αιολικό πάρκο της Κρήτης που συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί από κοινού με τον όμιλο Κοπελούζου, με προβλεπόμενη ισχύ 950MW. Η επένδυση που εκτιμάται άνω των 2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ τα αιολικά θα αναπτυχθούν και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης

Επιπλέον, δρομολογούνται ένα αιολικό project στην νότια Εύβοια (Καρυστία), προβλεπόμενης ισχύος 153MW και δύο σημαντικά έργα αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι της Κρήτης και στην Αμφιλοχία, με προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύ άνω των 750 MW.

Το στοίχημα του ομίλου

Η υλοποίηση επενδύσεων στο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα, όπως πρόσφατα ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας.

Πρόκειται για έργα κατασκευής Αντλησοταμιευτικών Σταθμών που μπορούν να λειτουργήσουν ως "φυσικές μπαταρίες" μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, δηλαδή να αποθηκεύσουν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή από ενέργεια που δεν αξιοποιείται στο ηλεκτρικό σύστημα τις ώρες της χαμηλής ζήτησης, με σκοπό να αξιοποιηθεί η ενέργεια σε ώρες που η ζήτηση είναι υψηλή.

Η Τέρνα Ενεργειακή έχει υποβάλει αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής για έργα αντλησοταμίευσης συνολικής ισχύος άνω των 2.400 MW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Έχει ήδη λάβει άδειες παραγωγής για 2 έργα, συνολικής ισχύος 680 MW στον Δήμο Αμφιλοχίας

Το εταιρικό ομόλογο

Στο πλαίσιο των παραπάνω, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκεται ήδη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη καταθέσει αίτηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την έκδοση εταιρικών ομολογιών που θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. Στόχος είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων της τάξης των 60-70 εκατ. ευρώ από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα των αναδόχων και συμβούλων της έκδοσης, αλλά και οι Αρχές της Κεφαλαιαγοράς, εργάζονται με ταχύτητα ώστε η δημόσια προσφορά να πραγματοποιηθεί νωρίτερα του αρχικού προγραμματισμού, το πιθανότερο εντός Ιουλίου. Η ΤΕΝΕΡΓ αποτιμάται στο Χρηματιστήριο στα 456 εκατ. ευρώ και πέρυσι πραγματοποίησε ενοποιημένες πωλήσεις 225 εκατ. ευρώ και EBITDA 115 εκατ. ευρώ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ