ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης για την υποχρηματόδοτηση των σχολικών μονάδων της χώρας

0

Το μείζον ζήτημα της υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων αναδεικνύει με παρέμβασή του, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Ρέθυμνου  Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου, αναφορικά με τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία της Επικράτειας, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Είναι δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί αρκετά το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία της Επικράτειας να αντιμετωπίζουν ουσιώδη λειτουργικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επίλυσης των σοβαρών αυτών προβλημάτων. Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί αναφορικά με την αύξηση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο της νέας σχολικής χρονιάς, για άλλη μια χρονιά δεν έχει γίνει τίποτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Ρεθύμνης που έχει 85 σχολεία και 11.000 μαθητές λαμβάνει 450.000 ευρώ για την συντήρηση όλων των σχολείων. Χρηματοδότηση μειωμένη πάνω από 50% σε σχέση με την αντίστοιχη προ Καλλικράτη η οποία άγγιζε το ένα εκατομμύριο ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 5.000 ευρώ ανά σχολική μονάδα, με αποτέλεσμα να γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει περιθώριο να διορθωθούν ουσιαστικά τα κτίρια παρά μόνο να επιτευχθεί μια ελάχιστη συνισταμένη παρεμβάσεων προκειμένου να παραμείνουν οι σχολικές μονάδες λειτουργικές και να ολοκληρωθεί η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, η αγορά γραφικής ύλης, οι μικροσυντηρήσεις, η αγορά εξοπλισμού και ειδών καθαρισμού των σχολείων.

Επειδή ο νέος νόμος για τους διαγωνισμούς έχει αλλάξει έξι φορές και υπάρχει ουσιαστική δυσλειτουργία αναφορικά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες που προσπαθούν να ολοκληρώσουν οι δήμοι.

Επειδή οι πόροι που διαθέτει το Υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης, δεν επαρκούν.

Επειδή είναι απόλυτη προτεραιότητα να εξασφαλιστεί η συντήρηση και η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υποχρηματόδοτησης των σχολικών μονάδων της χώρας; Με δεδομένη την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2018 τις επόμενες μέρες υπάρχει βούληση για την αύξηση των σχετικών κονδυλίων;

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ