ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προετοιμασία για την πρώτη αξιολόγηση λογοθεραπείας

0

Η προετοιμασία για μια αξιολόγηση λογοθεραπείας μπορεί να είναι αγχωτική για έναν γονέα. Μπορεί να αισθάνεται νευρικά  ενώ παράλληλα ανησυχεί για την επικοινωνία του παιδιού. Ενδέχεται να προσθέσει παραπάνω πίεση και η πρώτη συνάντηση με τον ειδικό σε ένα άγνωστο μέρος.

Αν ωστόσο έχετε ήδη προγραμματίσει τη λογοθεραπευτική αξιολόγηση του παιδιού σας, τότε έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτυχθεί και να πετύχει. Η έρευνα έχει τεκμηριώσει τα οφέλη της λογοθεραπείας, καθώς και τη σημασία της παρέμβασης από νωρίς.

 

8 βήματα για την προετοιμασία για την πρώτη αξιολόγηση του λόγου και της ομιλίας του παιδιού σας:

  1. Αφήστε χρόνο για να σκεφτείτε τις δεξιότητες της ομιλίας του παιδιού σας.

Ποιες πτυχές της επικοινωνίας φαίνεται να είναι δύσκολες για το παιδί σας; Ποιες πτυχές της επικοινωνίας είναι ευκολότερες για το παιδί σας; Πότε αρχίσατε να ανησυχείτε για την επικοινωνία του παιδιού σας; Να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι και να παρέχετε τυχόν παραδείγματα που μπορείτε να σκεφτείτε.

  1. Γράψτε τις ανησυχίες σας.

Μπορεί να έχετε ακόμη και μια καθημερινή καταγραφή των ανησυχιών που προκύπτουν όλη την εβδομάδα πριν από το ραντεβού. Η εισαγωγή σας είναι εξαιρετικά σημαντική για τον λογοθεραπευτή του παιδιού σας. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, ο θεραπευτής θα περάσει αρκετό χρόνο με το παιδί σας. Ενώ πολλά θα επιτευχθούν εκείνη την ώρα, είναι επίσης χρήσιμο για το θεραπευτή να μάθει περισσότερα για το πώς το παιδί σας επικοινωνεί και σε άλλες συνθήκες (π.χ. στο σχολείο, στο σπίτι, κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών κ.λπ.).

  1. Γράψτε τις ερωτήσεις. Δώστε συγκεκριμένες ερωτήσεις στον θεραπευτή του παιδιού σας

Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε όλες τις ανησυχίες και τις ερωτήσεις σας κατά τη διάρκεια της πραγματικής συνεδρίας αξιολόγησης, οπότε η καταγραφή τους θα εξασφαλίσει ότι θα λάβετε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.

  1. Αν είναι δυνατόν, στείλτε όλα τα έγγραφα ή τα χαρτιά στο θεραπευτή πριν από την αξιολόγηση.

Αυτό περιλαμβάνει οποιεσδήποτε αναφορές μπορεί να έχετε από άλλα πλαίσια (π.χ. σχολείο, δημιουργική απασχόληση κτλ.) Η αποστολή εγγράφων με την πάροδο του χρόνου δίνει στον θεράποντα σας περισσότερο χρόνο για να μάθει για το παιδί σας και να προγραμματίσει πληρέστερα τη συνεδρία αξιολόγησης.

  1. Κάντε καλό προγραμματισμό για την ημέρα της αξιολόγησης.

Ο καλός προγραμματισμός θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το όποιο έξτρα άγχος και να διασφαλίσετε ότι θα φτάσετε εγκαίρως. Φτάνοντας αργά στο ραντεβού για την αξιολόγηση έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς και τα παιδιά να αισθάνονται άγχος.

  1. Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με την αξιολόγηση πριν την επίσκεψη.

Μιλήστε μαζί τους για το πού θα πάνε και τι θα συμβεί. Χρησιμοποιήστε θετική και αισιόδοξη γλώσσα για να νιώσει το παιδί σας άνετα. Βεβαιώστε  το παιδί σας ότι θα είστε εκεί που θα γίνει η αξιολόγηση και δεν μπορείτε να περιμένετε να ακούσετε όλα όσα έκαναν! Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη μετάβαση στην αξιολόγηση (π.χ. το παιδί σας δεν μπορεί να σας αποχωριστεί, το παιδί σας έχει άγχος κλπ), επικοινωνήστε με τον θεραπευτή πιο πριν για να προγραμματίσετε την καλύτερη στρατηγική.

  1. Πηγαίνετε στο ραντεβού λίγα λεπτά νωρίτερα.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι έχετε αρκετό χρόνο για να αισθανθείτε ήρεμα με το παιδί σας στον καινούργιο χώρο . Τα παιδιά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα λόγια των γονιών τους για το αν πρέπει ή όχι να ανησυχούν. Εάν οι γονείς αισθάνονται άγχος ή αγωνία, τα παιδιά πιθανόν να αισθάνονται τα ίδια συναισθήματα.

  1. Τέλος, εμπιστευθείτε τον θεραπευτή του παιδιού σας.

Θυμηθείτε ότι ο θεραπευτής του παιδιού σας διεξάγει συνεχώς αξιολογήσεις για το σύνολο της επικοινωνίας. Είναι καλά εκπαιδευμένοι στον τομέα τους, και εργάζονται με μια ποικιλία διαταραχών καθημερινά. Ο θεραπευτής σας είναι εκεί για εσάς και το παιδί σας ενώ και ο ίδιος δεν μπορεί να περιμένει  να δει το παιδί να μεγαλώσει και να εξελίσσεται.

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] ή στο 693 60 60 070

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ