ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πώς να ''καθαρίσουμε'' τη διατροφή μας

0

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα καθαρή διατροφή; Μήπως είναι άλλο ένα κόλπο του μάρκετινγκ, ή μήπως είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε χωρίς ιδιαίτερο κόπο, απλώς εστιάζοντας την προσοχή μας σε λιγότερα επεξεργασμένα φαγητά; Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές των ειδικών για να καθαρίσουμε την διατροφή μας…

Πολλά φρούτα και λαχανικά

Οι περισσότεροι από εμάς – λένε οι έρευνες – δεν καταναλώνουμε αρκετά. Και αυτό είναι τεράστιο λάθος, επειδή δεν υπάρχει κάτι πιο καθαρό και υγιεινό για τον οργανισμό μας από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι φυτικές του ίνες μας προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ενέργεια, και βοηθούν επίσης τον οργανισμό μας να προστατευτεί από κάθε είδους πάθηση, από υπέρταση μέχρι διαβήτη τύπου 2.

Περισσότερα προϊόντα ολικής

Ναι, τα πρωινά σας δημητριακά μπορεί να είναι νόστιμα, σας προσφέρουν όμως τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά; Γιατί να μην προτιμήσετε να ξεκινήσετε την μέρα σας με ένα μπολ βρώμη ή κινόα; Τα προϊόντα ολικής άλεσης μας προσφέρουν ενέργεια που διαρκεί, όπως και βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, είναι αποδεδειγμένο από αναρίθμητες μελέτες ότι η κατανάλωση προϊόντων ολικής βοηθά σημαντικά με το αδυνάτισμα.

Λιγότερο κρέας

Δεν σας λέμε να γίνετε vegetarian, αλλά το να περιορίσετε το κρέας, και ειδικά το κόκκινο, είναι μια επιλογή ιδιαίτερα υγιεινή για εσάς—και για τον πλανήτη. Το να τρώμε λιγότερο κρέας μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και παχυσαρκίας. Και μην ανησυχείτε για την πρωτεΐνη. Ξανά, οι μελέτες αναφέρουν πως η πρόσληψη αρκετής πρωτεΐνης από φυτικές πηγές είναι όχι μόνο στόχος επιτευκτός, αλλά και αρκετά εύκολος. Χωρίς να ξεχνάμε, βέβαια, και την κατανάλωση αυγών και γαλακτοκομικών, που αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

(Πολύ) λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα

Όχι, δεν θα δαιμονοποιήσουμε όλες τις επεξεργασμένες τροφές. Για παράδειγμα, το τυρί, το γιαούρτι και τα ζυμαρικά ολικής είναι όλα επεξεργασμένες τροφές, που κατά τ’ άλλα είναι ωφέλιμες για εμάς. Προβληματικές είναι οι επεξεργασμένες τροφές που βρίσκουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ και – για πολύ μικρό θρεπτικό αντάλλαγμα – μας γεμίζουν με περιττές θερμίδες, κορεσμένα ή και τρανς λιπαρά. Τροφές με περιττή πρόσθετη ζάχαρη, για παράδειγμα, όπως τα μπισκότα.

Λιγότερη ζάχαρη

Οι ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης στο καθημερινό μας φαγητό είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι πιστεύουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτό που αποκαλούμε “ζάχαρη” έχει στην ουσία πολλές μορφές, πολλά ονόματα, και τα περισσότερα από αυτά μας βλάπτουν. Συνεπώς, ένας καλός τρόπος για να περιορίσουμε την ζάχαρη από την διατροφή μας είναι να ελαττώσουμε τα ζαχαρωτά, τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Προσέξτε επίσης τις ακόμα πιο… ύπουλες μορφές ζάχαρης, όπως τις γλυκές γεύσεις που βρίσκουμε σε ορισμένα γιαούρτια. Και, ναι, υποθέτουμε, μπορούμε να βάλουμε και μια κουταλιά λιγότερη στον πρωινό μας καφέ.

Λιγότερο αλάτι

Όπως και η ζάχαρη, το αλάτι παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο στην καθημερινότητά μας απ’ ό,τι υπολογίζουμε. Βρίσκεται κρυμμένο παντού, για να δώσει γεύση, αλλά οι συνέπειες στην υγεία μας γίνονται ορατές. Αν καταφέρουμε να περιορίσουμε τις επεξεργασμένες τροφές, θα περιορίσουμε και το αλάτι, μέχρι να φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, στην μαγειρική μας, είναι πολύ καλύτερο να δώσουμε ξεχωριστή γεύση στο φαγητό μας αξιοποιώντας πιο υγιεινές εναλλακτικές: μπαχαρικά, μυρωδικά, σκόρδο και λεμόνι, όλα αυτά έχουν τρομερά οφέλη για την υγεία μας, και μπορούν να απογειώσουν γευστικά κάθε πιάτο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ