ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στην Κρήτη οι διεργασίες για να οριοθετηθεί η ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

0

Έντονες διεργασίες διεξάγονται στο παρασκήνιο προκειμένου να υπάρξει οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία στην τετραμερή διάσκεψη κορυφής Ελλάδας -Κύπρου -Αιγύπτου και Ιταλίας που προγραμματίζεται αρχές καλοκαιριού στην Κρήτη.

Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν ήταν το γεγονός ότι στη πρόσφατη συνάντηση κορυφής μεταξύ Αθήνα- Κύπρου και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών στη Λευκωσία, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνόδευε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Ν. Κοτζιάς συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, θέμα που -σύμφωνα με τις πληροφορίες - βρίσκεται σε πολύ λεπτό, πλην όμως ικανοποιητικό σημείο.

Στη συνάντηση της Κρήτης, αρχές του καλοκαιριού, όμως στις τρεις χώρες θα προστεθεί και η Ιταλία, καθώς υπάρχουν κοινοί σχεδιασμοί στο χώρο της ενέργειας. Στη Ρώμη θα έχουν διενεργηθεί οι εκλογές και θα υπάρχει νέα κυβέρνηση.

Τα παραπάνω επιτρέπουν στην Αθήνα να κινείται για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τόσο με την Αίγυπτο -που είναι και το πλέον δύσκολο- όσο και με την Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, συζήτηση για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ υπάρχει και μεταξύ Αθήνας και Αλβανίας.

Συζήτηση που ξεκίνησε κατά την τριήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι στην Κρήτη τον περασμένο μήνα και που θα συνεχιστεί στη νέα συνάντησή τους στη Χειμάρα, μετά τις γιορτές.

Με τα Τίρανα, πάντως, η συμφωνία ή όχι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρχει ή όχι συμφωνία -πακέτο για όλα τα εκκρεμή θέματα των δυο χωρών...

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ