ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, η Ομάδα κατά των ΒΑΠΕ Αρκαδίου και οι Επιτροπές αγώνα κατά των ΒΑΠΕ Αγίου Βασιλείου για την Κουρούπα δήμου Αγίου Βασιλείου

0

Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ. Ομάδα κατά των ΒΑΠΕ Αρκαδίου. Ε-πιτροπές αγώνα κατά των ΒΑΠΕ Αγίου Βασιλείου.

Στο βουνό Κουρούπα που δεσπόζει πάνω απο τον Πλακιά, ανάμεσα στα φαράγγια Κουρ-ταλιώτη και Κοτσυφού, η εταιρεία “Νότος Ενεργειακή” (πρώην “Λατομική Κρήτης”) εχει πάρει άδεια εγκατάστασης για αιολικό σταθμό 4ων ανεμογεννητριών ακριβώς δίπλα στο φαράγγι του Κοτσυφού, σε περιοχή Νατούρα και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά (ΖΕΠ).

Επειδή δεν υπάρχει δρόμος πρόσβασης στη σχεδιαζόμενη αιολική εγκατάσταση η εταιρεία κατέθεσε στην Δασική Υπηρεσία Ρεθύμνου σχεδιάγραμμα του δρόμου που σκοπεύει να διανοίξει μέσα σε ξένη ιδιοκτησία ζητώντας τον χαρακτηρισμό του. Ο δρόμος χαρακτηρί-σθηκε δασική έκταση και ως δασική έκταση πέρασε στην δικαιοδοσία του δημοσίου το ο-ποίο την παραχώρησε στην εταιρεία.

Ο δρόμος αυτός, περνά μέσα απο το βοσκοτόπι και τις κτηνοτροφικές καλλιέργειες μιας σύγχρονης κτηνοτροφικής μονάδας η οποία διαθέτει όλα τα απαραίτητα για την νομιμότητά της έγγραφα και πιστοποιητικά. Η μονάδα αυτή, απολύτως ενταγμένη στο περιβάλλον της περιοχής, κατασκευάστηκε πριν λίγα χρόνια με επιδότηση απο την ΕΕ και η Δασική Υπηρεσία είχε τότε χαρακτηρίσει τον χώρο ανέγερσης της ως έκταση γεωργική.

Αργότερα, η ίδια Υπηρεσία, προκειμένου να κατασκευασθεί ο δρόμος προς το “αιολικό πάρκο”, έρχεται να χαρακτηρίσει δασική έκταση τον δρόμο που θα διασχίζει το βοσκοτόπι και τις κτηνοτροφικές καλλιέργειες που βρίσκονται σε επαφή με τις εγκαταστάσεις της κτη-νοτροφικής μονάδας, και έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά (ίδια βλάστηση, πεζούλες, αλώνι, στέρνα και αρδευτικά αυλάκια, που αποδεικνύουν την παλαιόθεν γεωργική χρήση ).

Ο δρόμος αυτός, που θα ανήκει πλέον στην εταιρεία, διχοτομεί το βοσκοτόπι και τις καλ-λιέργειες ζωοτροφών και σιτηρών καταστρέφοντας όχι μόνο την κτηνοτροφική επιχείρηση και τον ίδιο τον κτηνοτρόφο οικονομικά αλλά και το φυσικό περιβάλλον που έχει διατηρηθεί εδώ και αιώνες αναλοίωτο.

Είναι απορίας άξιον πώς η Δασική Υπηρεσία χαρακτήρισε ως δασική έκταση έναν δρόμο σε γεωργική περιοχή, προκειμένου η εταιρεία ΑΠΕ να τον περάσει μέσα απο ξένο βοσκο-τόπι και χωράφι!

Η “Νότος Ενεργειακή” δεν είναι κάποια ξένη πολυεθνική. Η εταιρεία που, με την γνωστή «μεθόδευση» του δασικού χαρακτηρισμού, υφαρπάζει τμήμα ξένης ιδιοκτησίας για να κα-τασκευάσει δρόμο πρόσβασης στο αιολικό της “πάρκο” είναι ντόπια Κρητικιά, Ηρακλιώτικη! Ο ιδιοκτήτης της, έχει κάνει πολλές απόπειρες να πείσει αφ ενός τον κτηνοτρόφο και αφ ετέρου την τοπική κοινωνία να αποδεχθούν αυτό το έργο στην περιοχή,

Εδώ και χρόνια, η απάντηση του κτηνοτρόφου και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας είναι πάντα η ίδια: “Δεν θέλουμε ”επενδύσεις” στα αιολικά που πλέον αποδεδειγμένα αποτελούν απάτη. Θέλουμε βουνά χωρίς αιολικά. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τον αγροκτηνοτροφικό χαρακτήρα της περιοχής και την ήπια τουριστική και μεταποιητική ανάπτυξη με γνώμονα τη κλίμακα της περιοχής και το σεβασμό στο οικοσύστημα που μας φιλοξενεί χιλιάδες χρόνια τώρα” .

Παρά τις δυο δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Δασική Υπηρεσία με συμμετοχή κόσμου απο όλον τον νομό. Παρά την μεγαλειώδη πεζή και μηχανοκίνητη πορεία κατα των ΒΑΠΕ (την μεγαλύτερη ίσως διαδήλωση που έχει γίνει στο Ρέθυμνο), Παρά την μαζική συμμετοχή στην εκδίωξη των νταλικών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες απο τον ανατολικό Αη Βασίλη μέχρι την φυγάδευσή τους απο το λιμάνι του Ηρακλείου, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας συνέχισε τις πιέσεις. Κάθε φορά δίχως αποτέλεσμα, κάθε φορά ατσαλώνοντας ακόμα πε-ρισσότερο την απόφαση της τοπικής κοινωνίας να αντισταθεί.

Και τις δυο φορές που τόλμησαν να πλησιάσουν στις παρυφές της Κουρούπας αυτοκίνητα με τεχνικούς της εταιρείας εκδιώχθηκαν κακήν κακώς. Πριν λίγους μήνες, χαράματα σχεδόν την επομένη του Αγίου Πνεύματος, νομίζοντας προφανώς η εταιρεία ότι θα έπιανε τον κόσμο στον ύπνο μετά το γλέντι, έστειλε ένα φορτηγάκι και δυο νταλίκες με χωματουργικά μηχανήματα που ωστόσο δεν μπόρεσαν ούτε να πλησιάσουν στην Κουρούπα. Εκδιώχθηκαν κακήν-κακώς απο δεκάδες εξαγριωμένους κατοίκους της περιοχής που έσπευσαν σε ελάχιστα λεπτά επι τόπου. Και καθώς η είδηση διαδιδόταν, συνέχισε να καταφθάνει κόσμος για πολλή ώρα αφού είχαν ήδη φύγει οι νταλίκες.

Πριν λίγες ημέρες εμφανίστηκε στην περιοχή ένας εκ Μυλοποτάμου εργολάβος και ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι, ο οποίος κατέθεσε επιστολές υπόψιν του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Βασιλείου, του μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων, και ιερέων χωριών της περιοχής, με τις οποίες ενημέρωνε ότι ανέλαβε να εγκαταστήσει το αιολικό “πάρκο” στην Κουρούπα.

(Σημειωτέον ότι όλοι οι αποδέκτες της επιστολής έχουν υπογράψει την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Υβρικού θυγατρικής της EDF με 47 ανεμογεννήτριες στον Τσιλίβδικα απέναντι στην Κουρούπα, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση έχει ταχθεί κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον δήμο Αγίου Βασιλείου) .

Ζήτησε επίσης, ο εργολάβος, “ενημερωτική συνάντηση” με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Στην συνάντηση, που έγινε στο πνευματικό κέντρο Σελλίων, προσήλθαν πολλές δεκάδες κάτοικοι από τους γύρω οικισμούς προκειμένου να δηλώσουν για άλλη μια φορά ότι δεν συζητούν και δεν διαπραγματεύονται με κανέναν γιατί δεν θέλουν καμιά ανεμογεν-νήτρια πουθενά !

Παρά την απόλυτη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας ο εργολάβος συνεχίζει τις προσπάθειες αναζητώντας στην ευρύτερη περιοχή κάποιον Εφιάλτη (ή αλλιώς ρουφιάνο ) που θα διευκολύνει το έργο του. Πληροφορηθήκαμε δε ότι εκφράζει απειλές εναντίον μέλους του κινήματος κατά των ΒΑΠΕ στον Αγιο Βασίλη, που κατονομάζει ως πρωτεργάτη της αντίστασης κατά των σχεδίων της εταιρείας, Για τις απειλές αυτές ενημερώθηκε ήδη ο εισαγγελεας Ρεθύμνου.

Μετά απο αυτές τις εξελίξεις το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, η ομάδα κατά των ΒΑΠΕ Αρκαδίου και οι επιτροπές αγώνα κατά των ΒΑΠΕ Αγίου Βασιλείου, ενημερώνουμε όλους τους συναγωνιστές, τα μέλη των ομάδων και όσους υποστηρίζουν τον αγώνα κατά των αιολικών, ότι βρισκόμαστε σε γενική επιφυλακή,

Σ αυτόν το αγώνα κανένας άνθρωπος και καμιά περιοχή δεν είναι μόνοι τους, το έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Ολοι μαζί υπερασπιζόμαστε τα βουνά μας. Καμιά νταλίκα, κανένα χωματουργικό μηχάνημα δεν θα πλησιάσει στην Κουρούπα.

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ