ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χειρότερη η σύγκρουση αεροπλάνου με drone από ό,τι με πουλί

0

Είναι πολύ χειρότερο αν ένα drone συγκρουσθεί στον αέρα με ένα αεροπλάνο από ό,τι ένα πουλί. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν το ζήτημα και μέσω πειραματικών προσομοιώσεων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα drone μπορεί να κάνει μεγαλύτερη και δυνητικά πιο επικίνδυνη ζημιά από ό,τι ένα πουλί που θα πέσει πάνω στο αεροσκάφος. Πάντως, η έρευνα δεν συμπέρανε -όχι ακόμη τουλάχιστον- ότι η πρόσκρουση μο drone μπορεί να αποβεί μοιραία για το αεροπλάνο.

Οι ερευνητές της Federal Aviation Authority (FAA) ανέφεραν ότι θα συνεργασθούν με τους κατασκευαστές drones προκειμένου οι τελευταίοι να αναπτύξουν τεχνολογίες για την ανίχνευση και την αποφυγή των αεροπλάνων.

Οι ερευνητές από τέσσερα αμερικανικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν drones βάρους 1,2 έως 3,6 κιλών για να κάνουν τεστ επί 14 μήνες, εξετάζοντας 140 διαφορετικά σενάρια πρόσκρουσης (π.χ. τον κίνδυνο να ξεσπάσει φωτιά σε μπαταρία του αεροσκάφους μετά πρόσκρουση με το drone).

H μελέτη εκτίμησε ότι τα παρμπρίζ των αεροπλάνων στην καμπίνα των πιλότων είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ζημιά από drone. Επίσης, επισήμανε το οικονομικό κόστος για τις αεροπορικές εταιρείες, επειδή θα είναι υποχρεωμένες να αποσύρουν αεροσκάφη τους για επισκευές.

Έως σήμερα έχουν καταγραφεί επίσημα δύο περιστατικά εναέριας σύγκρουσης με drone. Η πρώτη στον Καναδά φέτος τον Οκτώβριο, στην οποία το drone έπεσε πάνω στο φτερό του αεροσκάφους, το οποίο έπαθε μικρές μόνο ζημιές και προσγειώθηκε με ασφάλεια. Στη δεύτερη περίπτωση στις ΗΠΑ, το drone συγκρούσθηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο, το οποίο επίσης προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα, παρά τη βλάβη σε μια έλικά του.

Μια παρόμοια έρευνα στη Βρετανία από την εταιρεία στρατιωτικών ερευνών Qinetiq για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης συμπέρανε κι αυτή ότι οι προσκρούσεις drones μπορούν να προκαλέσουν κρίσιμες ζημιές στα αεροπλάνα.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ