ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν απαιτούν οι ‘‘θεσμοί’’

0

Γίνονται και ΤοΜΥ και ΚΥ Αστικού τύπου και όλα, ωστόσο, Κυριακή κοντή γιορτή και για τον πρωθυπουργό και για τον Ρεθεμνιώτη υπουργό. Που ως «μεγαλόπνοο έργο που δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)» παρουσιάζουν τις υποίδρυση Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ). Αποκρύπτοντας ότι και αυτό το «έργο», κατά απαίτηση του κουαρτέτου, προετοιμάζει παραπέρα την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, νέες περικοπές σε κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες. Παρουσιάζουν τη δημιουργία των ΤοΜΥ ως «απόδειξη» ότι η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου μπορεί να ικανοποιήσει και τις λαϊκές ανάγκες.

Αυτό, ούτε συνδικαλιστικά ούτε πολιτικά προκύπτει. Σίγουρα, κάτι θα ξέρουν…

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να παρουσιάσει τις Μονάδες ως «θεσμό που αλλάζει τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)» προς φιλολαϊκή κατεύθυνση, βαφτίζοντας τις ΤοΜΥ «δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας υψηλής ποιότητας». Όλα αυτά την ώρα που ΕΕ - ΔΝΤ και αστικά επιτελεία σημειώνουν ότι από την ΠΦΥ εξαρτάται η μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την υγεία του λαού.

Αυτό, λοιπόν ξέρουν.

Καθοριστικός, είναι ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα λειτουργεί σαν «κόφτης» ώστε να διασφαλίζει - και μάλιστα έναντι ποινής - ότι αυτά που θα «στοιχίζει» ο ασφαλισμένος στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών.

«Προσφέρεται, όμως, κάτι σημαντικό. Η Πρόληψη», είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Επιχειρούμε την αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ και με έμφαση στην Πρόληψη», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Αυτά όταν κάθε ΤοΜΥ θα «καλύπτει» μόλις το 30% του πληθυσμού, θα λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, ακόμη λιγότερες ειδικότητες (από ένα γενικό παθολόγο, παιδίατρο, νοσηλευτή και διοικητικό προσωπικό), συμβάσεις με «ημερομηνία λήξης», και με αυτά τα δεδομένα υποτίθεται ότι θα παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και «προαγωγής της Υγείας» από την οικογένεια και τα σχολεία έως τους χώρους εργασίας και τους χρόνιους πάσχοντες!

Και μάλιστα, όλα αυτά σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου, όπου με τη συμβολή της κυβέρνησης επιδεινώνονται συνολικά οι όροι ζωής της εργατικής τάξης, των λαϊκών οικογενειών, στα ζητήματα της σίτισης, της στέγασης, των συνθηκών δουλειάς κ.ο.κ., όλοι οι όροι δηλαδή που συνιστούν παράγοντες φθοράς της υγείας των εργαζομένων.

Για ποια αναβάθμιση μιλάει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός υγείας αφού όλοι γνωρίζουμε ότι το προσωπικό που θα στελεχώσει τις Τ.ΟΜ.Υ. προσλαμβάνεται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διετούς διάρκειας. Και μετά. Η Τοπική Μονάδα Υγείας στον Εύοσμο είναι μία από τις 100 που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους “θεσμούς” για την 3η “αξιολόγηση”. Στη συμφωνία για την τρίτη «αξιολόγηση» προβλέπεται και η «αξιο-λόγηση» της δυνατότητας των δημόσιων Μονάδων Υγείας στην παροχή υπηρεσιών για να ανατεθούν στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας.

Όταν στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται περαιτέρω σφαγιασμός της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας κατά 362 εκατ. ευρώ και στον ΕΟΠΥΥ κατά 214 εκατ. ευρώ, που θα προσθέσουν επιπλέον πληρωμές από τις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες και παροχές Υγείας, χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας αναμένεται να γίνουν μέχρι το τέλος του 2018, αφήνοντας πίσω τους κενά ζωτικής σημασίας.

Άρα, ας παρακολουθούμε καλύτερα την συνδικαλιστική φρασεολογία του κ. υπουργού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ