ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

250 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί στις startups την τελευταία 7ετία

0

Πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί την τελευταία επταετία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, πιο γνωστές με τον αγγλικό όρο startups, ενώ από το 2014 κι έπειτα αρκετές από αυτές μπαίνουν στο στόχαστρο ξένων επενδυτών και αποτελούν από τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα εξαγορών. Αλλωστε, η χρηματοδότηση από ελληνικά ή ξένα κεφάλαια αποτελεί ουσιαστικά την κύρια πηγή ρευστότητας για τις επιχειρήσεις αυτές, καθώς ακόμη περιμένουν να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ακόμη δεν έχει συζητηθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια θα απαιτηθεί και η έγκριση των δανειστών, καθώς προβλέπει φοροαπαλλαγές.

Σύμφωνα με έκθεση για τις ελληνικές startups που εκπόνησαν ο ευρωπαϊκός οργανισμός καινοτομίας EIT Digital και ο ελληνικός ιδιωτικός οργανισμός Found.ation, που λειτουργεί ως πλατφόρμα για τις startups, το 74,3% των ελληνικών startups χρηματοδοτείται από ανεξάρτητους φορείς ή επενδυτές και το 42,3% χρηματοδοτείται κυρίως από τις αποταμιεύσεις του ίδιου του ιδρυτή του.

Οι περισσότερες ελληνικές

startups δραστηριοποιούνται στην κατηγορία της τεχνολογίας (17,1%) και παρέχουν υπηρεσίες κυρίως προς άλλες επιχειρήσεις (μοντέλο B2B). Το 52,8% των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων πραγματοποιεί έσοδα εντός της Ελλάδας και μόλις το 15,1% έχει κύκλο εργασιών και εκτός ελληνικών συνόρων.

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που προσέλκυσαν τα τελευταία χρόνια ξένα κεφάλαια και επενδυτές. Η ελληνική startup που έχει λάβει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, συνολικά 83,46 εκατ. ευρώ από 7 επενδυτές σε τέσσερις γύρους, είναι η Persado, που ιδρύθηκε μόλις το 2012. Η Persado έχει Ελληνες ιδρυτές, αλλά η έδρα της είναι στη Νέα Υόρκη με γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο, την Αθήνα, το Λονδίνο, τη Ρώμη, το Τορόντο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και τη Φρανκφούρτη. Αλλο επιτυχημένο παράδειγμα είναι η Workable, που επίσης ιδρύθηκε το 2012 και έχει συγκεντρώσει συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ από οκτώ επενδυτές. Η Workable, η οποία αποτελεί πλατφόρμα για τη διαχείριση των προσλήψεων σε μια επιχείρηση, χρησιμοποιείται από 6.000 εταιρείες σε 88 χώρες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των εταιρειών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Workable είναι η IBM, η Ryanair και η Porsche.

Η Taxibeat, που πλέον έχει μετονομασθεί σε Beat, αποτελεί, από την άλλη, το πιο επιτυχημένο παράδειγμα «εξόδου» (εξαγοράς από άλλους επενδυτές) ελληνικής startup. Τον Φεβρουάριο του 2017 ανακοινώθηκε η εξαγορά της από την Intelligent Apps (εταιρεία της Daimler) έναντι 40,48 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2017 η εξαγορά της Innoetics από τη Samsung Electronics, έναντι φημολογούμενου τιμήματος 30 -40 εκατ. ευρώ. Η Innoetics δεν αποτελεί επιχείρηση που γεννήθηκε μέσα στην κρίση, καθώς ιδρύθηκε το 2006. Εντός του 2017 εξαγοράστηκε μια ακόμη ελληνική startup, η Quizdom, που αποτελεί εφαρμογή δημοφιλούς παιχνιδιού γνώσεων. Ιδιοκτήτης της Quizdom είναι ο γερμανικός όμιλος friends4media.

Σε γερμανικούς ομίλους έχουν καταλήξει και άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα. Παράδειγμα αποτελεί η Avocarrot, που εξαγοράσθηκε το 2016 από την Glispa Global Group έναντι 17,85 εκατ. ευρώ, και η ευρέως γνωστή e-food, που εξαγοράσθηκε από την Delivery Hero, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τίμημα πάνω από 10 εκατ. ευρώ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ