ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα διήμερο χριστουγεννιάτικης αγάπης στο δημοτικό σχολείο Ρουσσοσπιτίου

0

Με πολλές χαρούμενες φωνές μικρών και μεγάλων "παιδιών" γέμισε το προαύλιο του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στο Ρουσσοσπίτι Ρεθύμνου, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Δεκεμβρίου. Όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι, γονείς, παιδιά, δάσκαλοι, κάτοικοι του χωριού καθώς και σπουδαστές του ΔΙΕΚ Ρεθύμνου πήραν μέρος στις χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες του χωριού του Αϊ Βασίλη.

Το διήμερο των εκδηλώσεων έγινε με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες του σχολείου του χωριού, που παρότι βρίσκεται κοντά στην πόλη, αποτελεί το πνευματικό κέντρο του χωριού και αντιστεκόμενο στην αστυφιλία, καταφέρνει και συγκεντρώνει και διδάσκει τα παιδιά του χωριού, δίνοντας τους ισότιμες ευκαιρίες με τα αντίστοιχα σχολεία της πόλης.

Σε αυτή την προσπάθεια ανταποκρίθηκε με προθυμία το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου, όπου με το τμήμα Β. Βρεφονηπιοκόμων συμμετείχε με χώρο στο προαύλιο του σχολείου που λειτουργούσε από τις 3 έως τις 5 μ.μ. Οι σπουδάστριες του τμήματος έδωσαν επιπλέον χρώμα εφαρμόζοντας τις τεχνικές που έχουν διδαχθεί, στα χαρούμενα παιδικά πρόσωπα που περίμεναν την σειρά τους με ανυπομονησία για να βαφτούν με χριστουγεννιάτικα face painting, δηλαδή, ζωγραφική προσώπου.

Το χριστουγεννιάτικο παζάρι που έγινε για την οικονομική ενίσχυση του σχολείου, εμπλουτίστηκε με πολλές, χριστουγεννιάτικες και μη, δραστηριότητες για τα παιδιά. Σε αυτές περιλαμβάνονταν ιππασία με πόνι, επιδείξεις ενόργανης γυμναστικής, γράμματα Αϊ Βασίλη, διήγηση παραμυθιών, θεατρικά δρώμενα, μουσική, αθλήματα χορό και διάφορα παιχνίδια.

Αρχικά, όπως μας δήλωσε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δ.Σ Ρουσσοσπιτίου Τόνια Δεληγιώργη η ιδέα της διοργάνωσης ξεκίνησε πέρσι από τις ανάγκες του σχολείου ,καθώς τα χρήματα που δίνει το Υπουργείο Παιδείας είναι ελάχιστα για να συντηρηθεί το κτίριο του σχολείου.

«Με αφετηρία αυτό και την όρεξη  των δασκάλων ,των παιδιών και του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού φτάσαμε σε αυτή τη μοναδική γιορτή» είπε η κ. Δεληγιώργη, επισημαίνοντας, πως η διοργάνωση έγινε με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Ρεθύμνου.

Από την πλευρά της η  ταμίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  του Δ.Σ  και νηπιαγωγείου Ρουσσοσπιτίου Mαρία Αγγελογιαννάκη μας δήλωσε ότι <<Τα έσοδα από την διοργάνωση καλύπτουν βασικές ανάγκες του σχολείου ,ωστόσο την δεδομένη  χρονική στιγμή οι  ανάγκες είναι υπερβολικά πολλές  διότι το σχολείο πρέπει να χτιστεί από την αρχή. Είναι από τα πρώτα σχολεία με τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Ν.Ρεθύμνου . Όμως σκοπός της διοργάνωσης δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά να περάσουν τα παιδία μας καλά και να διαφημιστεί το σχολείο μας και να δώσουμε ένα μεγάλο μάθημα στα παιδία μας του ‘’δίνω και προσφέρω χωρίς αντάλλαγμα’’. Από την περσινή διοργάνωση καταφέραμε σαν σύλλογος να συμμετέχουμε οικονομικά  στον  τεχνολογικό εξοπλισμό του σχολείου μας. Δυστύχως , οι ενισχύσεις του κράτους είναι μηδαμινές οπότε βοηθάμε όσο μπορούμε ,αλλά από την άλλη αυτό δίνει ένα πάτημα στο κράτος ο,τι όλοι οι γονείς και οι σύλλογοι ευαισθητοποιούνται και προσπαθούν οπότε εφησυχάζονται .Αύτο έχει ως αποτέλεσμα το πετρέλαιο να το πληρώνουν οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.Νομίζω, ότι  οι τιμές  του παζαριού είναι προσιτές και συμβολικές.

Τα έσοδα από το bazaar δεν είναι καθαρά για το σχολείο , ένα μέρος δίνεται στο σύλλογο Αγάπη και κάποια χρήματα στη Φλόγα.

Σιγά σιγά ελπίζουμε ο,τι  όλο αυτό θα γίνει θεσμός και κάθε χρόνο θα κάνουμε κάτι καλύτερο ,επίσης οι χορηγοί μας και όσοι πλαισιώνουν το διήμερο των εκδηλώσεων είναι όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι ,το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου και επίσης ο καθένας μας που βοήθησε όπως μπορούσε.»

Επίσης, ο δάσκαλος της Γ τάξης του Δ.Σ Ρουσσοσπιτίου κ. Παύλος Τζέλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « Σκοπός  της εκδήλωσης είναι να μπουν τα παιδιά στο ‘’τρυπάκι’’ από μικρά να καταλάβουν την αρετή της προσφοράς ,να διασκεδάσουν και να χαρούν.Το καλό είναι ότι συμμετέχουν όλοι ,αν δεν υπάρχει το τρίπτυχο δάσκαλος-παιδια-γονείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν είμαστε ενωμένοι και συνεργάσιμοι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.

Επι προσθέτως η σπουδάστρια Ρεβέκκα Δουσμάνη του τμήματος Β. Βρεφονηπιοκόμων του ΔΙΕΚ Ρεθύμνου μας δήλωσε ότι έζησε μια μοναδική εμπειρία μαζί με τις συμφοιτήτριες της  ,Αναστασάκη Μαρίνα ,Κατρίνη Γεωργία,Γιοκαριδάκη Μαρία, Μουντράκη Αθανασία, Ακουμιανάκη Αντωνία   ,ζωγραφίζοντας χριστουγεννιάτικα τις μικρές φατσούλες των παιδιών ,τα οποία μετά πήγαιναν στον Αη Βασίλη ο οποίος τους μοίραζε μολύβια.

Τέλος , η Υποδιευθύντρια του ΔΙΕΚ Ρεθύμνου Ευαγγελία Κακλιδάκη η οποία μιλώντας σε μας , μας περιέγραψε την συνεργασία του ΔΙΕΚ Ρεθύμνου με το Δ.Σ Ρουσσοσπιτίου, λέγοντας, ότι «Είναι η πρώτη φορά που το ΔΙΕΚ συμμετέχει σε χριστουγεννιάτικες δράσεις. Ωστόσο στο παρελθόν το τμήμα αισθητικής ,φυσικοθεραπείας και εργοθεραπείας είχαν επισκεφτεί τις  ημέρες των γιορτών ένα από τα ΚΑΠΗ  του Ρεθύμνου. Επίσης έχουν γίνει επισκέψεις κοινωνικού χαρακτήρα στο κέντρο ψυχικής υγείας στο Ειδικό Σχολείο Ρεθύμνου και τέλος το τμήμα των προπονητών συμμετέχει κάθε χρόνο στο πρόγραμμα Αssist όπου γυμνάζουν παιδιά. Οι καταρτιζόμενοι που πήραν μέρος στη διοργάνωση ήταν πολύ πρόθυμοι παρόλο που ο χρόνος τους ήταν περιορισμένος λόγω αυξημένων υποχρεώσεων (επαγγελματικών και οικογενειακών)Η διοργάνωση ήταν επιτυχημένη γιατί οι καταρτιζόμενες ήταν πολύ ικανοποιημένες. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους μας. Τα παιδιά ήταν χαρούμενα είχαν μαζευτεί από πολύ νωρίς στο δικό μας κιόσκι τα βάψαμε 4 φορές το καθένα!!! Γενικά, ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Θα ήταν καλό του χρόνου να έχουμε μια δωρεάν χρηματοδότηση και να μπορούμε να επισκεφτούμε και άλλα σχολεία που μπορεί να χρειάζονται τις υπηρεσίες μας.»

Ρεπορταζ:

Βορνιωτάκη Φωτεινή

Ντουρουντάκης Γιάννης

(Σπουδαστές Τμήματος Δημοσιογραφίας ΔΙΕΚ Ρεθύμνου)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ