ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Έντονο ενδιαφέρον εταιριών για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

0

Η κυβέρνηση προκήρυξε τους διαγωνισμούς μετά το ενδιαφέρον κοινοπραξίας που περιλαμβάνει τις Exxon Mobil, Total και της Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -0,87% για δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Οι διαγωνισμοί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο έχουν προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Η κυβέρνηση προκήρυξε τους διαγωνισμούς μετά το ενδιαφέρον κοινοπραξίας που περιλαμβάνει τις Exxon Mobil, Total και της Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -0,87% για δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και της ελληνικής Energean για το Ιόνιο.

Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν στην ΕΔΕΥ.

«H EΔΕΥ είναι χαρούμενη επειδή οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα (υδρογονανθράκων) στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον ή έχουν επισκεφθεί τις αίθουσες δεδομένων», είπε ο Γιάννης Μπασιάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, σύμφωνα με το Reuters. Δεν κατονόμασε τις ενδιαφερόμενες εταιρίες.

Οι Exxon και Total, η ισραηλινή Delek, η ιταλική Eni και η αμερικανική Noble Energy πραγματοποιούν έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Η Delek Group και η θυγατρική της Delek Drilling δεν δέχθηκαν να σχολιάσουν. Η Noble δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο. Η ΕΝΙ έχει πει ότι αγόρασε πακέτο δεδομένων για να δει αν την ενδιαφέρει η Κρήτη.

Οι επενδυτές θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους έως τις αρχές Μαρτίου, με τον κ. Μπασιά να αναμένει ότι ο προτιμητέος επενδυτής θα ανακοινωθεί τον Μάιο. Η συμφωνία θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από το υπουργείο Ενέργειας και να επικυρωθεί από τη βουλή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ