ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Έρχονται «γάμοι» πολυεθνικών για τα κοιτάσματα πετρελαίου σε Κρήτη και Ιόνιο

0

Σε συμμαχίες μαύρου χρυσού… είναι πιθανόν να οδηγήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.

Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των προσφορών για τα «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης καθώς και του Ιονίου είναι στα τέλη του Φεβρουαρίου και ήδη η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) έχει προετοιμαστεί και για την επόμενη φάση του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΥ, μετά την υποβολή των προσφορών και αφού επιλεχθούν οι επενδυτές για την επόμενη φάση, θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να βελτιώσει τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές.

Πρόκειται για μία πρακτική που συμβαίνει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων διεθνών διαγωνισμών, ώστε αφενός να επιτευχθεί μεγαλύτερο δημόσιο όφελος και αφετέρου να επιδιωχθούν οι συμμαχίες μεταξύ πετρελαϊκών εταιριών. Οι συνέργειες αυτές οδηγούν σε καλύτερα ερευνητικά αποτελέσματα και χαμηλότερο επενδυτικό ρίσκο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΔΕΥ, οι γεωτρήσεις που θα γίνουν στον πέμπτο χρόνο της παραχώρησης της Κρήτης θα απαιτήσουν περί το 1,5 δισ. δολάρια. Πρόκειται για υπολογισμούς κι εκτιμήσεις που γίνονται για περίπου τρεις γεωτρήσεις. Το συμπέρασμα αυτό οι επιστήμονες της Εταιρίας το συνάγουν και από το γεγονός ότι πρόσφατα στην Αίγυπτο για το κοίτασμα του Ζορ η ΕΝΙ διέθεσε 250 εκατ. δολ. για κάθε γεώτρηση από τις συνολικά δύο που πραγματοποίησε. Οι περιοχές της Κρήτης μοιάζουν γεωλογικά με εκείνη του Ζορ.

Υπενθυμίζεται ότι τις περιοχές της Κρήτης έχουν ζητήσει, προκαλώντας διεθνή διαγωνισμό, η κοινοπραξία των εταιριών Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -0,63%. Πηγές της αγοράς θέλουν και την ΕΝΙ να δείχνει ενδιαφέρον, κάτι που θα φανεί επισήμως στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, η ΕΔΕΥ έχει ετοιμάσει εδώ και περίπου δύο μήνες κι όλο το απαραίτητο υλικό (φακέλους) για την κατάθεση στη Βουλή των συμβάσεων για τα χερσαία «οικόπεδα» Β.Δ. Πελοπόννησος και Άρτα – Πρέβεζα (ΕΛΠΕ) και Αιτωλοακαρνανία (Repsol – Energean Oil & Gas) καθώς και για τη θαλάσσια περιοχής 2, δυτικά της Κέρκυρας (Total – Edison – ΕΛ.ΠΕ).

Ο λόγος βρίσκεται πια στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να καταθέσει στη Βουλή τις σχετικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει το Δημόσιο με τις εταιρίες-αναδόχους.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ