ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Από αρχές 2019 έρχεται η υποχρεωτική αναγραφή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση του πιστοποιητικού επιθεώρησης ψεκαστικών

0

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλειος Κόκκαλης, συναντήθηκε την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Σταθμών Τεχνικής Επιθεώρησης Εξοπλισμών Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων. Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Μαυρουδής Μαυρίδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Νούλας και τα μέλη κ.κ. Τραϊανός και Γεώργιος Σιαρένος. Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, από το τέλος του 2018 μέχρι τις αρχές του 2019, θα εφαρμοστεί στη χώρα μας η υποχρεωτική αναγραφή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση του πιστοποιητικού επιθεώρησης (κωδικού sticker) του εξοπλισμού εφαρμογής. Αν αυτό δεν υπάρχει δεν θα μπορεί ο αγρότης να αγοράσει το φυτοπροστατευτικό. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαυρουδής Μαυρίδης, «μέχρι 26 Νοεμβρίου 2016 θα έπρεπε όλα τα ψεκαστικά στην χώρα μας να είχαν περάσει επιθεώρηση. Δυστυχώς πολύ λίγα έχουν ελεγχθεί».

Και προσθέτει: «Από τα 130.000 ψεκαστικά που θεωρητικά έχουμε στην χώρα μας (εκτιμώ ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα) μόλις τα 20.000 έχουν μέχρι σήμερα ελεγχθεί και έχουν πιστοποιητικό. Τώρα αν περάσουν από έλεγχο θα πρέπει να πληρώσουν και το αντίστοιχο πρόστιμο. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω στους αγρότες είναι ότι τα νέα ψεκαστικά (που έχουν αγορασθεί μετά το Νοέμβριο του 2016) θα πρέπει να είναι ήδη ελεγμένα και να έχουν την πιστοποίηση».

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τον Σύλλογο και συζητήθηκε η πορεία επιθεώρησης του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων.

Πρόκειται για τον έλεγχο της λειτουργικής κατάστασης που έχουν τα ήδη χρησιμοποιούμενα από τους αγρότες ψεκαστικά, όπως προβλέπεται από το νόμο 4036/2012.

Ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι με τη θετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας σχεδιάζεται η υποχρεωτική αναγραφή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση του κωδικού «sticker» του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων.

Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται να ισχύσει από το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2019.

Ο Β. Κόκκαλης, επεσήμανε τα οφέλη των αγροτών από την επιθεώρηση του εξοπλισμού τους και κυρίως τη μείωση του κόστους εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, έως και 30% ανά ψεκασμό.

Ταυτόχρονα βελτιώνεται η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, μειώνεται ο κίνδυνος ύπαρξης υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα παραγόμενα προϊόντα και προστατεύεται το περιβάλλον.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ