ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται τα «φέσια» των εμπόρων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

0

Μπορεί να υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης στο λιανεμπόριο ωστόσο τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία στο πρώτο εξάμηνο του 2017 άγγιξαν το 31% από 29% το πρώτο εξάμηνο του 2016 ενώ σταθερά υψηλά- στο 30%- παρέμειναν τα χρέη των εμπόρων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση εμπορίου και σημειώνοντας ότι προκύπτει σταθεροποίηση στο ελληνικό λιανεμπόριο, αλλά και πολλές ταχύτητες όσον αφορά τη διάρθρωση των επιχειρήσεων.

Οι μισές επιχειρήσεις δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους

Την ίδια ώρα παραμένει η αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό ενώ το ένα τρίτο των επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2017 δεν εξυπηρετούσε το δάνειό του. Η χρηματοδότηση των περισσότερων επιχειρήσεων έγινε είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων (87,7%), είτε μέσω προσωπικών κεφαλαίων του ιδιοκτήτη (52,9%).

Αύξηση τζίρου και τόνωση απασχόλησης

Η βασική διαπίστωση, μετά τον έλεγχο ισολογισμών ΑΕ και ΕΠΕ αλλά και πολύ μικρών επιχειρήσεων με τζίρο κάτω των 200.000 ευρώ, είναι ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2017 κατά 8,7% ενώ και η απασχόληση τονώθηκε με 33.000 νέες θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο.

Σε ό,τι αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, καταγράφεται οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών αφού ο μέσος κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τις 130.000 ευρώ το 2016 στις 150.000 ευρώ ο 2017.

Με βάση την έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ισχυροποίηση της θέσης των Ασιατικών προϊόντων, είτε ως πρώτες ύλες είτε ως τελικό προϊόν, και εξασθένιση της θέσης των ελληνικών προϊόντων.

Λουκέτα και μετακινήσεις στις εμπορικές πιάτσες

Από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι 5 στις 100 επιχειρήσεις που κλείνουν, επαναδραστηριοποιούνται είτε σε άλλη περιοχή είτε με άλλο αντικείμενο. Όπως είπαν στελέχη της ΕΣΕΕ, καταγράφεται μια ισχνή τάση δυναμισμού στο εμπόριο καθώς η κινητικότητα δεν αφορά μόνο σε ανακύκλωση επιχειρηματικών στεγών (εμπορική επιχείρηση ανοίγει στη θέση εμπορικής επιχείρησης) αλλά φαίνεται ότι οι νέες επιχειρήσεις δεν είναι πλέον εστίασης ή παροχής υπηρεσιών όπως ήταν τα τελευταία χρόνια.

Επίσης καταγράφεται η τάση οι νέες επιχειρήσεις να συγκεντρώνονται στα τμήματα των εμπορικών αγορών που υπάρχει ήδη δραστηριότητα, δηλαδή στις πιάτσες. Ενώ ο μεγαλύτερος όγκος της αρνητικής κινητικότητας είναι στις δευτερεύουσες αγορές.

Κορκίδης: Τα επικίνδυνα πέρασαν αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά

«Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι εδώ και φαίνεται ότι η τάση θα συνεχιστεί. Το εμπόριο βλέπει μια προοδευτική αποκατάσταση της σταθερότητας, αλλά ανησυχεί για τη δυναμική της και για το βάθος της. Τα επικίνδυνα πέρασαν αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Ο ίδιος σημείωσε πως «η τριετής περίοδος μετά τα μνημόνια που θα βρισκόμαστε στο πλαίσιο της παρακολούθησης θα πρέπει να είναι και η τελευταία. Δεν θα πρέπει τα τρία μνημόνια να επαναληφθούν με τη μορφή των πλαισίων παρακολούθησης.»

Για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα πρέπει να αποφασιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η ενίσχυση των επενδύσεων και της εγχώριας παραγωγής ενώ αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμός ο κ. Κορκίδης, ζήτησε ελαστικότερο πλαίσιο για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων σε αυτόν.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ