ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διάλεξη με θέμα "Οι λιμενεργάτες της Βαρκελώνης."

0

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών / ΙΤΕ σας καλεί στη διάλεξη του Jordi Ibarz με θέμα Οι λιμενεργάτες της Βαρκελώνης.

Πώς ιστορία τους μας βοηθά να κατανοήσουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα (τέλη 19ου-αρχές 20ού)

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 20.30

Αίθουσα Διαλέξεων ΙΜΣ, Νικηφόρου Φωκά 130, Ρέθυμνο

Jordi Ibarz

Universitat de Barcelona

Οι λιμενεργάτες της Βαρκελώνης. Πώς ιστορία τους μας βοηθά να κατανοήσουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα (τέλη 19ου-αρχές 20ού).

Σε αυτή τη συνεδρίαση να εμφανισθεί μια ιστορική ανάλυση των λιμενεργατών της Βαρκελώνης και εγώ περάσουμε από αυτή την υπόθεση το 1940 με τη μελέτη των γενικών μεταναστευτικών διαδικασιών από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ου. Χρησιμοποιώντας τεχνικές της ονομαστικής σύνδεσης, εφιστώ (στο βαθμό που είναι εφικτό) τις επαγγελματικές, μεταναστευτικών και προσωπικές τροχιές αυτών των εργαζομένων από τον τόπο όπου γεννήθηκαν την οριστική τακτοποίηση τους στη Βαρκελώνη ως λιμενεργάτες. Με αυτή την περίπτωση μπορούμε να δείξουμε μια ερμηνεία που διαφέρει από τη γενική άποψη της μετανάστευσης ως χείμαρροι των ανθρώπων που έρχονται από την ύπαιθρο και από παντού για να το αναφέρει σε αναζήτηση εργασίας. Έχω συνδέσει τη μετανάστευση με την έννοια της πολλαπλής δραστηριότητας και με τη διαδικασία της στερεοποίησης εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του δέκατου ένατου και εικοστού αιώνα. Κύρια υπόθεση μου θεωρεί την ύπαρξη σημαντικών μεταναστευτικών κινήσεων προσωρινό χαρακτήρα, η οποία κατέστη οριστική μεταναστεύσεις λόγω της καθορίζεται οικονομικών κρίσεων και μετασχηματισμούς.

Jordi Ibarz (Βαρκελώνη, 1962) είναι καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και μέλος της ερευνητικής ομάδας «Εργασία, Θεσμοί και Φύλο». Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι περίπου λιμενεργατών και των εργαζομένων γυαλί. Είχε δημοσιευθεί (σε συνεργασία με άλλους) «Εργασία των γυναικών de-συνδικαλισμού»: οι αγώνες για την αυτονομία»(2011) και να έχουν στη διαδικασία της έκδοσης«Κάτι περισσότερο από “κεφάλαιο και την εργασία”: η μηχανοποίηση της εκφόρτωσης λιθάνθρακα στο λιμάνι της Βαρκελώνης, 1896-1922” (2017) και “Τέλος του συστήματος των συντεχνιών, ο φιλελευθερισμός και η ανάπτυξη της εργασίας καπιταλιστικών σχέσεων στο λιμάνι της Βαρκελώνης, 1834-1873” (στα ισπανικά) (2018). Από Φεβ 2017 είναι η IP της ισπανικής ομάδας της SeaLiT, ενός έργου ΕΣΕ, «Ναυτιλία Ζει σε μετάβαση».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ