ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Διεθνή κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων δρουν στην Κρήτη

0

Στο "σκαμνί" 31 άτομα για δύο υποθέσεις διακίνησης προσφύγων και μεταναστών

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανατολικής Κρήτης έρχονται τις επόμενες ημέρες, δύο σοβαρές υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, που μάλιστα προκάλεσαν το ενδιαφέρον και Ευρωπαίων αξιωματούχων και υπηρεσιών άλλων κρατών.

Η πρώτη από τις δύο υποθέσεις αναμένεται να εκδικαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, με 12 συνολικά κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους και δύο εργαζόμενοι στα αεροδρόμια της Αθήνας και του Ηρακλείου αντίστοιχα. Πρόκειται για την υπόθεση διεθνούς κυκλώματος με συνεργαζόμενους «πυρήνες» ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι προωθούσαν μετανάστες στο Ηράκλειο μεθοδεύοντας την «φυγή» τους μέσω του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης». Ο «πυρήνας» της Κρήτης αποτελούνταν από τρεις Σύρους διαχειριστές.

Ίσως για πρώτη φορά προκύπτουν σοβαρά στοιχεία για τη γιγάντωση ενός συστήματος άτυπης διακίνησης κεφαλαίων, το οποίο στην παγκόσμια παραοικονομία είναι γνωστό ως Hawala. Η ελκυστικότητα του δικτύου έγκειται στο ότι έχει πολύ χαμηλότερες προμήθειες από τις τράπεζες (ανάλογα με το καταβληθέν ποσό από 5 έως 10%) , διαφεύγει από κάθε φορολογικό και ελεγκτικό μηχανισμό και οι μεταφορές των χρημάτων γίνονται με μυστικότητα και ταχύτητα.

Για τη δεύτερη υπόθεση κατηγορούνται 19 άτομα, ανάμεσά τους και Κρητικοί (αλλά και ένας αστυνομικός) και η υπόθεση, που απασχόλησε και τα ξένα ΜΜΕ, θα εκδικαστεί στις 26 Φεβρουαρίου. Οι ελληνικές διωκτικές Αρχές κάνουν λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης μεταναστών στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες μεταναστών που βίωσαν τον εξευτελισμό όσο ένοπλοι διακινητές τους είχαν αιχμαλώτους σε σπηλιές και στάνες μέχρι να τους επιβιβάσουν στα πλοιάρια με προορισμό την Ιταλία. Τους εξευτέλιζαν, τους απειλούσαν, τους ξυλοκοπούσαν και τους έβαζαν συνεχώς το πιστόλι στον κρόταφο, ενώ κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους προέκυψε και κίνδυνος για τη ζωή ενός παιδιού, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ