ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δόση 4,5 δις ευρώ διεκδικεί το ΥΠΟΙΚ με το κλείσιμο της αξιολόγησης

0

Στα 4,5 δις ανεβάζει το Υπουργείο Οικονομικών τη δόση που θα πάρει η Ελλάδα μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup στις 22 του μήνα.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα που ανέφεραν πληροφορίες ότι η δόση θα είναι πολύ μεγαλύτερη, το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπερβαίνει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και την προώθηση του προγράμματος αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι δαπάνες για τοκοχρεολύσια για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου είναι 3 δις ευρώ και το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία και για την καταβολή δόσης άλλου ενάμιση δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές, η συνολική δόση δεν θα ξεπερνά τα 4,5 δις ευρώ.

Αυτό αναμένεται να διευκρινιστεί και να συμφωνηθεί κατά την σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), κατά την οποία η Ελλάδα αναμένεται να πάρει και την πρώτη έγκριση από το συμβούλιο τεχνοκρατών της Ευρωζώνης για την πρόοδο των προαπαιτούμενων, τα οποία όποια θα πρέπει να υλοποιηθούν στο σύνολό τους (πρόκειται για 110) μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιανουαρίου, μια μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις ημέρες στις Βουλή.

Το καλοκαίρι η σούπερ δόση

Σε μια δεύτερη ανάγνωση αυτό σημαίνει ότι το μαξιλάρι ρευστότητας των εννέα δις ευρώ με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο του Ιουλίου που προτίθενται να δώσουν οι δανειστές με το τέλος του προγράμματος θα δοθεί μαζί με την τελευταία δόση του δανείου που θα πάρει η Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών του χρέους.

Τυπικά η καταβολή της σούπερ δόσης η οποία αναμένεται να ξεπερνά τα 13 με 14 δις ευρώ θα γίνει με το κλείσιμο και της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Πρακτικά μαζί με την διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια η τελευταία μεγάλη δόση θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ