ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Ελλιπής η ενημέρωση για τις κάμερες καταγραφής περιμετρικά του δακτυλίου»

0

Για ελλιπή ενημέρωση των δημοτών [μη συμμόρφωση με τις ισχύουσες προδιαγραφές κατακόρυφης σήμανσης με πινακίδες των οδών για την ρύθμιση και ελέγχου της κυκλοφορίας] όσον αφορά στο θέμα του ελέγχου με τεχνικά μέσα – κάμερες, που έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εισόδου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, κάνει λόγο ο Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ- Πραγματογνώμονας Ατυχημάτων κ. Γιώργος Πετρακάκις [στο από 28/08/2017 ηλεκτρονικό μήνυμα του και την σχετική αλληλογραφία με τις αρμόδιες αρχές] τονίζοντας ότι όλα τα στοιχεία από την μέχρι τώρα καταγραφή θα πρέπει να θεωρηθούν ως «ανυπόστατα» και οι σχετικές βεβαιώσεις παραβάσεων άκυρες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πετρακάκις, χαρακτηρίζει, ελλιπή σε σχέση με τον Ν 2472/97 όπως ισχύει σήμερα, τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, των σχετικών οδηγιών και Κανονισμών της ΕΕ, την ενημέρωση των οδηγών - χρηστών των οδών, όσον αφορά την κατακόρυφη σήμανση με πινακίδες, καθώς δεν ικανοποιεί τις τεχνικές οδηγίες, τόσο ως προς τις διαστάσεις, όσο και προς την πληθώρα πληροφοριών στο σημείο τοποθέτησής τους. Μάλιστα, με έγγραφό του, προς την Τεχνική Υπηρεσία του Ρεθύμνου ζητά την «προσαρμογή της κατακόρυφης σήμανσης περιμετρικά του Δακτυλίου, σύμφωνα µε τις ισχύουσες Τεχνικές προδιαγραφές και τον ΚΟΚ, ώστε να υπάρχει νομιμοποίηση στα αρμόδια όργανα για να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις από τον ΚΟΚ κλπ.»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο κ. Πετρακάκις, μας αποσαφήνισε ότι οι πινακίδες που αφορούν στην ενημέρωση των οδηγών – χρηστών των οδών  [ΠΔ 287/2001 κ.λ.π.] για τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων καταγραφής «βιντεοεπιτήρησης» κ.λ.π., οφείλουν να βρίσκονται τοποθετημένες πριν από υπόλοιπα σήματα του ΚΟΚ, προκειμένου ο οδηγός χρήστης της οδού να προλάβει να ενημερωθεί ότι εισέρχεται σε περιβάλλον που θα καταγραφεί η οδική συμπεριφορά του και να επιλέξει την είσοδο του στον ελεγχόμενο – επιτηρούμενο χώρο ή την επιλογή άλλης διαδρομής.

Όπως υπογράμμισε ο τρόπος και τα σημεία που είναι τοποθετημένα οι ενημερωτικές πινακίδες ελέγχου των παραβάσεων ΚΟΚ με τεχνικά μέσα «κάμερα», δεν εξασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση, ότι όποιο φυσικό πρόσωπο εισέρχεται στον υπό επιτήρηση χώρο έχει ενημερωθεί πριν την είσοδό του σε αυτόν ( Ν. 2472/1997 όπως ισχύει σήμερα)  καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο μήνυμα, αφού βρίσκονται μεταξύ πλήθους άλλων πινακίδων και σημάτων.

Η πληθώρα των πληροφοριών και των πινακίδων που υπάρχουν,  στερούν την δυνατότητα στον οδηγό που προσεγγίζει τον χώρο να αναγνωρίσει εν κινήσει ότι λειτουργούν «Ειδικές Ηλεκτρονικές Τεχνικές Συσκευές για την βεβαίωση παραβάσεων του ΚΟΚ» εισερχόμενος στο ιστορικό κέντρο, με μεγάλη πιθανότητα χωρίς να το γνωρίζει να καταγραφούν προσωπικά του δεδομένα και η οδηγική του συμπεριφορά στις οδούς που εποπτεύονται με τις συσκευές που προβλέπει το ΠΔ 287/2001 και άλλες σχετικές διατάξεις.

Πάντως για τον τρόπο τοποθέτησης των πινακίδων κατακόρυφης σήμανσης, το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με έγγραφό του από τις 10 Νοεμβρίου του 2017 προς τον Δήμο Ρεθύμνου, διευκρινίζει μεταξύ άλλων «Επισημαίνουμε ότι, η πληροφοριακή πινακίδα του άρθρου 104 του ΚΟΚ δεν αποτελεί πρόσθετη πινακίδα επί της κύριας πληροφοριακής πινακίδας του δακτυλίου. Σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες κατακόρυφης σήμανσης, για να είναι αποτελεσματική η κατακόρυφη οδική σήμανση, θα πρέπει να μεταδίδει ένα ξεκάθαρο, απλό και σύντομο μήνυμα. Εξαιρετικά σημαντική είναι η επισήμανση ότι υπερβολική χρήση πινακίδων σήμανσης οδηγεί στην απαξίωση και μη συμμόρφωση εκ μέρους των οδηγών. Σε κάθε περίπτωση κατά το στάδιο μελέτης, απαιτείται η εξεύρεση μια συμβιβαστικής λύσης μεταξύ, της κατά το δυνατόν ευρείας πληροφόρησης των οδηγών και της κατά το δυνατό περιορισμένης ορθής χρήσης τους. Η κατακόρυφη σήμανση που έχει τοποθετηθεί σε εισόδους της Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου, δεν ικανοποιεί τις τεχνικές οδηγίες κατακόρυφης σήμανσης ως προς τις διαστάσεις της, την πληθώρα των πληροφοριών και το σημείο τοποθέτησής της. Ύστερα από τα παραπάνω, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες σε ότι αφορά στην κατακόρυφη σήμανση που καθορίζει τα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ