ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσιγκτον καλεί την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στη Συρία

0

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη σύμμαχό τους Άγκυρα να «επιδείξει αυτοσυγκράτηση» στη Συρία στο έδαφος της οποίας εισήλθαν Τούρκοι στρατιώτες, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

«Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις θα είναι περιορισμένης έκτασης και διάρκειας και σχολαστικά να αποφύγει το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα από τον άμαχο πληθυσμό» επισήμανε η Νάουερτ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε καταδικάζοντας «την κλιμάκωση της βίας» στη βορειοδυτική Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τούρκο και τον Ρώσο ομόλογό του, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να διατυπώσει την ανησυχία του για την κατάσταση, τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίδερ Νάουερτ.

Είμαστε ενήμεροι για τις επιδρομές

Η Τουρκία ενημέρωσε τις ΗΠΑ προτού ξεκινήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων, τους οποίους στηρίζουν οι ΗΠΑ, και η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα σχετικά με τα επόμενα βήματα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις κατά τη διάρκεια μιας πτήσης προς την Ασία.

«Η Τουρκία ήταν ειλικρινής» σημείωσε ο Μάτις, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την αντίδραση των ΗΠΑ στην ενημέρωση της Τουρκίας.

«Μας προειδοποίησαν προτού ξεκινήσουν τα αεροσκάφη τους ότι θα το έκαναν, έπειτα από διαβούλευση με εμάς. Και τώρα εργαζόμαστε για τα επόμενα βήματα».

«Θα το διευθετήσουμε», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.

«Η Τουρκία έχει έννομες ανησυχίες για την ασφάλειά της» πρόσθεσε ο Τζιμ Μάτις, σημειώνοντας ότι ο αμερικανικός στρατός έχει αναπτυχθεί στη Συρία με τρόπο που επιτρέπει να διασφαλιστεί ότι ο οπλισμός που έχουν δώσει οι ΗΠΑ χρησιμοποιείται εναντίον των τρομοκρατών, όχι εναντίον της Τουρκίας.

«Εκείνοι (οι Κούρδοι και άλλοι μαχητές που έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ) απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους» είπε Μάτις.

«Τους στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες. Αλλά τους είδατε, με τη στήριξη του συνασπισμού, κατέστρεψαν το χαλιφάτο του ISIS στη Συρία».

Ο Τζιμ Μάτις ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός ενημέρωσε την Ουάσιγκτον για τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με ανώτερους αξιωματικούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την κατάσταση, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε:

«Είμαστε σε εγρήγορση. Οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματικοί μας παρακολουθούν την κατάσταση… Και εργαζόμαστε για την επίλυσή της».

Λαβρόφ: Οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ εξόργισαν την Τουρκία

Οι «μονομερείς ενέργειες» των ΗΠΑ στο Ιράν κα τη Συρία εξόργισαν την Τουρκία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Kommersant.

«Πολλοί πολιτικοί αναλυτές διερωτώνται γιατί εμείς νοιαζόμαστε, υποστηρίζοντας ότι το χειρότερο είναι το καλύτερο: αφήστε τις ΗΠΑ να αποδείξουν την ανικανότητά τους να πετύχουν μια συμφωνία, (να επιδείξουν) τον καταστροφικό τους ρόλο στις διεθνείς σχέσεις, ας είναι στο Ιράν ή τη Συρία όπου οι μονομερείς ενέργειες έχουν ήδη εξοργίσει την Τουρκία» επισήμανε ο Λαβρόφ.

Στη συνέντευξη στην Kommersant, που έδωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και δημοσιεύτηκε σήμερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα των ΗΠΑ, μέσω της επιβολής νέων κυρώσεων, να αλλάξουν την εξωτερική πολιτική της Μόσχας είναι «μη ελπιδοφόρα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ