ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η Τουρκία ξεκινά έρευνα για το πλοίο - φάντασμα με τα εκρηκτικά

0

Την υπόθεση του πλοίου – φαντάσματος με τα εκρηκτικά, που πιάστηκε ανοιχτά της Κρήτης, ερευνούν Τούρκοι αξιωματούχοι σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Ηurriyetdailynews.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, είχε κανονικά άδεια να μεταφέρει εμπορεύματα στην Αιθιοπία και όχι στη Λιβύη, αναφέρει ο ιστότοπος επικαλούμενος την τουρκική πρεσβεία ενώ διευκρινίζει ότι η Άγκυρα συμμορφώνεται σχολαστικά με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν έρευνα σχετική με την υπόθεση του φορτηγού πλοίου Andromeda με σημαία Τανζανίας, που κατασχέθηκε από το Ελληνικό Λιμενικό στις 7 Ιανουαρίου 2018 ενώ μετέφερε υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών, από τα λιμάνια της Μερσίνας και του Ισκεντέρουμ», δήλωσε η πρεσβεία.

Οσον αφορά το φορτίο του πλοίου η πρεσβεία σημειώνει ότι η άδεια δόθηκε βάσει του τουρκικού νόμου για την εξαγωγή τέτοιων υλών στην Αιθιοπία και επισημαίνει ότι όπως έδειξε η προκαταρκτική έρευνα όλα έγιναν σύμφωνα με τη προκαθορισμένη διαδικασία ενώ υπογραμμίζει ότι τα υλικά που αναχώρησαν από την Τουρκία δεν είχαν προορισμό τη Λιβύη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι διεξάγει ενδελεχή έρευνα και ζητά από τις ελληνικές αρχές να αποστείλουν «επειγόντως στις τουρκικές αρχές τα έγγραφα του πλοίου που έχουν στα χέρια τους καθώς και τις δηλώσεις του πληρώματος και όλα τα άλλα συμπληρωματικά έγγραφα και πληροφορίες».

Η πρεσβεία, σημειώνει το δημοσίευμα , βρίσκεται σε στενή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης , προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί και θα συγκεντρωθούν για το περιστατικό θα κοινοποιηθούν τόσο στη Λιβύη όσο και στον ΟΗΕ.

«Η Τουρκία συμμορφώνεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ για το ζήτημα, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία και σπεύδει να καταδικάσει τα σχόλια που έγιναν στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Την περασμένη Κυριακή , το Ανδρομέδα εντοπίστηκε να κάνει ύποπτους πλόες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβύης και στη συνέχεια προσέγγισε το λιμάνι του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, όπου ακινητοποιήθηκε.

Το πρωί της Δευτέρας το «Andromeda» κατέπλευσε συνοδεία σκαφών του Λιμενικού στο Ηράκλειο, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος στο φορτίο του.

Το επικίνδυνο φορτίο του συνοδευόταν από τα απαραίτητα δηλωτικά έγγραφα, ωστόσο, στη διάρκεια της ανάκρισης προέκυψε ότι προορισμός του πλοίου δεν ήταν το Τζιμπουτί και το Ομάν αλλά το λιμάνι Μισράτα της Λιβύης.

Το πλοίο και το φορτίο δεσμεύθηκαν, τα οκτώ μέλη του πληρώματος (Ινδοί, Ουκρανοί και ένας Αλβανός) συνελήφθησαν, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ