ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κι άλλοι στο "παιχνίδι" με τις έρευνες υδρογονανθράκων!

0

Αναγκαιότητα, όπως τονίζεται, η στήριξη όλων στις πετρελαϊκές επενδύσεις

Ισχυρό ενδιαφέρον κι από άλλους πετρελαϊκούς κολοσσούς εκδηλώνεται για τις έρευνες υδρογονανθράκων ιδίως στις θαλάσσιες περιοχές, νότια και δυτικά της Κρήτης, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση δίνει το σήμα στους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των πετρελαϊκών επενδύσεων.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η ιταλική ΕΝΙ, η ισραηλινή Delek και η αμερικανική Noble σκανάρουν... κάθε δεδομένο και κάθε πληροφορία για τους ανοικτούς διαγωνισμούς της παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στα δύο προαναφερόμενα «οικόπεδα» της Μεγαλονήσου καθώς και εκείνου του Ιονίου. Έμφαση δίνεται όμως στο Λιβυκό Πέλαγος, όπου τον διαγωνισμό έχουν προκαλέσει οι πολυεθνικές της Total και ExxonMobil μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ.

Το Reuters μεταδίδει πως η ιταλική ΕΝΙ, που κάνει γεωτρήσεις στην Αίγυπτο, αγόρασε πακέτα σεισμικών δεδομένων της Κρήτης προκειμένου να τα μελετήσει. Αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr αρμόδιοι αξιωματούχοι, αναζητούν στοιχεία για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους.

Ως γνωστόν η καταληκτική περίοδος υποβολής προσφορών για τα τρία «οικόπεδα» είναι στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες όπως οι ENI, Delek, Noble, Total και ExxonMobil, που βρίσκονται στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου συμμετέχοντας σε έρευνες από το Ισραήλ και την Κύπρο μέχρι και την Αίγυπτο κι έχοντας σχεδιάσειδεκαπενταετή και πάνω επιχειρηματικά πλάνα, δεν αποκλείεται, εφόσον διαπιστώσουν γεωλογικά ενδιαφέροντα δεδομένα, να χτυπήσουν... και τους ελληνικούς διαγωνισμούς.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) που είναι αρμόδια για τις διαδικασίες και γύρω στον Μάιο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τους προτιμητέους επενδυτές.

Γραμμή στήριξης των πετρελαϊκών επενδύσεων από κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή και λίγο πριν την έναρξη των σεισμικών ερευνών στο χερσαίο «οικόπεδο» των Ιωαννίνων από την κοινοπραξία των εταιριών Repsol και Energean Oil & Gas, κι εν μέσω τοπικών αντιδράσεων, σε περιορισμένη έκταση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συγκάλεσε χθες σύσκεψη με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια της Ηπείρου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου Γεροβασίλη Όλγα, Καραγιάννης Ιωάννης, Κάτσης Μάριος, Μαντάς Χρήστος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Στέφος Ιωάννης, Τζούφη Μερόπη και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος. Σκοπός ήταν η λεπτομερής ενημέρωση των βουλευτών για τις προβλεπόμενες διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Πηγές αναφέρουν ότι σε αυτήν τη συνάντηση ουσιαστικά δόθηκε η επίσημη κυβερνητική γραμμή στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των ερευνών υδρογονανθράκων όχι μόνο στα Ιωάννινα, αλλά σε εκείνο το «οικόπεδο» της Άρτας - Πρέβεζας που ανήκει στα ΕΛ.ΠΕ.

Όπως τονίστηκε σχετικώς με ανακοίνωση Τύπου, «αναγνωρίστηκε από κοινού η σημασία της αξιοποίησης υδρογονανθράκων για λόγους εθνικού συμφέροντος,καθώς αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, ο υπουργός ΠΕΝ δήλωσε ότι «η πολιτεία θα διασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ενσωματώσει το αυστηρό ευρωπαϊκό πρότυπο, καθώς το περιβάλλον αποτελεί σημαντικό πόρο για τον τουρισμό και συνεπώς για την εθνική οικονομία».

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των κατοίκων της Ηπείρου, οι δήμοι Ζίτσας και Ζαγορίου διοργανώνουν δύο ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Βουτσαρά και αντίστοιχα την Τρίτη 23 Ιανουαρίου στα Άνω Πεδινά. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ακαδημαϊκοί με ειδίκευση σε θέματα που άπτονται της αξιοποίησης υδρογονανθράκων, καθώς και τοπικοί φορείς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ