ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Πιθανή ειδική συμφωνία ΕΕ- Βρετανίας μετά το Brexit -Απέκλεισε την πλήρη πρόσβαση

0

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναφθεί ειδική εμπορική συμφωνία, μεταξύ ΕΕ και Μ. Βρετανίας, μετά το Brexit.

Ομως, ο Γάλλος πρόεδρος- σε συνέντευξή του στο BBC που θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής- προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν θα έχει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αν δεν δεχθεί τους κανόνες της. Η λύση που θα βρεθεί, διευκρίνισε, ίσως θα είναι κάτι μεταξύ της πλήρους πρόσβασης και της εμπορικής συμφωνίας.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν είναι κάτι ρεαλιστικό η πλήρης πρόσβαση του Λονδίνου στην ενιαία αγορά, διότι «δεν θα πρέπει να είναι δυνατό να μπορεί να επιλέγει κανείς αυτό που του αρέσει από την ενιαία αγορά, καθώς αυτό θα σημάνει τη διάλυσή της».

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην πιστέψουν ότι μπορούν να έχουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Βρετανία θα μπορεί να έχει «πιο στενές σχέσεις» με την ΕΕ από άλλες χώρες, όπως συμβαίνει με τη Νορβηγία, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο πλήρους πρόσβασης στην ενιαία αγορά, «καθώς αποφασίσατε να φύγετε».

Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι αργά για τη Βρετανία να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στην ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα του 2016 «λάθος».

«Είναι λάθος όταν ρωτάς απλώς “ναι” ή “όχι”, όταν δεν ρωτάς τους ανθρώπους πώς να βελτιώσεις την κατάσταση και εξηγείς πώς μπορεί να βελτιωθεί», επεσήμανε ο Μακρόν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ