ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: 54 αφρικανικές χώρες απαιτούν να ζητήσει συγγνώμη ο Τραμπ για τις «ρατσιστικές» δηλώσεις

0

Να ανακαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ τις ρατσιστικές δηλώσεις του και να ζητήσει συγγνώμη απαιτούν οι πρεσβευτές 54 αφρικανικών χωρών στον ΟΗΕ, με ανακοίνωσή τους σε υψηλούς τόνους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε «χώρες απόπατους» σε δηλώσεις του για τη μετανάστευση, οι οποίες προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων. Επειτα από συνεδρίαση τεσσάρων ωρών, η ομάδα των Αφρικανών πρεσβευτών τόνισε σε μια κοινή ανακοίνωσή της που εγκρίθηκε ομόφωνα ότι είναι «εξαιρετικά σοκαρισμένη» και «καταδικάζει» τα «σκανδαλώδη, ρατσιστικά και ξενόφοβα» σχόλια που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ «όπως αυτά μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης».

Η ομάδα των πρεσβευτών των αφρικανικών χωρών στον ΟΗΕ αξίωσε να υπάρξει «ανάκληση» της δήλωσης και να ζητηθεί «συγγνώμη» από την αμερικανική προεδρία. Τόνισε πως είναι «ανήσυχη για τη συνεχιζόμενη και μεγεθυνόμενη τάση της αμερικανικής κυβέρνησης» να «δυσφημεί» την Αφρική και τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες φυλές πλην της λευκής.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την «αλληλεγγύη της προς τον αϊτινό λαό και τους άλλους (λαούς) που επίσης δυσφημίστηκαν» ενώ ευχαρίστησε «τους Αμερικανούς κάθε (εθνικής ή φυλετικής) προέλευσης οι οποίοι καταδίκασαν αυτά τα σχόλια».

«Για μια φορά, είμαστε ενωμένοι», ανέφερε ένας από τους Αφρικανούς πρεσβευτές, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ