ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Οι κανόνες της ΕΕ για το άσυλο διχάζουν την Ευρώπη, λέει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

0

«Η Συμφωνία του Δουβλίνου δεν λειτουργεί όπως τη θέλουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, αναφερόμενος σε έναν από τους βασικούς νόμους της ΕΕ για το άσυλο

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο, που ορίζουν ότι τα σχετικά αιτήματα πρέπει να τα χειρίζεται η χώρα στην οποία υποβάλλονται πρώτα, διχάζουν την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, η οποία προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

Οι ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία έχουν αρνηθεί να δεχθούν αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του συστήματος ανακατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, που στόχο έχει να περιοριστούν οι πιέσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η Σλοβακία και η Τσεχία, επίσης επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, έχουν επίσης εμφανιστεί απρόθυμες να δεχθούν μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ.

«Η Συμφωνία του Δουβλίνου δεν λειτουργεί όπως τη θέλουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, αναφερόμενος σε έναν από τους βασικούς νόμους της ΕΕ για το άσυλο. «Όχι μόνο διαιρεί, αλλά πραγματικά διχάζει την Ευρώπη», δήλωσε ο Μπορίσοφ, σε συνέντευξη Τύπου με τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις στη Σόφια.

«Πιστεύω ότι, με την εμπιστοσύνη που έχουμε ο ένας στον άλλο, θα βρούμε μια συμβιβαστική λύση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα σύνορα θα πρέπει να κλείσουν και όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα να το κάνουν μόνο μέσω επίσημων συνοριακών σημείων ελέγχου.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε επίσης ότι πρέπει να κατασκευαστούν κέντρα ασφαλείας σε μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τουρκία και η Λιβύη, για τη φιλοξενία των μεταναστών.

Η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, ανέλαβε την εξαμηνιαία προεδρία της ΕΕ πριν από τρεις εβδομάδες για πρώτη φορά από την ένταξή της στην Ένωση το 2007.

Ο Μπάμπις τόνισε ότι η Τσεχία, που έχει παρόμοιες απόψεις για την ποσόστωση των μεταναστών με άλλες χώρες από την Ομάδα του Βίσεγκραντ, στην οποία περιλαμβάνονται η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, δεν θα αλλάξει τη στάση της. «Είναι γνωστό ότι θέλουμε να παλέψουμε κατά αυτών των ορίων», δήλωσε ο Μπάμπις. «Η ποσόστωση είναι αναποτελεσματική και απαιτείται ένας συμβιβασμός».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ