ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Οι Κρητικοί κληρονόμοι δεν θέλουν τα ακίνητα λόγω υψηλών φόρων

0

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν στα ειρηνοδικεία όλου του νησιού οι αποποιήσεις κληρονομιάς από τους Κρητικούς που δεν θέλουν τα ακίνητα που τους αφήνουν οι συγγενείς τους εξαιτίας υψηλής φορολογίας.

Πρόκειται για ένα γεγονός που οι ειδικοί το περίμεναν καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι φόροι – κρυφοί και μη – που φέρουν τα ακίνητα.

«Πάνω στο ακίνητο υπάρχουν 20 ειδών διαφορετικοί φόροι που καλείται να πληρώσει προς το κράτος ένας ιδιοκτήτης ακινήτων», επισημαίνει μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτήτων Ακινήτων νομού Ηρακλείου και δικηγόρος, Κώστας Αράπογλου ενώ παράλληλα αναφέρει τους κυριότερους φόρους.

«Ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος είναι οι πιο συνηθισμένοι που καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης κάθε χρόνο. Παράλληλα όμως υπάρχουν και οι «κρυφοί» φόροι που πληρώνονται υποχρεωτικά μέσω της ΔΕΗ και τα παίρνει το κράτος και ο δήμος όπως είναι ο ΤΑΠ, τα τέλη φωτισμού, τα δημοτικά τέλη κτλ. Είναι κι αυτά μία μορφή φόρου», υπογραμμίζει σχετικά ο κ. Αράπογλου.

Αποποιούνται την κληρονομιά λόγω φόρων και χρεών

Στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που προχωρούν σε αποποίηση κληρονομιάς ακινήτων.

«Η υψηλή φορολόγηση είναι ένας από τους λόγους που οι Κρητικοί προχωρούν στην αποποίηση κληρονομιάς. Ένας δεύτερος λόγος είναι τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί πάνω στο ακίνητο με τους κληρονόμους να μην μπορούν να τα αποδεχθούν. Τα παραδείγματα είναι πολλά και συχνά. Πλέον, με την κατάσταση που επικρατεί είναι πολύ δύσκολο να επιβαρυνθείς με ένα επιπλέον ακίνητο ενός συγγενείς σου για το οποίο θα πρέπει να πληρώνεις φόρους και ίσως και χρέη», τονίζει σχετικά ο κ. Αράπογλου ενώ παράλληλα εξηγεί πως «σε περιπτώσεις που κάποιος κληρονομεί ένα ακίνητο από κάποιον, μακρινού βαθμού, συγγενή ή χωρίς καμία συγγένεια ο φόρος μπορεί να φτάσει και στο 40% της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ακίνητο μπορεί ποτέ να μην πουληθεί ή να είναι κατεστραμμένο και να χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις που κοστίζουν. Άρα υπάρχει ο κίνδυνος να αποδεχθείς ένα ακίνητο που δεν μπορεί να σου προσφέρει το ο,τιδήποτε ωστόσο θα πρέπει να πληρώνεις τους φόρους».

Αύξηση των αποδοχών επωφελής απογραφής

Ένα άλλο φαινόμενο που τελευταία παρατηρείται είναι πως έχουν αυξηθεί οι αποδοχές επωφελής απογραφής.

«Η αποδοχή επωφελής απογραφής σημαίνει πως αποδέχομαι την κληρονομιά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ενεργητικό, ότι δηλαδή η αξία θα είναι μεγαλύτερη από τα χρέη. Πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να κάνουν τέτοιου είδους αποδοχή ωστόσο αυτό που πρέπει να προσέξουν οι κληρονόμοι είναι το εξής: Πριν περάσει η προθεσμία της αποποίησης ή της αποδοχής να ελέγξει τι φόρους θα πληρώσει, ποια είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά και αν υπάρχει η δυνατότητα να πουληθεί το συγκεκριμένο ακίνητο. Όλα αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζει ώστε να πράξει καταλλήλως πριν περάσουν οι τέσσερις μήνες από την ημερομηνία θανάτου», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αράπογλου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ