ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ολίγον έγκυος ή έγκυος η ΚΕΔΗΡ, δημαρχεύοντος Μαρινάκη;

0
Ακούγοντας και διαβάζοντας όλα όσα διαδραματίσθηκαν σε ΜΜΕ και δημοτικό συμβούλιο σχετικά με πιθανή πλημμελή οικονομική διαχείριση της ΚΕΔΗΡ, έχω ολίγον τι μπερδευτεί.

Από τη μια, η σημερινή πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ Πέπη Μπιρλιράκη αναγνωρίζει «εικόνα λογιστικής ακαταστασίας εν μέρει δικαιολογημένη…» την οποία είχε από προφορική ενημέρωση του ορκωτού ελεγκτή και από την άλλη, ο δήμαρχος μαλώνει την αντιπολίτευση γιατί δεν πείσθηκε από τις έγγραφες εξηγήσεις του ταμία που δόθηκαν στο ΔΣ της ΚΕΔΗΡ.

Κι όταν καλούνται οι δύο υπεύθυνοι υπάλληλοι της ΚΕΔΗΡ από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για να απαντήσουν σε ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων, ο δήμαρχος επαινεί την παρουσία τους αλλά, ως έγκριτος νομικός, θεωρώ ότι γνώριζε ότι δεν δικαιούνταν να απαντήσουν σε ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων καθώς τίθενται νομικά ζητήματα όπως ανέφερε ο συνάδελφος του νομικός, σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Μανόλης Φουρφουλάκης, όπερ και εγένετο. (θέατρο του παραλόγου)

Τελικά, σύρθηκε ο δήμαρχος με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο της ΚΕΔΗΡ για να διαπιστωθεί εάν η λογιστική διαχείριση από το 2011 και μετά ήταν «ολίγον έγκυος ή έγκυος» από άποψης νομιμότητας.

Ουδείς μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου αλλά για να καταστεί αυτή έγκυρη τυπικά και ουσιαστικά στη συνείδηση των δημοτών θα πρέπει ο ελεγκτής δεύτερου βαθμού να είναι το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία (Ν.3074/2002) και όχι ένας άλλος ορκωτός ελεγκτής έστω κατόπιν συμβιβαστικής συμφωνίας. Στην Ελλάδα ζούμε κι όλοι γνωρίζουμε την παροιμία «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει»…πολλές φορές.

Αυτή τη «λεπτομέρεια» μόνο η παράταξη «Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή» ανέδειξε, προς τιμήν της, με το δήμαρχο να φαίνεται να την απορρίπτει επικαλούμενος «εξελικτική ανθρωποφαγική διαδικασία». Αυτή όμως, όπως φαίνεται, είναι η μοίρα των δημάρχων που μακροημερεύουν. Το (μικρο)-ατύχημα ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή.

Για την αποφυγή τέτοιων ατυχημάτων και για μια χρηστή και δημοκρατική λειτουργία του δήμου, όπου η υπευθυνότητα όλων, δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, θα κατισχύει οποιασδήποτε αλαζονικής-εγωιστικής ή και ανεύθυνης συμπεριφοράς εγγυάται ΜΟΝΟ η καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων και η απεμπλοκή εκλογής δημάρχου από τις ψήφους των συμβούλων του, όσο κι αν αυτό δε φαίνεται να αρέσει στο σημερινό δήμαρχο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ