ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πιπίλα και παραγωγή ομιλίας

0

Μήπως η πιπίλα βλάπτει την ανάπτυξη της ομιλίας;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Ενώ γενικά θεωρείται από πολλούς ειδικούς ότι η υπερβολική χρήση πιπίλας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ομιλίας, τα αποτελέσματα μελετών που το διερευνούν δεν έχουν καταλήξει σε ξεκάθαρα συμπεράσματα όταν συγκρίνουν τις δεξιότητες ομιλίας των παιδιών που χρησιμοποιούν πιπίλα έναντι αυτών που την έχουν σταματήσει.

 

Τι λέει η έρευνα;

Η χρήση πιπίλας έχει συνδεθεί με συνθήκες που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για θέματα λόγου και ομιλίας:

Μολύνσεις στα αυτιά: Παρατεταμένη και συχνή χρήση πιπίλας φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ωτίτιδας. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του μέσου ωτός μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας της ακοής και ακόμη και να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια ακοής. Τα παιδιά με απώλεια ακοής έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην εκμάθηση της ομιλίας και της γλώσσας.

Οδοντιατρικά προβλήματα: Η κακή συμπτωματολογία (μη ευθυγραμμισμένη ή γνάθος με ατελή σύγκλιση  / ανωμαλίες στα δόντια) σχετίζεται με παρατεταμένη χρήση πιπίλας. Οι ανωμαλίες στις οδοντικές δομές μπορεί να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις κατά τη διάρκεια της άρθρωσης των ήχων της ομιλίας.

Εντούτοις, έρευνες που διερευνούσαν άμεσα και μόνο την άρθρωση (παραγωγή ομιλίας) έδωσαν αναμεμιγμένα αποτελέσματα:

Μία μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφορές μεταξύ της ομιλίας των παιδιών που δεν είχαν ελάχιστο ιστορικό χρήσης πιπίλας, τα παιδιά που είχαν ιστορικό χρήσης πιπίλας για έως και 15 μήνες και τα παιδιά που είχαν ιστορικό πιπίλας που κυμαίνονταν από 18- 55 μήνες .

Τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης υποδεικνύουν ότι η παρατεταμένη χρήση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ομιλία. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που χρησιμοποίησαν μια πιπίλα ή πιπίλιζαν τα δάχτυλά τους για 3 ή περισσότερα χρόνια ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν μια διαταραχή ομιλίας.

 

Τι σκέφτονται οι επαγγελματίες για τη χρήση πιπίλας;

Πολλοί λογοθεραπευτές προτείνουν να σταματήσει η χρήση πιπίλας στην ηλικία περίπου των 18 μηνών. Σε αυτή την ηλικία, εμφανίζονται ταχέως σημαντικές εξελίξεις στην ομιλία και στην γλωσσική εκμάθηση του παιδιού σας. Ως εκ τούτου, αυξάνονται οι ευκαιρίες του παιδιού να φωνάζει και να μιλά, να βελτιστοποιεί την ικανότητά του / της να αναπτύσσει ομιλία και γλωσσικές δεξιότητες. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν επίσης ότι οι πιπίλες εμποδίζουν την κανονική ανάπτυξη της γλώσσας, των χειλιών και των κινήσεων λόγω της αφύσικης θέσης που επιβάλλεται στις δομές αυτές από την παρουσία της πιπίλας.

 

Τι πρέπει να κάνω;

Ως γονέας, είναι σημαντικό να εξετάζετε τις συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού όταν αποφασίζετε εάν, πότε ή πόσο καιρό θα επιτρέψετε τη χρήση πιπίλας. Υπάρχουν μερικά οφέλη στη χρήση πιπίλας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών, την πρόληψη και τη διαχείριση του πόνου για βρέφη. Επιπλέον, καμία έρευνα δεν έχει δείξει ακόμα ότι η περιορισμένη χρήση πιπίλας επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του λόγου. Τέλος, υπάρχουν ορισμένες οδηγίες για τη χρήση πιπίλας που μπορεί να σας παρέχει ο/η παιδίατρος σας ή κάποιος λογοθεραπευτής.

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] ή στο 693 60 60 070

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ