ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε έτος πλειστηριασμών εξελίσσεται το 2018

0

- ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΠΟ ΜΟΛΙΣ 500 ΕΥΡΩ ΟΦΕΙΛΗ

Ποδαρικό με πλειστηριασμούς ακινήτων από το Δημόσιο ακόμα και για μικρές οφειλές, επιφυλάσσει το 2018 για τους μισούς περίπου Έλληνες, οι οποίοι έχουν απλήρωτα χρέη στην Εφορία.

Το 2018 φαντάζει εφιαλτικό για 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες με χρέη άνω των 500 ευρώ και συγχρόνως απειλητικό για ακόμα 2,3 εκατομμύρια πολιτών που κάθε μήνα θα ζουν με τον φόβο να μην ξεπεράσουν το όριο αυτό, αν χάσουν κάποια δόση πληρωμής από παλαιές ή νέες οφειλές.

Ένας στους τρεις κινδυνεύει με πλειστηριασμό

Ένας στους τρεις φορολογούμενους θα έρθει με το νέο έτος αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω των αλλαγών, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό πριν από τις 20 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει τις νέες διατάξεις και ανάμεσά τους και τις αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), οι οποίες θα ανοίξουν την «κερκόπορτα» για τους μαζικούς πλειστηριασμούς από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο έχει ήδη διαφανεί ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου, με διάταξη που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα με την οποία θα ασκείται αυτεπάγγελτα δίωξη και θα συλλαμβάνονται όσοι παρεμποδίζουν τη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Οι εικόνες τόσο κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών (όσων θα γίνουν στα Ειρηνοδικεία), όσο και μετά από αυτούς θα εξελιχτούν σε ιδιαίτερα βίαιες καθώς οι ιδιοκτήτες θα απομακρύνονται από το σπίτι που έχασαν σε πλειστηριασμό, ακόμα και διά της βίας.

Συγχρόνως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα επιστρέψουν μόλις ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος όχι μόνο γίνονται καθεστώς αλλά και πολλαπλασιάζονται, αφού αντί μία φορά (κάθε Τετάρτη), θα διεξάγονται τρεις φορές την εβδομάδα.

 

Κατάσχεση ακόμα και για 500 ευρώ

Ωστόσο, επεκτείνονται και για το Δημόσιο οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κι έτσι το Δημόσιο θα ασκεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από μόλις 500 ευρώ οφειλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) ενώ δεν υπάρχει προστασία για την πρώτη κατοικία, η κυβέρνηση δεν φρόντισε να φέρει κάποια σχετική διάταξη, αφήνοντας στην τύχη τους χιλιάδες οικογένειες.

Μέχρι τώρα με βάση τον ΚΕΔΕ, αν το ακίνητο δεν έπιανε την αντικειμενική του αξία, απαγορευόταν να πουληθεί, με αποτέλεσμα οι πλειστηριασμοί να βγαίνουν άγονοι.

Αυτό όμως άλλαξε, τα ακίνητα πλέον θα βγαίνουν στο σφυρί για χρέη στο Δημόσιο και στην εμπορική τους αξία.

Όσο δε για το χρόνο αντίδρασης που θα έχει ο οφειλέτης, αυτός μειώνεται  δραματικά, αφού απλά με ένα μήνυμα από τη Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, θα ξεκινούν οι διορίες χωρίς να επιδίδονται ή να θυροκολλούνται κατασχετήρια.

Από την πρώτη του έτους η ρύθμιση των 100 δόσεων θα χάνεται αν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί στην ώρα τους όλες τις νέες οφειλές του πέραν των παλαιών. Έστω και μία αν καθυστερήσει θα χάνει τη ρύθμιση, χωρίς να του δίνεται περιθώριο κάποιων ημερών να το τακτοποιήσει.

 

Μικροί και μεγάλοι οφειλέτες

2,35 εκατομμύρια οφειλέτες χρωστούν μέχρι 500 ευρώ και δεν μπορούν να πληρώσουν.

1,75 εκατομμύρια οφειλέτες χρωστάνε περισσότερα από 500 ευρώ.

3,5 εκατομμύρια οφείλουν γύρω στα 3.000 ευρώ.

400.000 οφειλέτες χρωστάνε πάνω από 10.000 ευρώ.

Και 5.500 είναι όσοι χρωστάνε περισσότερα 1,5 εκατ. ευρώ.

Αυτό που αναμένεται προκειμένου οι πλειστηριασμοί να περάσουν όσο πιο μαλακά γίνεται στην κοινωνία, είναι η διαδικασία να ξεκινήσει με τους τελευταίους στη λίστα, δηλαδή τους 5.500 που χρωστούν πάνω από  1,5 εκ. ευρώ. Όμως, επειδή οι περισσότεροι μεγαλοοφειλέτες, είτε έχουν καταστραφεί οικονομικά, είτε δεν είναι πια στη ζωή και το δημόσιο δεν περιμένει να εισπράξει τίποτα, σύντομα θα στοχεύσει και στα «μικρότερα ψάρια».

Άλλωστε και κατ’ εκτίμηση του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, από τα 100 δις χρέη στην εφορία, αναμένεται να εισπραχτεί μόλις το 10%, δηλαδή όσα περίπου χρωστάνε οι 3,5 εκατομμύρια οφειλέτες με χρέη γύρω στα 3.000 ευρώ.

Ωστόσο, ακόμα κι αν η οφειλή είναι μικρή, ο πλειστηριασμός θα προχωρά και ότι περισσέψει, θα επιστρέφεται στον πρώην ιδιοκτήτη. Το ποσό της επιστροφής βέβαια μπορεί να είναι ελάχιστο, αφού υπάρχει περίπτωση το ακίνητο να εκποιηθεί σε τιμή πολλή κατώτερη της αντικειμενικής του.

 

Συνεχής εγρήγορση για τους οφειλέτες

Σε συνεχή εγρήγορση πρέπει να είναι οι οφειλέτες με την προσοχή τους στραμμένη στην Εφορία και στις ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα τους αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ συγχρόνως θα αναγκάζονται να κρατούν τις οφειλές τους κάτω από τα 500 ευρώ.

Εκείνοι δε που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες θα πρέπει να φροντίζουν να κάνουν νέες ρυθμίσεις πριν κάποια οφειλή τους βγει ληξιπρόθεσμη.

Αν δεν προνοήσουν και μείνει απλήρωτη κάποια οφειλή χωρίς να έχει ρυθμιστεί, αυτόματα μπορεί να χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων με συνέπεια να γίνει άμεσα απαιτητό ολόκληρο το ποσό.

 

Να αποσυρθεί η τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη ζητά το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνης

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, ζητά να αποσυρθεί η  κατάθεση της προκλητικής τροπολογίας από την Κυβέρνηση για την αυτεπάγγελτη δίωξη και την επιβολή σκληρών ποινών, όλων όσων βρίσκονται απέναντι στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και στο κίνημα που έχει αναπτυχθεί, είναι προκλητική!

Η Κυβέρνηση από το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», δεν ντρέπεται να καταστήσει περίπου ιδιώνυμο αδίκημα για όποιον υπερασπίζεται τη λαϊκή κατοικία.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας και διεκδικούμε  τη θεσμοθέτηση ουσιαστικής νομικής προστασίας της λαϊκής κατοικίας, μακριά από τις λύσεις που υποδεικνύουν οι δανειστές και οι τραπεζίτες. Το κυβερνών κόμμα, οφείλει να σεβαστεί το ελάχιστο της ιστορίας του!»

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ