ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στην Ολλανδία παραγωγοί μας για να αποκτήσουν γνώσεις

0

Αφού δεν υπάρχει πλέον κρατικός πειραματικός σταθμός για τις ανάγκες του αγροτικού μας κόσμου, σε ιδιωτικό Πειραματικό Σταθμό ολλανδικής εταιρείας θα πάνε σήμερα το πρωί, για να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από την καλλιέργεια των κηπευτικών, 30 παραγωγοί από το Τυμπάκι, έπειτα από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου.

Είναι ένας οργανωμένος και πολύ δυναμικός Πειραματικός Σταθμός, που λειτουργεί στην Ιεράπετρα. Και μπορεί να είναι μια δωρεάν ξενάγηση και επιμόρφωση των παραγωγών, αλλά δεν παύει να πρόκειται για συγκεκριμένες ποικιλίες, τις οποίες και με αυτόν τον τρόπο θα προβάλλει και θα προωθήσει η ολλανδική εταιρεία, κάτι που αναπόφευκτα θα δεχτούν οι παραγωγοί, αφού ούτε ΕΘΙΑΓΕ υπάρχει πια για να έχουν ανάλογη επιμόρφωση, ούτε κρατικοί πειραματικοί σταθμοί λειτουργούν, όχι μόνο στο Τυμπάκι αλλά και οπουδήποτε αλλού!

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης τόνισε ότι, μετά την ενημέρωση που είχε η διοίκηση της οργάνωσης για την ύπαρξη και λειτουργία Πειραματικού Σταθμού στην Ιεράπετρα, πάρθηκε αυτή η απόφαση. «Είναι μια μεγάλη θερμοκηπιακή μονάδα, όπου μέσα βρίσκεται και ένα εργαστήριο, όπου γίνονται αναλύσεις εδάφους και νερού, και θα πάμε να δούμε διάφορες ποικιλίες που τις χρησιμοποιούμε κι εμείς στην περιοχή μας, οι οποίες καλλιεργούνται ταυτόχρονα στις ίδιες συνθήκες. Και επίσης να δούμε νέες μεθόδους καλλιέργειες που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρεία. Τέτοιες μέθοδοι είναι το κλάδεμα στην πιπεριά, το κλάδεμα στο αγγούρι κ.λπ. Κάποιες διαφορετικές τεχνικές από τις ήδη υπάρχουσες και να τις δούμε στην παρούσα φάση που τα φυτά βρίσκονται στο μάξιμουμ της παραγωγής», τόνισε ο Μανόλης Ορφανουδάκης.

Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, αυτές είναι κάποιες νέες ποικιλίες, που δεν μπορεί ο παραγωγός να ρισκάρει και να φυτέψει μεγάλες εκτάσεις, αν πρώτα δε σιγουρευτεί ότι έχει αποκτήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που χρειάζεται. «Οπότε πας εκεί και τη βλέπεις την ποικιλία που σε ενδιαφέρει στο θερμοκήπιο εγκατεστημένη. Να δεις την απόδοση. Να δεις την ποιότητα του καρπού. Να δεις την ποσότητα που σου αποδίδει. Και από 'κει και πέρα, αν σου αρέσει και θεωρείς ότι είναι αυτό που ψάχνεις, να τη βάλεις»...

Στο μεταξύ, για την απουσία του κράτους, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου μάς είπε ότι «παλιότερα, μέχρι και τη δεκαετία του '80, στο Τυμπάκι υπήρχαν δύο κρατικοί πειραματικοί σταθμοί. Ένας μέσα στο χώρο του αεροδρομίου και ο άλλος στην περιοχή Αναδασμός, με στελεχωμένο προσωπικό από το υπουργείο Γεωργίας. Και καλλιεργούσαν ποικιλίες και προϊόντα που παρήγαγε εκείνη την εποχή η περιοχή η δική μας. Τώρα πλέον όλα αυτά έχουν έρθει στον ιδιωτικό τομέα. Έρχεται ο ιδιώτης και σου τα παρέχει με κόστος»...

Καταλήγοντας, ο Μανόλης Ορφανουδάκης τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας τέτοιων κρατικών σταθμών, και παράλληλα να ξαναλειτουργήσει η Γεωργική Σχολή Μεσαράς, με χρηματοδοτήσεις μέσα από προγράμματα που προσφέρονται για το σκοπό αυτό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ