ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνολογία της Nissan για την “ανάγνωση” της σκέψης του οδηγού

0

Μία τεχνολογία για αυτοκίνητα, η οποία μπορεί να “διαβάζει” τα εγκεφαλικά σήματα του οδηγού, ανέπτυξε η Nissan. Η τεχνολογία ονομάζεται "brain-to-vehicle" (B2V) και χρησιμοποιεί ένα “καπέλο” με ηλεκτρόδια, που φορά ο οδηγός.

Τα ηλεκτρόδια καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, ώστε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να προβλέπει αν ο οδηγός πρόκειται να φρενάρει ή να επιταχύνει. Έτσι, προσαρμόζει την κίνηση του οχήματος ανάλογα, 0,2 έως 0,5 δευτερόλεπτα πριν ο χρήστης πατήσει το πεντάλ.

Σύμφωνα με τη Nissan, η τεχνολογία B2V κινείται στον αντίποδα της αυτόνομης οδήγησης, όπου ο άνθρωπος παραχωρεί την πλοήγηση του αυτοκινήτου σε αλγόριθμους και αισθητήρες. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιεί τα εγκεφαλικά κύματα του ανθρώπου, για να κάνει την οδήγηση πιο συναρπαστική και απολαυστική.

Πάντως, η καινοτομία της αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί να κάνει πιο ασφαλή και τα συστήματα της αυτόνομης οδήγησης. Ο λόγος είναι πως, ακόμη κι όταν τα αυτόνομα οχήματα γίνουν ο κανόνας, εταιρείες όπως η Nissan θα συνεχίσουν να δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό να να πάρει υπό τον έλεγχό του το Ι.Χ., αν το θελήσει.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ένα σημαντικό πρόβλημα αφορά τη μετάβαση από την αυτόνομη στη χειροκίνητη οδήγηση, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι οδηγοί δεν έχουν την απαραίτητη προσήλωση, ώστε να αναλάβουν το τιμόνι όσο γρήγορα χρειάζεται. Επομένως, η τεχνολογία B2V θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ενδιάμεσο στάδιο σε αυτή τη μετάβαση, “γεφυρώνοντας” το χρονικό κενό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ