ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Το ψευδοκράτος απορρίπτει τις συμφωνίες Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας

0

Η παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», η οποία αναγνωρίζεται μόνον από την Τουρκία, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι στο θέμα του καθορισμού των συντεταγμένων των ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας «απορρίπτεται η προσέγγιση (της ελληνοκυπριακής πλευράς), που θεωρεί ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν υπάρχουν, και αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν δεσμεύουν για κανέναν λόγο την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Το «υπουργείο» εξωτερικών της «ΤΔΒΚ», σε ανακοίνωση του απορρίπτει τις συμφωνίες Κύπρου-Ελλάδας- Ιορδανίας της Τρίτης και προσθέτει ότι δεν δεσμεύουν για κανέναν λόγο την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», η οποία αναγνωρίζεται μόνον από την Τουρκία, κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση, την οποία αποκαλεί "ελληνοκυπριακή πλευρά", ότι το τελευταίο διάστημα «κάνει πολύ επικίνδυνα βήματα».

Αναφέρει, ακόμη, ότι «δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι συμφωνίες συνεργασίας με την Ελλάδα και την Ιορδανία και στον τομέα της ενέργειας, παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Το «υπουργείο» θεωρεί ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε, «έγινε με στόχο να ενδυναμώσει ο κ. Αναστασιάδης τη θέση του ενόψει προεδρικών εκλογών». Η ανακοίνωση αναφέρει ότι σε σημαντικά για τους Τουρκοκύπριους θέματα «η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε ακόμη μια φορά ότι δεν έχει πρόθεση να διαβουλευθεί η να έχει επαφές με την τουρκοκυπριακή».

Για την αναφορά σε "μηδενικό στρατό, μηδενικές εγγυήσεις" στην απόφαση των Med 7, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Ελληνοκύπριος ηγέτης προσπαθεί να μεταφέρει σε διεθνή φόρα στοιχεία, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επισημαίνεται ότι για την τουρκοκυπριακή πλευρά οι εγγυήσεις της Τουρκίας «δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν και δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Κατηγορεί, επίσης, την ελληνοκυπριακή πλευρά για «αδιάλλακτη και ηγεμονική νοοτροπία» , η οποία όπως ισχυρίζεται, «δείχνει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ένας νέος συνεταιρισμός στη βάση της ισότητας με την τουρκοκυπριακή, και γι' αυτό έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διάσκεψη για την Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ