ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσίπρας: Το 2018 θα κάνουμε ακόμη πιο σαφές το ταξικό μας πρόσημο

0

Το μήνυμα ότι το 2018 θα είναι το έτος εξόδου από το μνημόνιο, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει ακόμη πιο σαφές το ταξικό πρόσημο στην πολιτική της έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την Πρωτοχρονιά και ενόψει και της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης αύριο στη Βουλή.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι το 2018 είναι μία χρονιά σταθμός γεμάτη προκλήσεις που για να κερδηθούν χρειάζεται σκληρή δουλειά ώστε να είναι ένα έτος όχι μονο ορόσημο, αλλά και δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Το νέο έτος μπήκε με καλούς οιωνούς το 2018 ειδικά στον τομέα της οικονομίας, σημείωσε και πρόσθεσε: "Κλείνουμε ένα μακρόχρονο κύκλο επιτροπείας από το 2010 όταν η χώρα αποκλείστηκε από τις αγορές όχι τυχαία". Αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν όταν μπήκε η χώρα στο μνημόνιο και τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή προσπάθησε το 2015 να αντιστρέψει τη φορά των πολιτικών επιλογών. "Δεν το καταφέραμε απόλυτα, αλλά πήραμε το καλύτερο δυνατό πρόγραμα" είπε και συνέχισε: "Λάβαμε υπόψη μας όχι μόνο τα μεγέθη τα οικονομικά αλλά και την κοινωνία και τις ανάγκες της κατά τη διαπραγμάτευση και οι ανάγκες αυτές ελήφθησαν υπόψη. Για αυτό καταφέρνουμε σήμερα να μπαίνουμε στη φάση ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, του μόνου που ολοκληρώνεται με επιτυχία". Υπογράμμισε ιδιαιτερα ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται χωρίς νέα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε "βρισκόμαστε στην τελική ευθεία" και αναφέρθηκε στα θετικά της ελληνικής οικονομίας τον τελευταίο χρόνο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι με τις επιστροφές στις συντάξεις πάνω από ένα δισ ευρώ πήγε στους αδύναμους και ότι για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια οι αμοιβές αυξάνονται.

Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία των επιτοκίων και εκτίμησε ότι: "Η επιστροφή της χώρας στις αγορές τον Αύγουστο δε θα είναι ρητορική ή σύνθημα, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν".

Έκανε λόγο για σαφή διαχωριστική γραμμή της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική που εκπροσωπεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Αναφέρθηκε για παράδειγμα στον υπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων, που στην τρίτη αξιολόγηση αυξήθηκε φτάνοντας στα 910 εκ ευρώ πράγμα που σημαινει ότι εφέτος 600 χιλιάδες οικογένειες θα δουν αυξημένο επίδομα τέκνων. Αναφέρθηκε επίσης στα 140 χιλιάδες σχολικά γεύματα και στην προσπάθεια αναβάθμισης του σχολείου. Παρότι το ποσοστό μερικής απασχόλησης είναι υψηλό καταφέραμε να αντιστρέψουμε την τάση υπέρ της πλήρους απασχόλησης, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

"'Ολα αυτά αποτελούν συγκεκριμένα δείγματα γραφής για το σχεδιασμό μας. Και το 2018 έτος εξόδου από το μνημόνιο θα είναι χρονιά που θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και το δικό μας προσανατολισμό. αυτό είναι το κλειδί σύνδεσης με τα στρώματα που θέλουμε να εκφράζουμε. Θελω να τονίσω ότι αυτή η δικαιολογημένη μεροληψία δεν οδηγεί σε ένα νέο διχασμό, αντίθετα ενώνει όλους τους πολίτες σε ένα νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό με κοινωνική δικαιοσύνη", τόνισε.

"Κάθε άλλη συνταγή απλά προετοιμάζει το έδαφος για νέα κρίση εμείς διαμορφώνουμε το έδαφος για να φύγουμε από την κρίση. Το καλοκαίρι του 2018 θα είναι ένας σταθμός στην πορεία ανασυγκρότησης της κοινωνίας. Σταθμός σημαντικός μεν αλλά όχι το τέλος της διαδρομής. Γιατί στόχος δεν είναι να επιστρέψει η χώρα στην προ του 2009 περίοδο με τις ίδιες παθογένειες. Για αυτό προωθούμε ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό με στήριξη επενδύσεων, κεντρικό ρόλο στην εργασία, αναδιανεμητικό χαρακτήρα και καταπολέμηση της διαφθοράς" συνέχισε.

"Δύο χρόνια τώρα δίνουμε καθημερινή μάχη στα υπουργεία, το κοινοβούλιο, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, απέναντι σε πρακτικές δίκτυα βαθια εμπεδωμένες πρακτικές. Είναι απαίτηση αυτή τη μάχη να τη συνεχίσουμε", τόνισε. "Να αποδείξουμε ότι είμαστε όχι μόνο διαφορετικοί, αλλά και αποφασισμένοι" πρόσθεσε.

Ο κ.Τσίπρας τόνισε: "Δε θα επιτρέπουμε να γίνουν στοχος των τραπεζών οι φωχοδιάβολοι και οι μικρομεσαίοι ενώ την ίδια στιγμή μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους ή πολιτικοί θα μένουν ατιμώρητοι", αναφερόμενος εμμέσως στους πλειστηριασμούς, ενώ σχολίασε ότι η διαφθορα τα προηγούμενα χρόνια πλήγωσε την κοινωνία.

Αναφέρθηκε στην ονομασία της ΠΓΔΜ που είπε ότι βαλτώνει σε βάρος της χώρας. "Εχουμε παράθυρο για λύση στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής. Λύση προς όφελος νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην περιοχή", σημείωσε. Πρόσθεσε επίσης ότι: "Τις επόμενες ημέρες θα φανεί κατά πόσον θα γίνουν ουσιαστικά βήματα για να μπουμε στην τελική ευθεία των μνημονίων. Ολοκληρώνουμε την τρίτη αξιολόγήση και μπαίνουμε στις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα. Ειναι το 2018 που θα κριθεί η επόμενη ημέρα." Για άλλη μία φορά δε, έδειξε εκλογές το 2019, λέγοντας ότι το 2018 θα διαμορωθούν οι συνθήκες για νέα πολιτική νίκη το 2019.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς είπε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να εργαστεί συντονισμένα χωρίς παλινωδίες. Στάθηκε ιδιαίτερα στη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, στις αλλαγές στο λύκειο, στην τοπική αυτοδιοίκηση, την ολοκλήρωση των περιφερειακών συνεδρίων ώστε να προκύψει το νέο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τόνισε ότι "πρέπει να πάρουμε το νήμα από τον πλατύ διάλογο των πολιτών για τη συνταγματική αναθεώρηση".

Ο πρωθυπουργός κατέληξε: "Ο δρόμος είναι μπροστά μας. Οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές και είμαι βέβαιος ότι δε θα τις διαψεύσουμε".

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ