ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Π.Κ. συναντά την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό στη πόλη του Ρεθύμνου

0

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το σχολείο μας συμμετέχει στο πανελλήνιο, εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», που σκοπό έχει μέσα από βιωματικές προσεγγίσεις να καλλιεργήσει  στα παιδιά την κουλτούρα του ενεργού πολίτη, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Έχοντας ήδη προσεγγίσει «θεωρητικά» αυτές τις έννοιες στη τάξη, ήρθε η ώρα να κάνουμε μια βόλτα στη πόλη του Ρεθύμνου και να συναντήσουμε ανθρώπους που κάνουν πράξη τις λέξεις αυτές και δομές που τους βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρώτος σταθμός το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ρεθύμνου. Μια κοινωνική δομή που από φέτος ανήκει στο  Δήμο Ρεθύμνου. Μια δομή που στηρίζει δεκάδες οικογένειες σε όλο το νομό με διακριτικότητα και συνέπεια. Μια δομή που στηρίζεται στον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη και τις προσφορές των συμπολιτών μας σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά στις νέες τους εγκαταστάσεις, μας ευχαρίστησαν για τα τρόφιμα που τους στείλαμε πριν τις γιορτές – σε κοινή δράση με τα υπόλοιπα σχολεία των Περιβολίων – και μας ενημέρωσαν για τις δράσεις τους. Κι εμείς, σαν καλοί επισκέπτες, προσφέραμε 100 κουτιά γάλα για τα παιδιά που τα χρειάζονται.

Δεύτερος σταθμός το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Μια δομή που στηρίζεται αποκλειστικά στην ατομική πρωτοβουλία και δέσμευση, στην εθελοντική προσφορά και αγάπη όλων όσοι εργάζονται εκεί προς τους ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας. Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από την κα Παπαμακαρίου για τις δράσεις του, το ωράριο λειτουργίας, τα ιατρικά τμήματα που λειτουργούν αλλά και τον τρόπο που γίνεται η διαλογή και η τακτοποίηση των φαρμάκων. Και βέβαια προσφέραμε κι εμείς, όπως κάθε χρόνο, τα χρήματα από το χριστουγεννιάτικο παζάρι μας αλλά και φάρμακα που είχαμε μαζέψει στο σχολείο τις προηγούμενες ημέρες.

Τελευταίος σταθμός τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης  Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Η συνάντησή μας με τους δύο ιερείς, τον Πατέρα Ιωάννη Μαυρουλάκη και τον Πατέρα Γεώργιο Γαλεράκη, ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Με λόγια που άγγιξαν τις καρδιές μας μάς μίλησαν για την αγάπη, την προσφορά, την αλληλεγγύη. Την ανάγκη πολλών συμπολιτών μας όχι μόνο για υλικά αγαθά αλλά για στήριξη, ενθάρρυνση και ελπίδα. Μας μίλησαν για τα συσσίτια που οργανώνουν τρεις εκκλησίες στο Ρέθυμνο και τους δεκάδες ανθρώπους που στηρίζονται σ’ αυτά∙ για τους εθελοντές που καθημερινά μαγειρεύουν για τα άπορα παιδιά, που επισκέπτονται ανήμπορους ηλικιωμένους στα σπίτια για να τους κρατήσουν συντροφιά και να τους φροντίσουν∙ για το Φιλόπτωχο Ταμείο που στηρίζει οικονομικά ασθενείς και τις οικογένειές τους∙ και βέβαια για την αγάπη και την αλληλοϋποστήριξη που εμείς οι μαθητές πρέπει να δείχνουν μεταξύ τους.

Με μια βόλτα στη πόλη γνωρίσαμε από κοντά ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται και δρουν, μάθαμε για τις δομές που υπάρχουν και στηρίζουν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, κατανοήσαμε τη μεγάλη ανάγκη για κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη, νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση που κι εμείς προσφέραμε κάτι για να βοηθήσουμε, και βέβαια  συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο!

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι μας υποδέχτηκαν και μας μίλησαν!

Οι μαθητές και οι Εκπαιδευτικοί του Πειραματικού Γυμνασίου Π.Κ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ