ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Έτοιμη η Κρήτη για ζωοτροφές από υπολείμματα ξενοδοχείων

0

Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης υπέγραψε τη σύμβαση εξοπλισμού της πιλοτικής μονάδας που θα μετατρέπει τα τροφικά υπολείμματα των ξενοδοχείων σε ζωοτροφή, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE F4F - Τροφή από Τρόφιμα (Food for Feed), αρχικού προϋπολογισμού 155.440 ευρώ.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα υλοποίησης του πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο υλοποιείται από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) με τη συνεργασία του Τ.Ε.Ι. Κρήτης (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων), του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωγραφίας), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών) και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου (Freie Universität Berlin - Κτηνιατρική Σχολή).

Ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο την παραγωγή ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων των ξενοδοχείων και των χώρων μαζικής εστίασης που εφαρμόζουν πρόγραμμα διαλογής στην πηγή, μέσα από μια πρωτοποριακή για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα διαδικασία.

Στη συγκεκριμένη σύμβαση περιλαμβάνονται εργασίες υποδομής, καθώς και η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και υλικών, όπως η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και όλες οι εκσκαφές, η κατασκευή της υπόγειας δεξαμενής συλλογής υγρών αποβλήτων, οι συνδέσεις με τα δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, η κατασκευή οικίσκου προδιαλογής, του μεταλλικού θερμοκηπίου ξήρανσης και του υπόστεγου, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα συστήματα ψύξης - θέρμανσης, η κάλυψη πυροπροστασίας και αντικεραυνικής προστασίας αυτής, οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κ.α.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Βήμα - βήμα προχωράμε και υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας σε ένα από τα πιο πρωτοποριακά προγράμματα κυκλικής οικονομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι μέσα από συνεργασίες καταφέρνουμε αυτά τα αποτελέσματα, μας γεμίζει υπερηφάνεια το ότι η Κρήτη βρίσκεται και με αυτό το πρόγραμμα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και αισιοδοξούμε ότι σύντομα, θα έχουμε να επιδείξουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας από τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς επίσης και τα στελέχη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για το πολύ καλό αποτέλεσμα».

Χρήσιμα στοιχεία για το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο: «Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels' Food Wastes into Animal Feed- Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές»:

Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα - Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας), χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.

Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης. Της ηλιακής ξήρανσης προηγείται διαδικασία συλλογής με οχήματα ψυγεία, χειροδιαλογής και τεμαχισμού των υπολειμμάτων.

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ