ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ίμια: Ήθελαν να βυθίσουν το σκάφος του Λιμενικού οι Τούρκοι

0

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που εμβολίσθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια. Η έκταση των ζημιών αποτυπώνεται στη φωτογραφία που δημοσιεύει το site militaire.gr. Το πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού βρίσκεται για επισκευές στη Λέρο.

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού στόχος του πληρώματος της τουρκικής ακταιωρού ήταν η βύθιση του ελληνικού σκάφους και η πρόκληση πολύ σοβαρού επεισοδίου. Τα μέλη του πληρώματος του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης '090- Γαύδος' του Λιμενικού αντέδρασαν με ψυχραιμία στην τουρκική προκλητικότητα. Το σκάφος, που θεωρείται η 'ναυαρχίδα' του Λιμενικού βρίσκεται ήδη για επισκευές στη Λέρο. Το σοβαρό επεισόδιο σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί από την τουρκική προκλητικότητα και πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ακολούθησαν οι απειλές από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του 'προειδοποίησε' Ελλάδα και Κύπρο ' να μην κάνουν το 'λάθος βήμα'.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Περίπου δώδεκα ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:

'Θαλάσσιο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων

Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων'.

Πως η τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το ελληνικό σκάφος

Η νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε στο Αιγαίο, όταν σκάφος του λιμενικού σώματος με 27 άτομα πλήρωμα που βρισκόταν σε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος υπέστη υλικές ζημιές και μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε σε επαφή με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ