ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δανειολήπτες στο «απόσπασμα»

0

«ΔΙΧΩΣ ΝΟΗΜΑ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ»

Δίχως νόημα χαρακτηρίζει η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης κ. Στέλλα ΚαλογεράκηΑρχοντάκη τη συνέχιση της αποχής από τους συμβολαιογράφους της Κρήτης. «Με την αποχή μας δεν μπορούμε πλέον να προστατεύσουμε τον κόσμο, αφού σε περίπτωση που δεν υπάρξουν πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι στην Κρήτη, οι υποθέσεις μεταφέρονται στην Αθήνα».

 

Τέλος εποχής από την εβδομάδα που μας πέρασε για τους πλειστηριασμούς με τη φυσική παρουσία και το σφυράκι. Οι διαδικασίες στο εξής θα διεξάγονται  ηλεκτρονικά και όχι στα Ειρηνοδικεία, με επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για χρέη προς την Εφορία και τα Ταμεία από την 1η Μαΐου.

Η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης κ. Στέλλα Καλογεράκη - Αρχοντάκη μίλησε στο «Ρ» μια εβδομάδα πριν από τη νέα συνεδρίαση των Συμβολαιογράφων της Κρήτης η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο προκειμένου να αποφασιστεί η μελλοντική στάση τους, μετά από περίπου 1,5 χρόνο αποχής από τα καθήκοντα τους.

Μιλώντας, για τη νέα εποχή των πλειστηριασμών η κ. Αρχοντάκη ανέφερε: «Οι φυσικοί πλειστηριασμοί σταμάτησαν την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Από δω κι εμπρός θα έχουμε μόνο ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Κάποιοι, όπως είναι οι Αθηναίοι συνάδελφοι, έχουν ξεκινήσει με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από το Νοέμβριο που έχουν σταματήσει την αποχή τους».

Και πρόσθεσε: «Από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου σταμάτησε η αποχή και των Συλλόγων Ιωαννίνων και Ναυπλίου, περιοχές που αν υπάρχουν πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι κι από ότι ξέρω υπάρχουν, θα ξεκινήσουν να κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».

Για τις πιστοποιήσεις που έχουν γίνει στην Κρήτη η κ. Στέλλα Αρχοντάκη υπογράμμισε: «Εδώ στην Κρήτη, δεν ήταν μέσα στις απαγορεύσεις της αποχής μας η πιστοποίηση και ήδη έχουν πιστοποιηθεί 7-8 συμβολαιογράφοι, από τους περίπου 200 που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα. Βέβαια, υποθέτω ότι όταν θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα πιστοποιηθούν κι άλλοι».

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης είπε μεταξύ άλλων: «Η εικόνα που έχω από τους πλειστηριασμούς στην Κρήτη, είναι ότι δεν υπάρχει πρώτη κατοικία που να βγαίνει στους έως τώρα πλειστηριασμούς».

Όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας η κ. Αρχοντάκη ανέφερε ότι «με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα, η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται επαρκώς» προσθέτοντας όμως ότι «Ίσως υπάρχει μια άτυπη συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών σε πρώτη φάση να βγουν τα μεγάλα και ακριβά ακίνητα που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία, όπως οικόπεδα, σπίτια για εκμετάλλευση, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.α. και σε δεύτερη φάση να βγουν σε πλειστηριασμό οι πρώτες κατοικίες. Πάντως και με συναδέλφους που έχω μιλήσει προς το παρόν δεν έχουν επικείμενο πλειστηριασμό για πρώτη κατοικία».

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

Για το θέμα της συνταγματικότητας ή όχι των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κυρίως ως προς την επίσπευση της έναρξή τους, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης ανέφερε: «Καθώς αυτό έχει φτάσει και στα δικά μας αυτιά, θα σας πω ότι ήδη έχουν γίνει κάποιοι πλειστηριασμοί τους οποίους θα μπορούσαν να τους έχουν προσβάλει, προκειμένου να κριθεί η συνταγματικότητα από τα δικαστήρια. Όμως πρέπει να τονίσω ότι η όλη διαδικασία του πλειστηριασμού, ούτε τσακ - μπαμ είναι, ούτε το πάτημα ενός κουμπιού. Ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονταν και πριν, όσον αφορά στις κοινοποιήσεις προς τον οφειλέτη και επίσης υπάρχουν κι όλα τα ένδικα βοηθήματα που είχε στη διάθεσή του και πριν ο πλειστηριαζόμενος». Στη συνέχεια, ανέφερε ως παραδείγματα ότι ο οφειλέτης μπορεί να κάνει προσφυγή ανακοπή στο πρόγραμμα πλειστηριασμού - στην κατάσχεση, να διορθώσει την ποινή κ.α. «Μόνο το χτύπημα είναι ηλεκτρονικό» πρόσθεσε η ίδια.

Για το αν υπάρχει εικόνα του πόσοι πλειστηριασμοί προγραμματίζονται για την Κρήτη μέχρι το τέλος του 2018, η κ. Αρχοντάκη ανέφερε ότι δεν έχει την πλήρη εικόνα, ενώ συμπλήρωσε, ότι σύμφωνα με την εικόνα που έχει από συναδέλφους της, στην Κρήτη δεν έχουμε τη λαίλαπα των κατασχέσεων που υπάρχουν σε άλλες περιοχές, πράγμα που όπως σημείωσε φαίνεται και από το δελτίο νομικών. Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Πρέπει βέβαια να λάβουμε υπόψη μας, ότι για περισσότερο από 1,5 χρόνο, εμείς απεργούμε οπότε έχουν σωρευτεί και από εκεί ακίνητα για πλειστηριασμό».

 

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ

Στις 4 Μαρτίου πάντως οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης θα συνεδριάσουν στο Ηράκλειο προκειμένου να αποφασίσουν για τη στάση τους στο μέλλον.

Ωστόσο, με την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επιβάλλεται η «παρέκταση» της τοπικής αρμοδιότητας των συμβολαιογράφων, αφού πλέον ορίζεται ότι αν δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς συμβολαιογράφοι στην περιφέρεια κάποιου συμβολαιογραφικού συλλόγου, τότε οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται από συμβολαιογράφους του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους.

«Μετά από αυτό, δεν έχει νόημα πλέον η αποχή των συμβολαιογράφων της Κρήτης» υπογράμμισε η κ. Αρχοντάκη. «Αφού οι πλειστηριασμοί μπορούν να γίνουν και από την Αθήνα, δεν μπορούμε πλέον να προστατεύουμε τον κόσμο με την αποχή μας».

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα με τις αντιδράσεις του κόσμου για τους πλειστηριασμούς η κ. Αρχοντάκη αναφέρθηκε στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Ρέθυμνο: «Και στο Ηράκλειο έγιναν επεισόδια προκειμένου να αποτρέψουν τους συναδέλφους να εκτελέσουν τότε τους φυσικούς πλειστηριασμούς, όχι όμως στο βαθμό και στην ένταση του Ρεθύμνου. Πουθενά αλλού στην Κρήτη δεν έγινε αυτό που έγινε στο Ρέθυμνο και γι αυτό και οι συνάδελφοι δεν θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία».

Πάντως παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανείς πιστοποιημένος συμβολαιογράφος στο Ρέθυμνο, οι πλειστηριασμοί του Ρεθύμνου, μπορούν να γίνουν είτε σε Ηράκλειο και Χανιά είτε φυσικά και στην Αθήνα.

 

ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

«Έχουμε σε γενικές γραμμές κάποιες απειλές, του τύπου «Δεν θα περάσετε καλά» ή «θα χακάρουμε το σύστημα», αλλά όχι κάτι άλλο πέρα από αυτό, είπε η κ. Αρχοντάκη τονίζοντας ότι «ο πιστοποιημένος συμβολαιογράφος δεν είναι απαραίτητο να είναι στο γραφείο του όταν γίνεται ένας ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, μπορεί να τον παρακολουθεί μέσω ίντερνετ απ’ οπουδήποτε».

 

ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

«Οι οφειλέτες θα πρέπει να παρακολουθούν την πορεία των δανείων τους, και να κάνουν ρύθμιση, αν μπορούν, γιατί οι τράπεζες δε θέλουν ακίνητα, θέλουν λεφτά. Ακόμα κι αν δίνουν λίγα, είναι καλύτερο από καθόλου. Τώρα σε περίπτωση που πάνε στον πλειστηριασμό, να παρακολουθούν να είναι σωστή η διαδικασία» είπε Πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης.

 

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΣΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν η κ. Στέλλα Αρχοντάκη επεσήμανε: «Οι άνθρωποι που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν θα πρέπει να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει για την προστασία τους. Μιλάμε για την πρώτη κατοικία και ενδεχομένως την επαγγελματική στέγη, μέχρι ενός ποσού».

Και πρόσθεσε: «Αυτοί οι άνθρωποι, δεν προστατεύονται ειδικά για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία 1 Μάιου για οφειλές άνω των 500 ευρώ, ξεκινούν και μπαίνουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι Σύλλογοι, τα Σωματεία, οι Συλλογικότητες και όποιοι άλλοι, που κακώς βάλουν κατά των συμβολαιογράφων θα πρέπει να απαιτήσουν να νομοθετηθεί η ουσιαστική προστασία των πρακτικά αδύναμων και αδύνατων, από την πολιτεία».

 

Η ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι τράπεζες, αλλά και οι ιδιώτες πιστεύουν ότι εφόσον ξεκινήσει να ρολάρει το σύστημα, πολλοί οφειλέτες θα σπεύσουν θα ρυθμίσουν το χρέος του μη θέλοντας, εφόσον έχουν την δυνατότητα, να χάσουν μέρος της περιουσίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα από τα δυο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν αλλά και η βασική αιτία για να παγώσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου η δόση των 5,7 δις. ευρώ.

Το άλλο είναι η απόφαση του ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ωστόσο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παραμένουν το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση και μάλιστα άναψαν φωτιές στη συνεδρίαση του Eurogroup με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση.

Η νέα πραγματικότητα για τους οφειλέτες έρχεται με χίλιους πλειστηριασμούς μηνιαίως. Τουλάχιστον 7 χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να έχουν γίνει από τις τράπεζες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ τουλάχιστον 6 χιλιάδες ακόμα θα πρέπει να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018.

Το «χρονοδιάγραμμα» που έχουν θέσει οι δανειστές στις τράπεζες, με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν προβλέπει 40 χιλιάδες πλειστηριασμούς ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Από την αποτελεσματική έκβαση των πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν τον στόχο που έχει τεθεί από την ΕΚΤ για τουλάχιστον 3 χιλιάδες πράξεις έως τον προσεχή Απρίλιο.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ