ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δραματική μείωση των βροχοπτώσεων στην Κρήτη

0

«ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

Έγγραφη προειδοποίηση λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας θα στείλει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στους κατά τόπους φορείς διαχείρισης, προκειμένου να προετοιμάζονται για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα σε περίπτωση που χρειαστεί, καθώς τα βροχομετρικά στοιχεία για όλο το νησί να είναι απογοητευτικά.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης μιλώντας στο «Ρ» τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουμε αρκετά μειωμένες βροχοπτώσεις σε σχέση με το μέσο όρο, καθώς είμαστε από 60-75% κάτω και αυτό συμβαίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

«Το 2015-16 ήταν ξηρό έτος, το 2016-17 σημειώθηκε έλλειψη βροχοπτώσεων και φέτος η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Με τρία χρόνια συνεχόμενη ανομβρία, ίσως προκύψουν προβλήματα λειψυδρίας, δηλαδή δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες για κάποιες περιοχές της Κρήτης, το καλοκαίρι» πρόσθεσε ο κ. Κριτσωτάκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προειδοποίηση που θα σταλεί στους κατά τόπους φορείς όπου θα επισημαίνεται ότι η πιθανότητα να προκύψει θέμα λειψυδρίας είναι ορατή και ο κάθε φορέας θα πρέπει να δει τα αποθέματα που διαθέτει και τη ζήτηση που έχει ώστε, έγκαιρα να πάρει τα μέτρα που πρέπει.

Όσον αφορά στο Ρέθυμνο, υπογράμμισε: «Το φράγμα των Ποταμών δεν αδειάζει ποτέ, αυτό είναι γνωστό και ούτε πρόκειται ν αδειάσει, γιατί δεν υπάρχουν τα δίκτυα. Η Αργυρούπολη φέτος, θα έχει μικρή παροχή για το νερό του Ρεθύμνου, όπως και η λίμνη του Κουρνά, αφού δεν έβρεξε, δεν χιόνισε και τα αποθέματα θα είναι μικρότερα. Βέβαια υπάρχουν και οι γεωτρήσεις που θα βοηθήσουν».

Σε ερώτημα που αφορούσε στο ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο, ο κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης ανέφερε: «όλη η Κρήτη» και πρόσθεσε: «Μειωμένες βροχοπτώσεις έχουμε σε όλο το νησί. Δεν μπορούμε βέβαια να πούμε ότι αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, καθώς ανάλογη ανομβρία είχαμε και το 1974-1976, το 1989-1992 και το 1999-2000. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα περιοδικό φαινόμενο κατά το οποίο έχουμε χαμηλές βροχοπτώσεις. Δεν είναι κάτι καινούριο ώστε να μπορέσουμε με σιγουριά να μιλήσουμε για κλιματική αλλαγή».

«Εκείνο που ευχόμαστε» υπογράμμισε στη συνέχεια ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων «είναι όχι μόνο να ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις, αλλά να έχουν όσο γίνεται και μεγαλύτερη διάρκεια, καθώς αυτό σημαίνει ότι η γεωργία που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής δεν θα απαιτήσει νερό αυτήν την περίοδο. Στατιστικά βέβαια δεν περιμένουμε πολλές βροχές, αλλά ελπίζουμε στο καλύτερο».

Μέτρα για την οικονομία του νερού, ανέφερε ο ίδιος οφείλουμε να παίρνουμε πάντα, φέτος όμως υπάρχει ένα λόγος παραπάνω να το κάνουμε, η εξοικονόμηση νερού είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί συνέχεια.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ: «ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

Ο διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία ανέφερε: «Στο Ρέθυμνο όσον αφορά στο φράγμα των Ποταμών δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, τα δίκτυά μας, της άρδευσης, πηγαίνουν μέχρι την Πηγή και το νερό είναι άφθονο. Αυτή τη στιγμή στο Φράγμα βρίσκονται 22 εκ. κυβικά νερού».

Για τις πηγές της Αργυρούπολης ανέφερε ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς όμως να έχουν φτάσει στα χαμηλότερα, ενώ τόνισε ότι το νερό της ύδρευσης συμπληρώνεται από τη λίμνη του Κουρνά, κάτι που θα γίνει και το καλοκαίρι που μας έρχεται. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αν δεν ακολουθήσουν σημαντικές βροχοπτώσεις το Ρέθυμνο θα χρειαστεί πολύ τη λίμνη του Κουρνά».

Σε γενικές γραμμές πάντως ο κ. Μαμαγκάκης τόνισε ότι σε επίπεδο Κρήτης. το Ρέθυμνο θα αντιμετωπίσει το μικτότερο πρόβλημα, αφού υπάρχει η «εφεδρεία» του Κουρνά και δεν λησμόνησε να τονίσει ότι  το θέμα της οικονομίας στο νερό πρέπει να το έχουμε πάντα κατά νου.

Όσον αφορά στο που θα υπάρξει φέτος μεγάλο πρόβλημα ο κ. Μαμαγκάκης ανέφερε ότι μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει το Ηράκλειο, η Χερσόνησος και λιγότερο ο Άγιος Νικόλαος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το νερό που υπάρχει στο φράγμα Αποσελέμη, φτάνει μόλις για τους επόμενους δύο μήνες. Είναι τραγικό το πρόβλημα εκεί, υπογράμμισε ο ίδιος.

ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ

Ο ΟΑΚ όπως είναι γνωστό έχει χρηματοδοτήσει και προχωράει την προμελέτη του διυλιστηρίου Εγκατάστασης και Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) Φράγματος Ποταμών, που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις περιοχές Γιαννούδι και Πρασσές.

Το έργο αυτό έχει χαρακτηριστεί ζωτικής σημασίας για τον μητροπολιτικό δήμο, αφού αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης που αντιμετωπίζει κυρίως η ανατολική τουριστική ζώνη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού οι αυξημένες ανάγκες θα καλυφτούν με την αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών Αμαρίου.

Η περιοχή που έχει επιλεγεί και αγοραστεί από τον ΟΑΚ προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση είναι περίπου 45 στρέμματα όπου τις επόμενες μέρες θα γίνουν έργα οδοποιίας όπως επίσης και γεωλογικές έρευνες. «Θα πάει γεωτρύπανο για τις θεμελιώσεις των κτηρίων και των εγκαταστάσεων που θα γίνουν» είπε ο κ. Μαμαγκάκης.

«Προβλέπω μέχρι Μάιο – Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη. Πρόκειται για ένα διυλιστήριο με ημερήσια δυναμικότητα 30 χιλιάδων κυβικών σε μέση λειτουργία, που μπορεί να φτάσει και τα 45 χιλιάδες κυβικά την ημέρα. Αυτό θα λύσει μια και καλή το πρόβλημα του Ρεθύμνου», τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν και τα 15 χιλιάδες κυβικά που ήδη παίρνουμε από την Αργυρούπολη και τον Κουρνά.

«Με την ολοκλήρωση της προμελέτης, θα ξεκινήσει η αναζήτηση χρηματοδότησης καθώς το διυλιστήριο αναμένεται να κοστίσει περί τα 10 εκ. ευρώ συν τα 5 περίπου εκ. ευρώ που θα χρειαστούν για τα δίκτυα σύνδεσης του διυλιστηρίου με τα δίκτυα της ΔΕΥΑΡ. Βέβαια το οριστικό νούμερο θα το δώσει η προμελέτη, είπε.

Τέλος, ο διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ υπογράμμισε ότι «Το έργο πρέπει να χρηματοδοτηθεί άμεσα. Είμαστε διατεθειμένοι να χτυπήσουμε πόρτες προκειμένου να μην καθυστερήσει το έργο αυτό που θα δώσει τη λύση στο θέμα των αποθεμάτων νερού και της ύδρευσης του Ρεθύμνου».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ