ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η απειλή των πλειστηριασμών ακινήτων αποδίδει

0

Συναινετική διάθεση για τη ρύθμιση της οφειλής τους δείχνουν τρεις στους δέκα οφειλέτες, των οποίων τα ακίνητα απειλούνται με πλειστηριασμό. Η τάση αυτή που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται ήδη από τα τέλη του 2017, μετά τις πιέσεις των θεσμών για την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών, εμπεδώνεται το τελευταίο διάστημα με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, που δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός των πλειστηριασμών αναστέλλεται έπειτα από πρωτοβουλία του οφειλέτη που προσέρχεται στην τράπεζα για να διακανονίσει την οφειλή του.

Το ποσοστό των οφειλετών που προσέρχονται για τη ρύθμιση της οφειλής τους στο παρά πέντε του πλειστηριασμού, συμπίπτει με το ποσοστό εκείνων που θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις των τραπεζών ότι περίπου το 30% αυτών που δεν πληρώνουν το κάνουν από επιλογή και όχι από αδυναμία.

Μέχρι σήμερα στην ειδική ιστοσελίδα του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων έχουν ήδη αναγγελθεί 1.785 πλειστηριασμοί, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς ενόψει της οριστικής κατάργησης των φυσικών πλειστηριασμών στα τέλη Φεβρουαρίου. Η μετάπτωση όλων των πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να γίνει σταδιακά τους προσεχείς μήνες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων μέχρι τον Ιούνιο πάνω από 5.000 πλειστηριασμοί θα έχουν αναγγελθεί για να διενεργηθούν ηλεκτρονικά.

Τη γρήγορη μετάπτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα διευκολύνει πλέον η σύμπτυξη των προθεσμιών που προβλέφθηκε στον τελευταίο νόμο για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, από τους τρεις μήνες σε είκοσι μέρες. Το στοκ των ακινήτων που εκκρεμούν να πλειστηριαστούν εντός του 2018 εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 10.000 και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό τον στόχο έχουν θέσει και οι τράπεζες μετά τις πιέσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Κρίσιμο θέμα για τους θεσμούς είναι να υπάρχει κανονική ροή πλειστηριασμών κάθε μήνα σε όλες τις περιφέρειες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η κανονικότητα πανελλαδικά.

Για την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών στις τοπικές περιφέρειες, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή στις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να περιοριστούν ή να αποτραπούν φαινόμενα αναστολής των πλειστηριασμών εξαιτίας τοπικιστικών συμφερόντων ή συμπεριφορών.

Ηδη πάντως οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα προχωρούν στην πιστοποίηση των μελών τους, προκειμένου να μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με στοιχεία των συλλόγων μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί και εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πάνω από 200 συμβολαιογράφοι, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τους 400. Εκτός από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ο οποίος συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό πιστοποιημένων επαγγελματιών που θα διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την πιστοποίηση των μελών του αποφάσισε πρόσφατα και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης. Από τους επτά συνολικά συμβολαιογραφικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα, αντίσταση στο θέμα των πλειστηριασμών προβάλλει ο σύλλογος της Κέρκυρας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ