ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη "σνομπάρει" την αιολική ενέργεια

0

«Στο Αιγαίο και την Κρήτη βρίσκεται ένα από τα πιο πλούσια αιολικά πεδία στον κόσμο, το οποίο όμως παραμένει ανεκμετάλλευτο. Ένας από τους λόγους είναι η μη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Πλέον οι τεχνολογικές εξελίξεις στις ανεμογεννήτριες και στα δίκτυα επιτρέπουν την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων για την πλήρη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου και της Κρήτης».

Το μήνυμα αυτό, ότι δηλαδή η Κρήτη δεν "αγαπά" και ίσα-ίσα υστερεί άρδην σε επίπεδο αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας, παρόλο που θεωρείται ως κατεξοχήν κατάλληλος τόπος για κάτι τέτοιο, έστειλε μιλώντας στο "Βήμα" ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κ. Παναγιώτης Λαδακάκος. Σε πολλούς ενδεχομένως τα λόγια αυτά να ηχούν παράξενα, να ξενίζουν, όμως φαίνεται ότι απηχούν την πραγματικότητα.

Για του λόγου το αληθές, με εγκατεστημένα αιολικά συνολικής ισχύος 199 μεγαβάτ, από τα 2.651,6 μεγαβάτ που συνολικά έχει να επιδείξει στα αιολικά η χώρα, και άρα ποσοστό μόλις 7,5% επί του συνολικού αιολικού δυναμικού της Ελλάδας, η Κρήτη όχι μόνο δεν είναι "πρωταθλήτρια" όπως θα περίμενε κανείς, αλλά υστερεί έντονα έναντι βόρειων περιοχών. Μιλάμε δηλαδή για περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα, η Θράκη, η Ανατολική Μακεδονία και η Πελοπόννησος, που παραδόξως έχουν διπλάσια, τριπλάσια και τετραπλάσια αιολικά από ό,τι η Κρήτη!

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει "σηκωθεί" γενικότερα μια μεγάλη κουβέντα γύρω από τις επενδύσεις ΒΑΠΕ στο νησί μας, μπορεί να έχουμε δει έντονες αντιδράσεις, ξεσηκωμούς και εντάσεις (σε κάποιες περιπτώσεις εύλογες ή δικαιολογημένες) ως προς προωθούμενες επενδύσεις, η αλήθεια όμως μέσα από τους πιο αδιάψευστους μάρτυρές της, δηλαδή τους αριθμούς και τα στατιστικά, είναι αυτή που όντως περιέγραψε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ. Η Κρήτη, αν και λόγω γεωγραφίας, θέσης, κλίματος, κ.τ.λ., θεωρείται ιδιαίτερα πρόσφορη για την ενεργειακή αξιοποίηση του ανέμου, εντούτοις βρίσκεται χαμηλά, συγκριτικά με άλλες περιφέρειες της χώρας, σε επίπεδο εγκατάστασης-λειτουργίας αιολικών πάρκων! Όχι μόνο το νησί μας δε βρίσκεται στην κορυφή, αλλά έχει μείνει και πολύ πίσω από ηπειρωτικές, βόρειες περιοχές της χώρας όπου η αιολική ενέργεια "καλπάζει"!

Βεβαίως, για να μην υπάρχει παρεξήγηση, η απρόσμενη - πάντοτε βάσει γεωγραφικών/κλιματικών προδιαγραφών - υστέρηση που εμφανίζει με βάση τα επίσημα στοιχεία η Κρήτη στο μέτωπο της αιολικής ενέργειας δε σημαίνει επουδενί πως θα πρέπει ξαφνικά το νησί μας να κατακλυστεί από ανεμογεννήτριες. Δε σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνονται σωρηδόν "ευλογίες" και εγκρίσεις σε κάθε είδους επενδυτικό σχέδιο, ούτε να αρχίζουν να "φυτρώνουν" ανεμογεννήτριες σε όλο το μήκος των βουνών του νησιού, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία και το περιβάλλον. Μακριά και από εμάς οποιαδήποτε σκέψη ή υπόνοια για ανεξέλεγκτη, σωρηδόν, ανάπτυξη αιολικών.

Όμως, από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει έτσι το γεγονός ότι από εκεί που ο απλούς νους θα περίμενε την Κρήτη να δεσπόζει μεταξύ των περιφερειών της χώρας, έχοντας τα πρωτεία στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, να βρίσκεται τόσο πίσω από βορειότερες και δη ηπειρωτικές περιοχές, που κατά γενική εκτίμηση δε διαθέτουν τα ίδια πρόσφορα ανεμολογικά δεδομένα.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, και για να "φωτίσουμε" με την ενδιαφέρουσα αν μη τι άλλο διάσταση των αριθμών και της στατιστικής την όλη συζήτηση που μαίνεται τα τελευταία χρόνια γύρω από το κεφάλαιο "αιολικά πάρκα στην Κρήτη", παραθέτουμε αναλυτικά τον αιολικό χάρτη στη χώρα. Έναν αιολικό χάρτη που προκύπτει με βάση την επίσημη στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2017, την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Με βάση λοιπόν το χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΕΤΑΕΝ, το σύνολο της αιολικής ισχύος που το τέλος του 2017 βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία είναι 2.651,6 MW, αυξημένη κατά 12% ή 282 MW σε σχέση με το τέλος του 2016.

Η ισχύς αυτή κατανέμεται ως εξής:

Στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά: 321,7 MW.

Στο Διασυνδεμένο Σύστημα: 2.329,9 MW.

Οι 5 κορυφαίες εταιρείες

Τέλος, όσον αφορά στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 από πλευράς εγκατεστημένων αιολικών πανελλαδικά κατατάσσονται:

* Η "ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή" με 530,1 MW (20%).

* Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 256,7 MW (9,7%).

* Η Iberdrola Rokas με 250,7 MW (9,5%).

* Η EDF ΕΝ Hellas με 238,2 MW (9%).

* Η ENEL Green Power με 200,5 MW (7,6%).

Η κατάταξη των περιφερειών -Στην τέταρτη θέση η Κρήτη

Σε επίπεδο περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα δεσπόζει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί 877,85 MW (33,1%).

Ακολουθεί στη 2η θέση η Πελοπόννησος με 502,8 ΜW (18,9%).

Αμέσως μετά, στην 3η θέση, βρίσκεται η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου βρίσκονται 335,45 MW (12,6%).

Η Κρήτη έρχεται πιο πίσω, με αιολικές εγκαταστάσεις ισχύος 199 μεγαβάτ, που της δίνουν ποσοστό μόλις 7,5% επί του συνόλου των αιολικών της χώρας!

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος, με εγκατεστημένα αιολικά ισχύος 136,35 μεγαβάτ.

Ακολουθεί στην 6η θέση η Κεντρική Μακεδονία, που φιλοξενεί τη στιγμή αυτή αιολικά ισχύος 119 μεγαβάτ.

Στην 7η θέση της κατάταξης συναντάμε την περιφέρεια της Αττικής, με αιολικά ισχύος 104,32 μεγαβάτ.

Στην 8η θέση βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά με ανεμογεννήτριες της τάξεως των 91 μεγαβάτ.

Στην 9η θέση της κατάταξης βρίσκεται η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με αιολικά 90 μεγαβάτ.

Στη 10 θέση έρχεται η Δυτική Μακεδονία με αιολικά ισχύος 61,30 μεγαβάτ.

Στην 11η θέση από πλευράς περιφερειών είναι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που έχει να επιδείξει αιολικά 34,34 μεγαβάτ.

Στη 12η, προτελευταία θέση, βρίσκεται η περιφέρεια της Θεσσαλίας με αιολικά ισχύος 18,6 μεγαβάτ.

Στην τελευταία θέση μεταξύ των περιφερειών βρίσκεται η Ήπειρος, με αιολικά ισχύος 2,4 μεγαβάτ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εντός του 2017 συνδέθηκαν οι πρώτες ανεμογεννήτριες στην περιφέρεια της Ηπείρου. Πρόκειται για τρεις ανεμογεννήτριες στο Δήμο Μετσόβου. Βεβαίως τα μεγέθη θα αλλάξουν άρδην προσεχώς στην Ήπειρο, αφού κατασκευάζονται άλλα δύο αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 90 μεγαβάτ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ