ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη στεγνώνει, θα πούμε το νερό νεράκι, έκτακτη σύσκεψη

0

Δραστική μείωση των βροχοπτώσεων και μηδαμινά σχεδόν υδάτινα αποθέματα στο νησί δίνουν πλέον την χαριστική βολή σε αρκετούς δήμους της Κρήτης, οι οποίοι μεταξύ άλλων σκοπεύουν να ενεργοποιήσουν νέες και παλιές γεωτρήσεις, πριν την κοινωνική θύελλα για το νερό.

Σήμερα επίσης στη Λότζια για το κρίσιμο ζήτημα της λειψυδρίας, αναμένεται σύσκεψη στη ΠΕΔ Κρήτης υπό την προεδρία Βασίλη Λαμπρινού προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ηράκλειο

Φεβρουάριος του 2018. Φράγμα Αποσελέμη.

Το νερό …νεράκι θα λένε σε 2 με 2,5 μήνες από σήμερα δημότες Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, την ώρα που αντίστοιχες ΔΕΥΑ υδρεύονται συνολικά μέχρι σήμερα με 15.000 κυβικά νερού, ημερησίως από το Φράγμα Αποσελέμη.

Από τα 2εκ.200.000 κυβικά μέτρα νερού, τα 920.000 κυβικά θα πρέπει να παραμείνουν στο φράγμα ενώ για τις ελάχιστες ποσότητες νερού του ταμιευτήρα απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη επεξεργασία για εξαιρετικής ποιότητας νερό από το διυλιστήριο του Φράγματος, αυξάνοντας τα λειτουργικά κόστη.

Οι λιγοστές ελπίδες για τον εμπλουτισμό του φράγματος από τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου εξανεμίστηκαν καθώς δεν υπήρξαν βροχές στο Οροπέδιο.

Για την χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 χρόνων έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Ρασούλης, ο οποίος δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθούν νέες γεωτρήσεις για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Ιεράπετρα

Ανησυχητικές εικόνες και στο Φράγμα Μπραμιανών στην Ιεράπετρα. Μόλις 2,5 εκατομμύρια κυβικά νερού από τα 15 εκατομμύρια που είναι η χωρητικότητα του Φράγματος.

«Βοηθήστε μας. Καταστρέφεται η περιοχή μας», η κραυγή απόγνωσης από τον Πρόεδρο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μανόλη Μιχαλάκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο αγωγοί που μεταφέρουν το νερό από Καλαμαύκα και Μύθους δεν έχουν σταγόνα νερό ενώ αναφερόμενος στο αναγκαίο όπως είπε έργο αυτό της κατασκευής του προσαγωγού διώρυγας από Μύρτος, τόνισε ότι όλες οι υποσχέσεις των αρμοδίων έχουν πέσει στο απόλυτο κενό.

Χανιά

Κραυγή απόγνωσης και στα Χανιά για τη λειψυδρία. Τα χειρότερα σενάρια ζωντανεύουν .

Μείωση των υδάτινων αποθεμάτων τα επόμενα χρόνια στα Χανιά δείχνουν τα σημερινά δεδομένα με την παρατεταμένη ανομβρία να εντείνει την ανησυχία.

Για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων που θα σώσουν τις καλλιέργειες από την ξηρασία κάνει λόγο ο γεωπόνος - ερευνητής Κώστας Χαρτζουλάκης ο οποίος προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν μείωση των απωλειών νερού.

Στην ανάγκη να υπάρξει ορθολογική χρήση για το αρδευτικό νερό αλλά και καμπάνια ενημέρωσης του κοινού αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσσος Βάμβουκας ο οποίος σημείωσε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα τότε η ερημοποίηση θα πλήξει μεγάλες περιοχές στο νησί μας. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως λύση ανάσα τη χρηματοδότηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης για έργα αναβάθμισης του δικτύου της.

Ρέθυμνο

Και στο Ρέθυμνο, η τοπική ΔΕΥΑ έχει καταστρώσει στρατηγικό σχέδιο για να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε νερό λόγω τουρισμού. Πάντως, σύμμαχος στην όλη προσπάθεια αποτελεί το γεμάτο με νερό Φράγμα των Ποταμών στο Αμάρι ώστε το αργότερο, στα μέσα του καλοκαιριού να λειτουργήσει μίνι διυλιστήριο νερού στην περιοχή Άδελε-Μαρουλά, έτσι ώστε το διυλισμένο νερό από το φράγμα να χρησιμοποιείται πια και για την ύδρευση και όχι μόνο για άρδευση και μάλιστα να ενισχύει την υδροδότηση στα τουριστικά, ανατολικά προάστια του Ρεθύμνου.

Παράλληλα, ο δήμος Ρεθύμνου και η ΔΕΥΑΡ είναι ένας από τους 71 ΟΤΑ ανά την Ελλάδα που λαμβάνουν έκτακτη επιχορήγηση για δράσεις σχετικά με τον μετριασμό της σπατάλης υδατικών πόρων και των διαρροών στα δίκτυα ύδατος, με τον πρόεδρο της υπηρεσίας, Βασίλη Θεοδωράκη να αναφέρει ότι ο φάκελος της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, συγκέντρωσε και τη μεγαλύτερη βαθμολογία, όπως και ότι στόχευση της υπηρεσίας είναι να εγκαταστήσει εξοπλισμό τηλεμετρίας μέσα στους σωλήνες υδροδότησης, οπότε και ανά πάσα στιγμή θα καταγράφονται οι ροές των υδάτων και θα φαίνεται σε πιο σημείο του συστήματος υπάρχει πρόβλημα.

Ως προς τις συχνές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΥΑΡ, έχει εγκατασταθεί σύστημα άμεσης ενημέρωσης και παρακολούθησης των βλαβών, έτσι με το που σημειωθεί κάποια βλάβη, ενημερώνεται στο σύστημα και κατ' επέκταση τόσο η υπηρεσία, όσο και το κοινό για την εξέλιξη και αποκατάστασή της.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν έργα αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης αλλά και παρακολούθησης των υδρευτικών δικτύων μέσω ειδικών συστημάτων τηλεμετρίας, σε 9 Δήμους του νησιού.

Από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ εγκρίθηκαν οι ώριμες προτάσεις για χρηματοδότηση σε 9 Δήμους του νησιού, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 88,6 εκατομμυρίων σε ευρώ σε επίπεδο χώρας.

Πάντως, λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων έως και 70% στο νησί σε σύγκριση με το μέσο όρο της τελευταίας επταετίας, ξεκινά σε έναν μήνα η αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση του νερού, εφόσον δεν αλλάξει το σκηνικό του καιρού, με τις επιπτώσεις να είναι άμεσες για τον αγροτικό κόσμο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ