ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Κομφετί μνήμης από Ρεθεμνιώτικες Απόκριες» από την Εύα Λαδιά

0

Ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 90 λεπτών με θέμα την πορεία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού από το 1899 μέχρι σήμερα, παρουσίασε η καλή και αεικίνητη συνάδελφος Εύα Λαδιά, την περασμένη Δευτέρα, στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Η αγαπημένη μας Εύα, κατά τη διάρκεια της πορείας της στη δημοσιογραφία, κατάφερε να συλλέξει και φυσικά να σώσει πολύτιμο υλικό από την ιστορία της πόλης.

Ανάμεσα στο εξαιρετικό της αρχείο, υπάρχει και το κομμάτι του Ρεθεμνιώτικου  Καρναβαλιού που με την πολύτιμη βοήθεια της Αιμιλίας Μιχελιδάκη, που ανέλαβε ρόλο ξεναγού στο ντοκιμαντέρ, βασιζόμενη στη διδακτορική της διατριβή, κατάφεραν μέσα σε μιάμιση ώρα να ξεδιπλώσουν τα κυριότερα σημεία της ιστορίας του αιωνόβιου θεσμού, μέσα από μνήμες Ρεθεμνιωτών.

Η Εύα Λαδιά ιδιαίτερα συγκινημένη παρουσίασε την πρώτη από τις έξι ενότητες που αφορούν στο θέμα, με τίτλο «Κομφετί μνήμης από Ρεθεμνιώτικες Απόκριες».

Το ντοκιμαντέρ συγκίνησε τους παρευρισκόμενους, καθώς ανάμεσα στους Ρεθεμνιώτες που μίλησαν για το θέμα, ήταν και κάποιοι που δεν είναι πια ανάμεσά μας, όπως ο Κώστας Κανάς, ο Ανδρέας Κούνουπας και ο Σπύρος Λούπης.

Κομφετί μνήμης κατέθεσαν επίσης στο ντοκιμαντέρ οι: Βασιλεία Καζαβή, Αλκιβιάδης Μαυράκης, Λεωνίδας Καούνης, Ευριδίκη Κούνουπα, Νίκος Σκαρβέλης, Βαρβάρα Σκαρβέλη, Μπάμπης Πραματευτάκης, Μανώλης Καρνιωτάκης, Πόπη Αστρινού, Βαγγέλης Στεφανάκης, Νίκος Δερεδάκης, Μιχάλης Καραδάκης, Μάνος Τσάκωνας και Στέλιος Σαλβαράκης.      

Μέσα από την ταινία, ταξιδέψαμε στο χρόνο και ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με μια ολοκληρωμένη δουλειά παρακολουθώντας το ιστορικό του καρναβαλιού από το 1899 μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα την πορεία του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τον τρόπο που εδραιώθηκε.

Η ίδια η δημιουργός αναφερόμενη στο ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στο κοινό είπε μεταξύ άλλων: «Όλα αυτά τα χρόνια μάζευα υλικό και για την εφημερίδα και για την τηλεόραση. Κάθε φορά όμως που κάτι έπρεπε να πεταχτεί αισθανόμουν ένα δέος, γιατί νόμιζα ότι πετάω έναν άνθρωπο. Έτσι τα κρατούσα γιατί σκέφτηκα ότι δεν έχω το δικαίωμα να τα πετάξω, αφού όλα αυτά ανήκουν στον κόσμο. Και μια και είμαι συνταξιούχος και δεν έχω με τι να ασχοληθώ, λίγο από βιβλιοθήκη, λίγο από άλλες πηγές ανατρέχω στην τοπική ιστορία».

Κι πρόσθεσε: «Στην πορεία του καρναβαλιού άνθρωποι φωτισμένοι πρωτοστατούν, το καρναβάλι γίνεται  και εφαλτήριο κοινωνικών αγώνων κι αυτό φαίνεται και μέσα από τη διατριβή που κάνει η Αιμιλία Μιχελιδάκη.  Οι υπόλοιπες έξι ενότητες σιγά σιγά θα αναρτώνται στο διαδίκτυο».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με το αν θα υπάρξει και συνέχει η κ. Λαδιά επεσήμανε: «Έχουμε 8 συνέχειες: Η ιστορία του τόπου μέσα από τις προσφωνήσεις αντιφωνήσεις του καρνάβαλου, μια κοινωνιολογική προσέγγιση. Το πόσο επηρεάζει το καρναβάλι την οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου. Οι χοροί και οι σημασίες τους κι εκεί έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Απίθανες ιστορίες και φάρσες τις αποκριάς και διάφορα άλλα θέματα που αποτελούν μια ενότητα. Αυτά βέβαια, το αργότερο μέχρι του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί».

«Κομφετί μνήμης από Ρεθεμνιώτικες Απόκριες» της Εύας Λαδιά

Πηγές: Δημοσιεύματα Γιώργου Εκκεκάκη, Μιχαήλ Μυρ Παπαδάκι, Θεμιστοκλή Βαλαρή, Ανδρέα Νενεδάκη, Δημήτρη Βιβυλάκη, και ποίηση Γιώργη Καλομενόπουλου

Βίντεο Αρχεία : Μπάμπη Πραματευτάκη, Βαγγέλη Στεφανάκη και Ανδρέα Καλλέργη

Φωτογραφικό υλικό-Αρχεία : Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου, Θεμιστοκλή Βαλαρή, Ευριδίκης Κούνουπα, Μιχάλη Καρά, Στέλιου Σαλβαράκη, Οικογένειας Τζέτζου, Μανόλη Καρνιωτάκη, Νίκου Σκαρβέλη, Γιώργου Δεληγιώργη, Εύας Λαδιά , Βαγγέλη Στεφανάκη και Μπάμπη Πραματευτάκη

Ιστορική έρευνα: Αιμιλία Μιχελιδάκη, Νίκος Δερεδάκης, Εύα Λαδιά

Επιμέλεια Κειμένων –Σκηνοθεσία: Εύα Λαδιά

Διεύθυνση Φωτογραφίας : Ιμπραήμ Ζαμπία

Επεξεργασία Αρχειακού Υλικού: ΑYLON PRODUCTION

Μοντάζ Ιμπραήμ Ζαμπία – Μαρίτα Παπαδάκη

Μουσική τίτλων: Μπάμπη Πραματευτάκη - Αντώνη Ζαχαράκη Ύμνος του «Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού», σε στίχους Μαρίας Ζαχαράκη.

Αφηγητές: Σταύρος Ρακιντζής, Εύα Λαδιά , Τάσος Κόλιας ,Βούλα Ανδρουλιδάκη

Απαγγελίες: Βαγγέλης Στεφανάκης

Τραγούδι: Συλβάνα Μαρνέλου, Βασιλεία Καζαβή. Χορεύει ο Σιδερής Μαρίνος.

Όλοι οι συντελεστές εργάστηκαν αφιλοκερδώς με μοναδικό σκοπό την προβολή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ