ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κούλουμα στα Περιβόλια και καρναβάλι στο Ρέθυμνο

0

Τόπος γλεντιού και διασκέδασης τα Περιβόλια, αναβιώνουν τα κούλουμα που γιόρταζαν οι Περβολιανοί από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Οι Περβολιανοί ήταν άνθρωποι εργατικοί, συνήθως περβολάρηδες, ήταν όμως και γλεντζέδες, μερακλήδες. Τα καφενεδάκια ήταν διάσπαρτα σ’ όλο το μήκος του περβολιανού δρόμου «Λεωφ. Εμμ. Παχλά» και οι καφετζήδες σε μηδέν χρόνο προσέφεραν ρακή, κρασί και εξαιρετικούς μεζέδες.

Την Καθαρά Δευτέρα την γιόρταζαν ιδιαίτερα και πολλοί ρεθεμνιώτες επισκέπτονταν τα Περιβόλια. Ήθελαν ν’ ακούσουν και να γλεντήσουν με την γλυκόλαλη λύρα του Μανόλη Λαγού και τις σπάνιες κονδυλιές του Αντώνη Καρεκλά που τους συνόδευαν το μπουργαρί του Πωλιού και το λαγούτο του Σήφη Κοτσυφού. Όλα τα μαγαζιά ασφυκτιούσαν από τους λεβεντόκορμους μερακλήδες της εποχής. Οι ταβέρνες του Μπορνόβα και του Διάρα είχαν φορέσει τα γιορτινά τους. Η Καθαρά Δευτέρα ήταν η γιορτινή τους μέρα.

Η περβολιανή σαλάτα, η ταραμοσαλάτα μαζί με τα κοχλυδάκια, ήταν τα μεζεδάκια που η ρακή από τα περβολιανά καζάνια σου δημιουργούσε μια πραγματική γιορτή της Καθαράς Δευτέρας.

Τα Μισίρια είχαν και αυτά την τιμητική τους με τους οργανοπαίκτες Σκαρβέληδες Δημήτρη και Λευτέρη που με τις χρυσές κονδυλιές τους δημιουργούσαν μουσική πανδαισία στους τυχερούς φίλους που βρίσκονταν στην ταβέρνα του Δημ. Σκαρβέλη.

Η επιτυχία του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού δεν είναι μόνο μεγάλη προβολή για την πόλη του Ρεθύμνου. Είναι και ανακούφιση οικονομική για εκατοντάδες επαγγελματίες που για τον νεκρό οικονομικά μήνα Φεβρουάριο τους δίνει μια μικρή ανάσα για να μπορέσουν να υποδεχθούν την καλοκαιρινή σεζόν. Επιβάλλεται όμως να είμαστε προσεκτικοί και εξυπηρετικοί για να επιβεβαιώσουμε τη φιλότιμη Κρητική φιλοξενία που μας αναγνωρίζουν πανελλαδικά.

Η πόλη μας αξίζει πολύ περισσότερο όχι για την ομορφιά της, την ηρεμία της και την πολιτιστική της κουλτούρα, αλλά γιατί έχει πολίτες της ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους.

Το Ρέθυμνο έχει καταφέρει και έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ν’ αγκαλιάζει τους φίλους επισκέπτες του με πολύ αγάπη και φιλία. Η ανταπόδοση σ’ αυτή την προσφορά είναι ό,τι καλύτερο για έναν τόπο. Όποιος επισκεφθεί το Ρέθυμνο έρχεται, ξανάρχεται και επιθυμεί να μείνει για πάντα.

Έχουμε λοιπόν υποχρέωση όλοι μας να προσθέτουμε πλεονεκτήματα στην πόλη μας και επ’ ουδενί λόγο ν’ αφαιρούμε. Όταν είσαι στην κορυφή και το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι είναι κάθε χρόνο και καλύτερο, πρέπει να νιώθουμε κι εμείς όλοι και ο καθένας ξεχωριστά, από όποιο μετερίζι και αν βρίσκεται, ότι πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμο και ιδιαίτερα στην ΚΕΔΗΡ και στην πρόεδρό της Πέπη Μπιρλιράκη που πάντα ακούραστη και χαμογελαστή προσπαθεί κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία.

Αλλά πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους δεκάδες οργανωτές, αλλά και στους χιλιάδες που συμμετέχουν για να πετύχει το καρναβάλι στο Ρέθυμνο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ