ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μακεδονικό: Μια (ά)γνωστη ιστορία

0

 Εκδήλωση – Συζήτηση, Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, ώρα 19.30

Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ΞΕΝΙΑ, Ρέθυμνο

Το Μακεδονικό και πιο συγκεκριμένα το «ζήτημα του ονόματος» απασχολεί έντονα την πολιτική επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες. Στις αρχές του 1990, το ζήτημα ξέφυγε από τη διπλωματική διαχείριση και έγινε μείζον θέμα εσωτερικής πολιτικής και λαϊκής κινητοποίησης. Έκτοτε, συνεχίζει να δημιουργεί πολώσεις και να εγείρει πάθη.

Η ιστορία, οι τοπικές και εθνικές ταυτότητες και η εθνική αφήγηση αποτελούν κομβικά σημεία του δημόσιου λόγου στο θέμα αυτό. Ενώ όμως πολύς λόγος γίνεται για την αρχαία Μακεδονία, η νεώτερη ιστορία της περιοχής, αυτή που κατεξοχήν καθόρισε τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ού αιώνα, παραμένει σχεδόν άγνωστη.

Η συζήτηση θα επιχειρήσει να ρίξει φως σε πτυχές της ιστορίας που τα σχολικά βιβλία και η δημόσια ιστορία αγνοούν, να διασταυρώσει αντιτιθέμενες απόψεις και να ενώσει τα κομμάτια του πολύπλοκου ψηφιδωτού των Βαλκανίων.

 

Εισηγητές:

Λεωνίδας Εμπειρίκος, ιστορικός

Τάσος Κωστόπουλος, ιστορικός και δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών

Αθηνά Σκουλαρίκη, λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Η συζήτηση είναι μια πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ