ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Με αντίποινα απαντά στο κλείσιμο της «Πειραιώς» στο Σπήλι ο δήμος Αγ. Βασιλείου

0

Σημαντικά προβλήματα θα δημιουργήσει στην καθημερινότητα των δημοτών του Αγίου Βασιλείου η απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημα που διατηρεί στο Σπήλι, που σημειωτέον είναι και το μοναδικό στην περιοχή το οποίο εξυπηρετεί τόσο το δήμο Αγίου Βασιλείου, όσο και το δήμο Αμαρίου.

Για την υποβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία σωρείας προβλημάτων μιλούν οι δημότες της περιοχής του Αγίου Βασιλείου, αν υλοποιηθεί η απόφαση της τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημα που διατηρεί στην έδρα του δήμου, καθώς για τις συναλλαγές τους, θα πρέπει να φτάνουν ως το Ρέθυμνο.

Το σοβαρό αυτό θέμα που αλλάζει την καθημερινότητα των δημοτών συζητήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης που ομόφωνα αποφασίστηκε η λήψη μέτρων πίεσης ενάντια στην τράπεζα που με την απόφασή της διαταράσσει και δυσκολεύει την καθημερινότητα της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή, αποφασίστηκε η λήψη μιας σειράς  μέτρων – «αντιποίνων» στην περίπτωση που η τράπεζα εμείνει στην απόφασή της.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, πρότεινε στο σώμα, ο δήμος να αποσύρει τους λογαριασμούς που διατηρεί στην τράπεζα, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 1 εκ. ευρώ και να της απαγορεύσει την τοποθέτηση ΑΤΜ σε δημοτικό χώρο. Συγχρόνως, να προτρέπει και τους δημότες του να αρνηθούν, σε περίπτωση που η τράπεζα θελήσει να τοποθετήσει μηχάνημα συναλλαγών σε ιδιωτικό χώρο.

Επίσης προτρέπει τους επαγγελματίες να επιστρέψουν τα μηχανήματα POS στη τράπεζα, και καλεί όλους τους δημότες να αποσύρουν τους λογαριασμούς που διατηρούν στην εν λόγω τράπεζα, στην περίπτωση βέβαια που η Διοίκηση τελικά υλοποιήσει την αρχική της απόφαση.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου από την εβδομάδα που μας έρχεται ξενικά και η ενημέρωση των δημοτών μέσω των προέδρων των κοινοτήτων, προκειμένου από την τράπεζα να αποσυρθεί και ο τελευταίος λογαριασμός δημότη του Αγίου Βασιλείου.

Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Ταταράκης, η συγκεκριμένη τράπεζα έχει ένα μικρό ενοίκιο της τάξεως των 400 ευρώ και τρεις υπαλλήλους ενώ τα κέρδη που αποκομίζει από την περιοχή είναι πολύ μεγάλα.

Όλα τα παραπάνω έγιναν γνωστά στη Διοίκηση της τράπεζας μέσα από επιστολή που συντάχθηκε και εστάλη στη Διοίκηση της.

Πάντως, σε αναμονή της απάντησης από την τράπεζα Πειραιώς, όπως έγινε γνωστό ήδη έχει ξεκινήσει η αναζήτηση άλλης τράπεζας, στην οποία και θα μεταφερθούν όλοι οι λογαριασμοί του δήμου και των δημοτών, αν φυσικά δεν υπάρξει ανάκληση της απόφασης.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αίτημα ανάκλησης της απόφασης της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για κατάργηση του καταστήματός της στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου, απέστειλε την περασμένη Τρίτη στον Πρόεδρο της Τράπεζας κ. Γεώργιο Χατζηνικολάου, ο Πρόεδρος του  Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γεώργ. Γιακουμάκης, μεταφέροντας τις αντιδράσεις και τον έντονο προβληματισμό των κατοίκων του Δήμου.

Αναλυτικά, το έγγραφο του Επιμελητηρίου που κοινοποιείται στον Περιφερειακό Διευθυντή Κρήτης της Τράπεζας κ. Ανδρέα Καλλέργη, έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Σας μεταφέρουμε τις αντιδράσεις και τον έντονο προβληματισμό των κατοίκων του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης για το φημολογούμενο κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας σας στο Σπήλι, έδρα του Δήμου, στα πλαίσια της προσπάθειας μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Το κατάστημα αυτό, το μοναδικό κατάστημα Τράπεζας στο Δήμο, εάν κλείσει, θα αφήσει τους 7.427 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι οποίοι διατηρούν, περίπου, 14.000 τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς εξυπηρέτηση, και θα τους αναγκάζει να μεταβαίνουν στο Ρέθυμνο, διανύοντας απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Σπήλι, για να εξυπηρετηθούν. Και αν για τους νεαρότερους ηλικιακά μια τέτοια εξέλιξη ίσως να μην προβληματίζει ιδιαίτερα, λόγω μεγαλύτερης εξοικείωσης με το e-banking, σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τους μεγαλύτερους ηλικιακά συμπολίτες μας.

Οι κάτοικοι του Σπηλίου, της έδρας του Δήμου, μιας κωμόπολης με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, θεωρούν ότι το κλείσιμο του καταστήματος θα σημάνει την αρχή του τέλους για την τοπική οικονομία, η κωμόπολη κινδυνεύει να «νεκρωθεί» και ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις για περιφερειακή και ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη.

Επειδή το Επιμελητήριό μας συμμερίζεται τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, ότι, δηλαδή, η κατάργηση λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας σας στο Σπήλι, θα αποτελέσει σοβαρότατο εμπόδιο στην αναπτυξιακή πορείας της ευρύτερης περιοχής, καλεί την διοίκηση της Τράπεζάς σας να ανακαλέσει την απόφασή της».

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ