ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Με λειτουργικό πλεόνασμα ο ισολογισμός του 2016

0

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός για το 2016 του Δήμου Ρεθύμνης που έκλεισε με λειτουργικό πλεόνασμα στα καθαρά αποτελέσματα χρήσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, παρουσία της ορκωτού ελεγκτή Μαρίνας Χρυσανθοπούλου. Ο ισολογισμός του 2016 εγκρίθηκε με συνολικά 19 «ναι», τέσσερα «παρών» και τέσσερα «όχι».

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Στέλιο Σπανουδάκη, η οικονομική υπηρεσία καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση του τρόπου οργάνωσής, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ελεγκτών στις ετήσιες εκθέσεις τους. Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε ότι από τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης προκύπτει μια σταθερά βελτιούμενη οικονομική θέση του δήμου «Ο ισολογισμός του 2016 παρουσιάζει τη συνεχώς βελτιούμενη θέση του δήμου Ρεθύμνης. Όλοι οι δείκτες ανάλυσης του ισολογισμού το αποδεικνύουν αυτό», ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του καθώς δεν διαπιστώθηκαν ελλείμματα ή κακοδιαχείριση.«Παρουσιάζεται βελτίωση του δείκτη γενικής ρευστότητας και βελτίωση του δείκτη ταμιακής ρευστότητας από 3,12 το 2015 σε 6,18 το 2016».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης φανερά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα τόνισε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη και πολύ μεγάλη ασφάλεια με τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομική υπηρεσία. Θεωρείται υποδειγματική σε όλη την Ελλάδα και αναγνωρίζεται από όλους» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη συλλογή των εσόδων δεν μας τη χάρισε κανείς και δεν ισχύει σε όλους τους δήμους».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θοδωρής Νίνος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι ξεκάθαρο από τον απολογισμό του 2016 ότι το δημοτικό σύστημα έχει βάλει φρένο, έχει σβήσει τη μηχανή και δεν παράγει έργο. Τα έσοδα όντως, όπως επεσήμανε και η κα Χρυσανθοπούλου, βρίσκονται σε ένα πολύ υψηλό βαθμό εισπράττονται τα τέλη, τα πρόστιμα, θηριώδη ποσά από παραβάσεις του ΚΟΚ το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί για πολλούς λόγους, θηριώδη ποσά από την ελεγχόμενη στάθμευση, πρόστιμα ελεγχόμενης, το φρούριο και το πάρκινγκ.

Ωστόσο, υπάρχει μια απίστευτη απραξία, στην υλοποίηση της βασικότερης υποχρέωσης ανταπόδοσης υπηρεσιών προς τους δημότες μας που είναι η παραγωγή τεχνικού έργου. Καλό είναι να πανηγυρίζουμε ότι έχουμε ταμείο αλλά δουλειά μας δεν είναι να μαζεύουμε λεφτά αλλά να τα γυρίζουμε στην κοινωνία με τον καλύτερο πολλαπλασιαστικό τρόπο. Ψηφίζουμε «παρών» στον παρόντα ισολογισμό όχι για την εργασία που παρουσιάζεται αλλά δυστυχώς για τα πολιτικά μηνύματα, τις πράξεις και τα πεπραγμένα τα οποία αποκάλυψε».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτικός σύμβουλος Μανούσος Μανουσογιάννης καταψήφισε την έκθεση οικονομικής διαχείρισης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι η έκθεση παρουσιάζει με πληρότητα και επάρκεια την οικονομική κατάσταση του δήμου, διαφωνούμε όμως με την κατεύθυνση της οικονομικής λειτουργίας του και τη στόχευσή της, την τοπική αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των λίγων, την προσαρμογή προς την κατεύθυνση των πλεονασμάτων. Αυτό έχει να κάνει με πολύ συγκεκριμένα νούμερα κατανομής του πλούτου σε βάρος των πολλών, έχει να κάνει με τη ζοφερή πραγματικότητα και καθημερινότητα που ζουν οι απλοί άνθρωποι και που ο δήμος συμβάλλει με τον τρόπο του στο να γίνεται πιο ζοφερή. Εμείς καταψηφίζουμε την ταμειακή λειτουργία του δήμου όχι για λόγους κακοδιαχείρισης αλλά γιατί δεν υπηρετεί τους στόχους που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπηρετεί».

Ο σύμβουλος της παράταξης «Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή» Σταύρος Βουρβαχάκης καταψήφισε τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεων 2016 επισημαίνοντας «Μελετώντας προσεκτικά την έκθεση ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή για τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου χρήσης 2016 διαπιστώθηκε ότι δεν περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις του Δήμου αποζημιώσεις ποσού 2.917.000 ευρώ που αφορούν αγωγές κατά του Δήμου» Και πρόσθεσε. «Αυτός ο παράγοντας επηρεάζει αρνητικά το καθαρό αποτέλεσμα χρήσεως με αποτέλεσμα το κέρδος των 2.407.366,26 € που εμφανίζεται στον Ισολογισμό να είναι πλασματικό». Ο ίδιος στη συνέχεια επεσήμανε: Αν κάνουμε σύγκριση του Προϋπολογισμού με τον Απολογισμό του 2016 στο σκέλος των εσόδων θα δούμε ότι υπάρχει μια αρνητική διαφορά γύρω στα 8,1 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή ποσοστό 13,07%) και στο σκέλος των εξόδων η αρνητική διαφορά είναι 31,6 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή ποσοστό 51,08%). Οι διαφορές αυτές υπήρχαν και στις οικονομικές καταστάσεις του 2015. Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζω τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεως 2016 του Δήμου Ρεθύμνου».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ